Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες αν κληθούν
Οι ορέξεις του Ταγίπ και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα…
Χθες έπεσαν οι υπογραφές σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ενεργειακών κολοσσών EXXON MOBIL και TOTAL με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας που κρύβεται στην ελληνική ΑΟΖ, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί.
Τα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εταιριών, για τα επόμενα χρόνια βρίσκονται δυτικά της Κρήτης σε έκταση 20.058,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και Νοτιοδυτικά του νησιού σε έκταση 19.868,37 τ.χλμ .
Όπως και στην Κυπριακή ΑΟΖ, έτσι και στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι ενεργειακές εταιρίες προφανώς κι έχουν ζητήσει και θα το πράξουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, τη διασφάλιση τόσο της ηρεμίας, όσο και της ασφάλειας της περιοχής, μια ασφάλεια για την οποία ήδη Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας προετοιμάζονται καιρό τώρα. Την ίδια ώρα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως απαιτούνται ριζικές αλλαγές και προμήθειες τέτοιες ώστε το στοίχημα της ασφάλειας και του παράγοντα σταθερότητας να διατηρηθεί από την χώρα μας στο έπακρο.
Η κύρια προετοιμασία τους έχει επικεντρωθεί γύρω από τις Ειδικές Επιχειρήσεις, τα πρόσωπα δηλαδή που θα κληθούν να ανοίξουν αυτή την ομπρέλα ασφαλείας σε μήκος χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Αιγυπτίους, Κυπρίους, είναι καθόλου τυχαίες και ιδιαίτερα στοχευμένες.
Νοητά και πολύ σύντομα, εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές, πως τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι ομάδες ασφαλείας (ιδιωτικές) που θα βρίσκονται στις πλατφόρμες, ενώ αμέσως μετά το Λιμενικό Σώμα θα επιφορτιστεί για οποιοδήποτε έλεγχο ή αποτροπή ασύμμετρης απειλής (καθόλου τυχαία η σχετικά πρόσφατη δωρεά των ΗΠΑ προς τη Μονάδα Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ) με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τον μεγαλύτερο κύκλο ασφαλείας.
Μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά κάθε λεπτό που φεύγει ποτέ δεν γυρίζει πίσω, άρα κάποιοι πρέπει να τρέξουν και σε αυτό τον τομέα και μέσα στα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση που θα προκύψει ύστερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πρέπει να ενσκήψει πολύ σοβαρά στο θέμα της ασφάλειας των ενεργειακών της χώρας. Ο μόνιμος κίνδυνος εξ ανατολών έχει ήδη δείξει περίτρανα τις προθέσεις που έχει και το κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, τώρα ειδικά που γνωρίζει πως ο πλούτος βρέθηκε από την Αμερικανική εταιρία, άρα υπάρχει, και με τον πειρατικό τρόπο που έχει επιλέξει απαιτεί «win-win» λύσεις.
Η πολιτική του «τσαμπουκά» εκ μέρους της Τουρκίας μπορεί να περνάει αυτή τη στιγμή σε μια χώρα που στρατιωτικά και κυρίως στον τομέα του ναυτικού, υστερεί. Με την Ελλάδα τα μηνύματα είναι πολύ ξεκάθαρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως η νευρική γειτονική χώρα δεν θα σκαρφιστεί κάτι μελλοντικά ώστε να πετύχει έναν ακόμη σκοπό της. Άλλωστε, η ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα.
Οι χάρτες του Χουλουσί Ακάρ και οι ακόρεστες Τουρκικές ορέξεις
Φυσικά στο Ελληνικό πεντάγωνο, ουδείς ξεχνά την παρουσίαση των χαρτών από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο «Ανατολή», που ανάμεσά τους «κοκκίνιζε» κι ένα μέρος νότια, στα Ανατολικά της Κρήτης, γεγονός που καταδεικνύει τις ακόρεστες ορέξεις της Τουρκίας και των διαχρονικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αρχιπέλαγος.
«Η Αθήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στη Λιβύη» , υποστήριζε το Νοέμβριο του 2018 η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Γενί Σαφάκ.
Ο Χουλουσί Ακάρ από τότε έδινε και πάλι το στίγμα των Τουρκικών προθέσεων για την ανατολική Μεσόγειο και στους χάρτες που παρουσίασε ήθελε να πείσει πως αν Τουρκία και η Λιβύη έρθουν σε τελική συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε –όπως υποστήριζε η Τουρκική εφημερίδα – θα καταστραφούν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.
Οι χάρτες αυτοί δεν ήταν κάτι που δεν γνώριζε η Ελληνική πολιτεία. Είναι οι ίδιοι που είχαν παρουσιαστεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, πριν το 2010, είναι οι ίδιοι που θα δείξουν και στο μέλλον οι γείτονές μας λένε στρατιωτικές πηγές.
Οι διπλωματικές επαφές και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας καλό είναι να υπάρχουν, ουδείς το έχει αμφισβητήσει αυτό. ‘Ομως ένα ισχυρό ανεξάρτητο κράτος για να συνεχίσει να είναι έτσι κι από τη στιγμή που έχει έναν απρόβλεπτο και νευρικό γείτονα, οφείλει να μην μένει πίσω στο εξοπλιστικό ισοζύγιο.
Η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί άμεσες αποφάσεις
Τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας, μπορεί να δείχνουν μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι επιστημονικές έρευνες (κάποιες ήδη έχουν γίνει και πολλά αποκαλυπτικά έχουν αναλυθεί και σε συνέδρια στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη) όμως δεν είναι τόσο μακριά η ώρα των γεωτρύπανων. Κι όταν θα φτάνει εκείνη η ώρα, αν υπάρξουν κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, τότε θα ολοκληρώνονται κι αυτά τα αποτρεπτικά προγράμματα, ώστε η χώρα να διαθέτει το σύγχρονο και ισχυρό πυρήνα που μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη για το ενεργειακό μέλλον ασφάλεια.
Οι φρεγάτες που έχει βάλει σκοπό ν’ αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, όπως έχουν εξηγήσει ανώτατα στελέχη του, είναι εκείνες που μπορούν να κάνουν έλεγχο περιοχής, άρα τίποτα δεν μπορεί να περάσει από εκεί απαρατήρητο από τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν.
Επίσης οι ίδιες πηγές εδώ και καιρό σημείωναν πως τα νέα πλοία για τον Ελληνικό στόλο δεν τα θέλεις αποκλειστικά για το Αιγαίο, αλλά κυρίως για την ισχυρή παρουσία της χώρας στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κι ανάμεσα στις εξελίξεις αυτές φυσικά είναι και ο φάκελος «ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας».
Μέχρι σήμερα πολλές φορές έχουμε γράψει για την άμεση ανάγκη νέων φρεγατών, για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και για κεφαλαιοποίηση που δεν έχει έρθει από τις «μεγάλες- σύμμαχες» δυνάμεις, οι οποίες έχουν αρκεστεί σε ναι μεν χρήσιμο υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά όχι στη μονάδα που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά και θα ελέγξει ένα μεγάλο κομμάτι που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα η οποία σημειωτέον δίνει και δίνει διαρκώς.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...