Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εκλογές στα Σκόπια δεν θα σημάνουν το τέλος της αναταραχής


Η ισοψηφία του κυβερνητικού υποψηφίου Πεντάροφσκι και της υποψήφιας των μακεδονιζόντων Σιλιάνοφσκα προμηνύει έντονες πολιτικές διαμάχες

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιος θα είναι νικητής σήμερα στις προεδρικές εκλογές των Σκοπίων, Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες.

Η ισοψηφία των δύο μονομάχων, του κυβερνητικού υποψηφίου Στέβο Πεντάροφσκι και της υποψήφιας των μακεδονιζόντων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, προμηνύει έντονες πολιτικές διαμάχες στο μέλλον. Και φυσικά, ο αλβανικός παράγοντας θα παίξει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνον στη σημερινή υποστήριξη του Πεντάροφσκι, που παρουσιάζεται ως φαβορί για τον λόγο αυτό, αλλά για το επόμενο διάστημα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καταβυθίζει μόνον τον Α. Τσίπρα, αλλά και τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος και με το ενδεχόμενο δικού του προέδρου, θα έχει να αντιμετωπίσει αφενός τις απαιτήσεις των Αλβανών -για τους οποίους ισχύει τρώγοντας έρχεται η όρεξη- αλλά και από τους Σλάβους εκείνους που μακεδονίζοντες μεν, εν τούτοις τον ψήφισαν με την ελπίδα ότι θα καλυτερεύσει η ζωή τους, και με την προοπτική της ένταξης στην Ε.Ε.

Απογοητεύθηκαν, και γρήγορα μάλιστα, επειδή οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες, ακριβώς όπως συνέβη και με τον Α. Τσίπρα, που εξακολουθεί ματαίως να επαίρεται ότι έβγαλε την Ελλάδα από το Μνημόνιο, ενώ επρόκειτο περί καθορισμένης ημερομηνίας, και χωρίς να παρουσιάσει τι το θετικό η ελληνική οικονομία.

Οι Σκοπιανοί αντελήφθησαν αφενός ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν επέφερε κάποιο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα σ’ αυτούς, και αφετέρου το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε. δεν τους προσφέρει βεβαιότητα, όχι μόνον επειδή θα συμβεί μετά από δεκαετία, αλλά δεν γνωρίζουν και αν συμβεί, δεδομένης της αυξητικής τάσης των χωρών της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν ένταξη σ’ αυτήν των Δυτικών Βαλκανίων.


Η προσφάτως διεξαχθείσα έρευνα μεταξύ έρευνα των πολιτών 7 ευρωπαϊκών χωρών έδειξε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωρών δεν θα ήθελαν να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση. Μόνο το 23% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, ενώ το 44% δεν θέλει τους βαλκανικούς λαούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Αλβανία είναι η λιγότερο επιθυμητή χώρα στην ΕΕ από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων" στην ΕΕ, ακολουθεί το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια οι άλλες βαλκανικές χώρες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα που δεν αγαπά τους Αλβανούς είναι η Γαλλία. Μόνο το 13% των Γάλλων δήλωσε ότι είναι θετική η προσχώρηση της Αλβανίας στην ΕΕ. Μετά ακολουθούν οι Γερμανοί, που μόνο το 21% εξέφρασε θετική στάση στην ένταξη της Αλβανίας στην Ένωση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, σε τι ωφελήσει τους Σκοπιανούς η επικράτηση του ενός ή της άλλης των υποψηφίων. Γι’ αυτό και τα επιχειρήματα των αντιπάλων, εστιάζονται κυρίως στον συναισθηματικό τομέα, γύρω από την ονομασία του κράτους τους. Θέλω εδώ να σημειώσω δύο περιστατικά, που θα πρέπει να μείνουν στην μνήμη για να κρίνουμε και όσα συνέβησαν γύρω από τη "βάπτιση" των Σλάβων, και όσα μέλλει να συμβούν.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για την αποκάλυψη ότι ο Ζάεφ είπε "ναι" στον όρο "Βόρεια Μακεδονία" για την ονομασία της χώρας του, επειδή οι Κοτζιάς και Τσίπρας αποδέχθηκαν τη "μακεδονική ταυτότητα". Τους βάπτισε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ Μακεδόνες, για να δεχθούν το Βόρεια Μακεδονία, που είναι να απορεί κάποιος ποια είναι η ουσιαστική παραχώρηση που έκαναν. Το Βόρεια τους ενόχλησε;

Και όμως, οι Σκοπιανοί με τους καθοδηγητές της προσβλητικής Συμφωνίας για τον ελληνισμό, πέρασαν όλη αυτή την διαδικασία στο διεθνές κοινό, ως μεγάλη παραχώρηση. Η μαέστρος των δήθεν διαβουλεύσεων, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ προ ημερών στο Βερολίνο, για το σθένος του να δεχθεί το Βόρεια στην ονομασία της χώρας του.

Οι Σκοπιανοί τα πήραν όλα, και εμφανίζονται ως υποχωρητικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα και υπερηφανεύεται γι’ αυτό. Και υπάρχει τουλάχιστον 20% των Ελλήνων που συμφωνούν. Τι μέλλον μπορεί να περιμένει αυτή η χώρα;

O Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Και υπάρχει τουλάχιστον 20% των Ελλήνων που συμφωνούν."


    Αυτοι που συμφωνουν ειναι οντως Ελληνες ή εγιναν "Ελληνες";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]