Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισχυρό το πλήγμα από τον εμπορικό πόλεμο για τη γερμανική οικονομία


Η ύφεση βρίσκεται πλέον προ των πυλών στη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει ήδη πληγεί από τα παρεπόμενα του εμπορικού πολέμου, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες της πιέζονται από τους νέους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. H τελευταία ένδειξη ήρθε χθες από τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης, τον δείκτη Sentix, που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών, και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο. Ο εν λόγω δείκτης προκύπτει από δημοσκόπηση μεταξύ τουλάχιστον 900 επενδυτών, η οποία διεξήχθη φέτος μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου.

Ο συνολικός δείκτης για τη γερμανική οικονομία υποχώρησε τον Ιούνιο στις -0,7 μονάδες από τις 7,9 μονάδες, στις οποίες βρισκόταν τον Μάιο. Οσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε περαιτέρω στις -14 μονάδες από τις -2 μονάδες τον Μάιο. Ο επιμέρους δείκτης που αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση υποχώρησε επίσης στις 13,5 μονάδες από τις 18,3 του Μαΐου. Η σχετική έρευνα της Sentix υπογραμμίζει πως «ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος επιβαρύνει ιδιαιτέρως τη γερμανική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές».


Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η δυσοίωνη κίνηση της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας, που αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2019, μόλις στο 0,6% από το 1,6% της αμέσως προηγούμενης πρόβλεψής της. Η αναθεώρηση σχεδόν συνέπεσε με τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, που εξέφρασε την εκτίμηση πως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος ενδέχεται να αφαιρέσει έως και 0,5% από το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στο 2020. Τον Απρίλιο, άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2019 από το 1% στο 0,5%. Επικαλέστηκε τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής, που, όπως τονίζουν οικονομολόγοι και αναλυτές, οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο αλλά και στην αβεβαιότητα για το Brexit.

Τα δυσοίωνα στοιχεία δεν περιορίζονται, άλλωστε, στη Γερμανία, αλλά αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών για το σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στις -3,3 μονάδες τον Ιούνιο από τις 5,3 μονάδες του Μαΐου. Μιλώντας, άλλωστε, χθες στο Ελσίνκι, ο Ολι Ρεν, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, τόνισε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ αλλά και επαναφοράς του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αν χρειαστεί στήριξη η οικονομία της Ευρωζώνης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]