Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκλογές: πάμε για Ιούνιο ή Οκτώβριο;


Του Σάκη Μουμτζή

Με την παρέλευση της 4ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός επέλεξε να υποστεί την δοκιμασία των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το ρίσκο που πήρε είναι μεγάλο, καθώς όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως θα ηττηθεί στις ευρωεκλογές με διαφορά τουλάχιστον 8 μονάδων — κάποιοι πιο αισιόδοξοι ανεβάζουν την διαφορά σε διψήφιο νούμερο — ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα υποστεί πανωλεθρία.

Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: σε μια τέτοια περίπτωση, πώς ο Α. Τσίπρας θα κυβερνήσει μέχρι τον Οκτώβριο; Και δεν αναφέρομαι στο τυπικό μέρος — στην ύπαρξη δεδηλωμένης — αλλά στο πολιτικό μέρος, δηλαδή στην πολιτική νομιμοποίηση της διακυβέρνησης του.

Κυκλοφορεί η εκτίμηση πως μπορεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές εντός του Μαΐου για τον Ιούνιο, ώστε να απορροφήσει με αυτόν τον τρόπο το όποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι εθνικές εκλογές. Σε αυτές θα δοθεί το βάρος στην προεκλογική περίοδο, που θα είναι σχεδόν κοινή για όλες τις εκλογές.

Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτήν την εκτίμηση.

Έχω γράψει, σε ανύποπτο χρόνο, πως ο Α. Τσίπρας και οι Συριζαίοι θα απολαύσουν και την τελευταία ημέρα παραμονής τους στην εξουσία. Είναι πολύ γλυκιά για να την αποχωριστούν πρόωρα.


Πέραν αυτού, εκτιμούν πως μέσα στο επόμενο πεντάμηνο θα μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα μέρος των παροχών τους, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν χειροπιαστά την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγεται δε, πως ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την δέσμευση στον ξένο παράγοντα να προωθήσει την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους, με τρόπο που να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

Βέβαια, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι συντριπτικά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα μπορεί να αναστρέψει την πορεία του προς την καταστροφή. Η αυτοδυναμία του Κ.Μητσοτάκη θα είναι δεδομένη.

Γι΄αυτό και ο τελευταίος έδωσε στην ψήφο των ευρωεκλογών δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Επιδιώκει να τις καταστήσει το αναπόφευκτο πρόκριμα των εθνικών εκλογών.

«Μα, αν ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητηθεί ο Τσίπρας», υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών.

Αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου τον πρωθυπουργό. Έχει πάρει τις αποφάσεις του. Θα πορευθεί χωρίς τα δογματικά βαρίδια του παρελθόντος. Εν ανάγκη θα προκηρύξει ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, του οποίου θα ηγείται.

Είναι νέος, μπορεί να σχεδιάζει και να περιμένει.

Εννοείται, βέβαια, πως αν η διαφορά των ευρωεκλογών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας κυμανθεί κάτω του 5%-- όπως ελπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- τότε εκτιμούν πως οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, με δεδομένο πως η καλή τουριστική περίοδος λειτουργεί σχεδόν πάντα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, θα μετατραπούν σε ντέρμπι, ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από την σκέψη του αναγνώστη πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα την εκλογική ήττα και ούτε έχουν την δημοκρατική κουλτούρα της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία.

Με απλά λόγια ούτε περνά από το μυαλό τους το ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας. «Εμείς δεν χάνουμε από τον Κούλη», υποστηρίζουν και το εννοούν.

Πάντως, ανεξαρτήτως των φαντασιώσεων τους, το ποτήρι της ήττας των ευρωεκλογών θα το πιουν, με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Αν συνειδητοποιήσουν πως φεύγουν, τόσο πιο ομαλά θα παραδώσουν την εξουσία, σεβόμενοι την εναλλαγή των κομμάτων στην διακυβέρνηση του τόπου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Τό άρθρο δέν μάς λέει τίποτε περισσότερα από τά οφθαλμοφανή. Ότι ή ρόζ δικτατορία πού μάς κυβερνά. ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΖΕΨΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Προσπαθεί νά ανατρέψει τό εις βάρος της κλίμα . Μέ παροχολογία τό ερχόμενο πεντάμηνο. Καί ετοιμάζει στά κρυφά μιά ακόμα τεράστια εθνική καταστροφή [ μετά τό ξεπούλημα τής Μακεδονίας] ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Αποκαλύφθηκαν οί μυστικές συνομιλίες.... Από τόν τύπο.... Βεβαίως καί πρέπει νά φύγουν τό γρηγορότερο. Όμως από πολλές πηγές εκφράζεται ό φόβος . ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2020! Βολικός υπάκουος ό Αλέξης γιά τά αμερικανικά συμφέροντα. Καί συμφέρον τους νά τόν διατηρήσουν .... Πώς; Τήν απάντηση μάς τήν δίνει τό άρθρο 53 πάρ 2 τού συντάγματος. Πού μάς λέει ότι : Σέ περίπτωση πολέμου ή θητεία τής κυβέρνησης καί τής θητείας τής βουλής παρατείνεται επαόριστον ώς τήν λήξη τής εμπολέμου καταστάσεως. Καί μιά χαρά βολεύει τούς Αμερικανικούς σχεδιασμούς ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο. Νά μάς καθίσουν στό τραπέζι τών win win διαπραγματεύσεων γιά ρύθμιση τού καθεστώτος τού Αιγαίου . Νά πάρει καί ή Τουρκία τό κατιτίς της . Καί νά μήν τήν χάσουν. Καί ιδανικότερο μειοδότη τής χώρας καί τού λαού . Πού πρωθυπουργεύει από τόν Αλέξη ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΟΎΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ... Γι αυτό λοιπόν θά μεθοδεύσουν τήν όσο τό δυνατό διατήρηση του στην εξουσία.Ακόμη καί μέ θερμό επεισόδιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αμερικανοί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, την Κυριακή θα πάρουν την απάντηση τους.Η παράδοση της Μακεδονίας μας στους Σλάβους των Σκοπίων δεν ξεπερνιέται με όσες παροχές και να κάνει, ο δικός τους τελείωσε, ας βρούν τον επόμενο σκυφτό.Ας μην ξεχνούν την εισβολή και κατοχή των Τούρκων στην Κύπρο, αυτό δεν τους το συγχωρούμε, όπως δεν συγχωρούμε την υποχθόνια στάση τους στο Σκοπιανό. Μην δίνουν λύσεις στο Αιγαίο που να είναι υπέρ της τουρκιάς, δεν βλέπουν ότι οι τούρκοι παίζουν σε διπλό ταμπλό, δεν καταλαβαίνουν ότι όσα και να δώσουν στην τουρκιά θα ζητάει και άλλα;
    Αν σχεδιάζουν πόλεμο, θα σκοτωθούν νέοι άνθρωποι, αυτό το ξέρει ο Τσίπρας και η παρέα του; τότε είναι που θα αντιμετωπίσει κατευθείαν την οργή του κόσμου. Έχουμε τα παιδιά μας που θα σταλούν στον πόλεμο, τα δικά τους θα τα στείλουν στο εξωτερικό, τότε θα του πώ (και εγώ προσωπικά) τι εστί βερίκοκο.Τότε οι βολευτάδες θα δούν το μίσος που υπάρχει ΤΩΡΑ για αυτούς, έχει ξεπεράσει και αυτό προς τον Παπανδρέου και τους Σαμαροβενιζέλους, αυτό να ξέρουν που δεν το βλέπουν μέσα από την γυάλα που βρίσκονται.
    Μην ετοιμάζουν λύση μισό-μισό,, Αμερικανοί ξεχάστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή ή τοποθέτηση σου αγαπητή Κέλλυ. Συμμερίζομαι τούς φόβους καί τούς προβληματισμούς σου. Καθότι καί εγώ γονιός άνδρα τών Λοκ. Όμως πρέπει νά ξέρεις δέν τούς ενδιαφέρει.... Οί βολευτάδες πού λές τό μόνο πού τούς ενδιαφέρει τά 10000 ευρώ μηνιαίως Βολευτικός μισθός σχεδόν αφορολόγητος. Καί τόν διεκδικεί καί τόν νέμεται ό αποτυχημένος καί χρεοκοπημένος επιχειρηματίας, ατάλαντη τηλεπερσόνα πού δέν περνά πλέον ή μπογιά της... Ό άεργος γιός πολιτικού πού ντέ καί καλά θεωρεί ότι κληρονομεί τή θέση του πατέρα.... Από τόν εσμό αυτό μήν περιμένεις εθνική συνείδηση καί αγάπη γιά τήν πατρίδα; Ή καρέκλα τούς ενδιαφέρει. Καί σού λέει : Τί έγινε άν δώσουμε στούς τούρκους δύο τρία νησιά; Βγάζουμε τά πετρέλαια φα . Παίρνουν καί οί απέναντι καί ησυχάζουμε γιά ένα αιώνα. Ή εθνομηδενιστική αυτή ιδεοληψία υπάρχει μέσα στό Σύριζα βαθειά ριζωμένη. Τό μόνο τους πρόβλημα : Ότι ώς ημιμαθείς καί ανιστόρητοι δέν έχουν ακούσει γιά Γουδί.Δίκη τών έξι. Καί ό Αλέξης φυσικά καί δέν έχει ακούσει τά ονόματα : Δ Γούναρης, πρωτοπαπαδάκης,Στρατηγός Χατζηανέστης.... Καί όσο γιά τούς Αμερικανούς ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]