Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαψεύδει τον εαυτό του


Του Γιάννη Σιδέρη

Αυτές τις ημέρες διάγουμε μεταξύ δύο επετείων. Της χθεσινής, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κήρυξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με την σθεναρή κατακλείδα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του (το αποτέλεσμα γνωστό), και της 5ης Ιουλίου, κατά την οποία κλαίει η πρωθυπουργική σύντροφος.

Το ανωτέρω εκφράζεται με κάθε συμπάθεια και σεβασμό προς το πρόσωπό της. Η μικροαστική μας ευγένεια και ο συνακόλουθος κομφορμισμός μας (εν αντιθέσει με την διαχρονική, μπρουτάλ και χυδαία αγένεια του ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα μας επέτρεπε ουδεμία προσωπική επίθεση. Ωστόσο ήταν μια εξόχως πολιτική δήλωση και ως τέτοια αναγιγνώσκεται και κρίνεται.

Ο Πρωθυπουργός έχει δεδομένη ιδιοσυγκρασία, που του επιτρέπει να μην δεσμεύεται με όσα ο ίδιος έχει διακηρύξει στο παρελθόν. Αυτοδιαψεύδεται ανερυθρίαστα. Ενώ σιωπούσε επί δέκα χρόνια, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο, σποραδικά, σεμνά και ταπεινά, να ρίχνει βέλη κατά της θητείας του Κώστα Καραμανλή. Χθες είπε ότι ο κ. Καραμανλής και η παράταξη της ΝΔ δημιούργησαν «τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που ήταν η αιτία που μας οδήγησε στην χρεοκοπία». Παράλληλα επέκρινε τον Καραμανλή ότι άφησε ανοιχτή την πόρτα για το πρώτο μνημόνιο, αφού «παρέδωσε πρωτογενές έλλειμμα 24 δις»!


Ναι! Από έρκος οδόντων Τσίπρα εξήλθε αυτό, του ανθρώπου που δήλωνε το 2011 στην «Ελευθεροτυπία», ότι η χρεοκοπία είναι «παραμύθι με δράκο»! Σε ελεύθερη μετάφραση, ότι οι εδώ προδότες, Γερμανοτσολιάδες και Τσολάκογλου, επινόησαν ένα παραμύθι με δράκο (δήθεν χρέος και δήθεν έλλειμμα), προκειμένου οικειοθελώς να σκλαβώσουν τη χώρα, παραδίδοντάς την στους δανειστές.

Η προφανέστερη εξήγηση είναι ότι η ορμητική άνοδος της ΝΔ του στερεί πλέον εφεδρείες από το καραμανλικό υπόβαθρο της ΝΔ. Οι ΝΔτες βλέπουν το κόμμα τους να έρχεται στην κυβέρνηση, οπότε συστρατεύονται ασμένως παρά τω αρχηγώ (ακόμη κι ο Αντώναρος έκοψε τις αντι-ΝΔτικές αναρτήσεις του στα social media).

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ειρωνεύτηκε το Γιώργο Παπανδρέπου, λέγοντας ότι «ο επόμενος Πρωθυπουργός δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια». Δεν ξέρουμε τι είχε καταλάβει ο κ. Παπανδρέου σε σχέση με το πόσα λεφτά υπήρχαν (αν και άλλη έννοια έδινε στη ρήση ο ΓΑΠ, αλλά την ίδια στιγμή κουτοπόνηρα άφηνε τον κόσμο να το πιστεύει).

Η ειρωνεία Τσίπρα για τον ΓΑΠ ήταν εξόχως… ανταποδοτική στην διαρκή καλή θέληση του πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος (παρότι ο Αλέξης τον έλεγε κι αυτόν Πινοσέτ), τάσσεται πάντα υπέρ της συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί να μην συνεργαστεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ;» διερωτήθηκε προχθές στον Χατζηνικολάου, φροντίζοντας να κρατήσει υπομνήσει «Αλλά όχι εμείς με τη Δεξιά»!

Ως προς αυτό ο κ. Παπανδρέου σίγουρα δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει, και το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα για τον κ. Παπανδρέου ανήκει πάντα στις «προοδευτικές δυνάμεις», όσο και αντι- προοδευτικά να έχει φερθεί στον ίδιο, τη χώρα και στο περιβόητο αριστερό πλεονέκτημα.

Ο κ. Παπανδρέου είναι πολιτικά ανεξίκακος (πολιτικά λέμε), αλλά οι θέσεις του είναι κυρίως αποτέλεσμα της πολιτικής κουλτούρας που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ από τα παλιά, μια και το κόμμα δεν διακρίνεται για θεωρητικές του αναζητήσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Κληρονόμησε την άποψη ότι ο χώρος που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις παραλλαγές του, ανήκει στις «προοδευτικές δυνάμεις», και παρέμεινε σε αυτό.

Την ίδια νοοτροπία εκφράζει και η κα Γεννηματά. Είπε ο Μητσοτάκης το αυτονόητο, ότι αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ξαναπάμε σε εκλογές με απλή αναλογική τον Δεκαπενταύγουστο. Ως ηχείο του κ. Τσίπρα η κα Γεννηματά, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για εκβιασμό!

Σαφώς μπορεί να υπάρχει και δόση εκλογικού εκβιασμού εκ μέρους Μητσοτάκη, προκειμένου η ΝΔ να κατακτήσει όσον το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό και αδιατάρακτη κυβερνητική πλειοψηφία. Όμως η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μοιραία θα οδεύσουμε σε εκλογές περίπου τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική – άρα δεδομένη ακυβερνησία.

Και γενεσιουργός αιτία είναι η ψήφιση απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]