Μπήκε και το Bloomberg στον χορό κατά της Τουρκίας
Το Bloomberg ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για «να μάθει να σέβεται». Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να απαντήσει στην μπλόφα της Τουρκίας, γράφει
Η εμπλοκή και του μεγάλου αυτού οργανισμού στην υπόθεση της Τουρκίας, δεν ξέρω αν σηματοδοτεί προειδοποίηση στον Τραμπ να μη φανεί ελαστικός, έρχεται πάντως μια ημέρα μετά την συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον γαμπρό του Ερντογάν. Μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ασυνήθιστη, και προκάλεσε έκπληξη στους πολιτικούς αναλυτές, και μεγάλη ικανοποίηση στους Τούρκους, που αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, το οποίο της προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.
Το Bloomberg ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για «να μάθει να σέβεται», όπως τονίζεται. Στο σκληρό άρθρο ζητά την μη παράδοση των F-35, επειδή η πρόκληση της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, όπως αναφέρει στον τίτλο του το πρακτορείο ειδήσεων.
Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να απαντήσει στην μπλόφα της Τουρκίας, γράφει, και στην ουσία αναμασά όλα τα γνωστά επιχειρήματα των Αμερικανών γερουσιαστών, κυρίως ότι το ρωσικό σύστημα S-400 θα μπορεί να καταρρίπτει νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη και η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία, ιδιαίτερα σε τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα μαχητικά F-35, στην κατασκευή των οποίων συμβάλλει η Τουρκία.
Αναφερόμενο το άρθρο στον Ερντογάν, σημειώνει ότι «έχει επιδοθεί σε μια πολεμοχαρή αντιδυτική ρητορική, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει συμμαχικές χώρες για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του. Φαίνεται να πιστεύει ότι η συμμαχία δεν θα τιμωρήσει τις επανειλημμένες εκδηλώσεις κακοπιστίας του επειδή ιστορικά η Τουρκία είναι σημαντική για να αντισταθμίζονται οι δύο μεγαλύτερες απειλές ασφάλειας για το ΝΑΤΟ, ο ρωσικός επεκτατισμός και η ισλαμική τρομοκρατία».
Σ’ αυτό το σημείο, προβαίνει σε μια διαπίστωση, την οποία πολλές φορές είδατε σ’ αυτήν την στήλη. Ότι είναι υπερτιμημένη η Τουρκία και ελάχιστα αξιόπιστη. Γράφει: « Όχι μόνον η χώρα δεν είναι ανάχωμα της Ρωσίας, αλλά έχει ενισχύσει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με τη Μόσχα. Η συμβολή της στην μάχη κατά της τρομοκρατίας ποτέ δεν ξεπέρασε τους υπολογισμούς για τα συμφέροντά της».
Και συνιστά στο ΝΑΤΟ: «Να είναι προετοιμασμένο να υποβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες. […] Η συμμετοχή στην Δυτική συμμαχία αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή για την Τουρκία. Όμως απαιτείται ο σεβασμός των συλλογικών ανησυχιών της και ο Ερντογάν πρέπει να αποδείξει ότι τις σέβεται», καταλήγει το Bloomberg.
Από την άλλη πλευρά, την ρωσική, γίνεται κριτική μέσω του Τύπου, της επίσκεψης του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Λευκωσία, την οποία αποδίδει στις διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε ένα νέο επίπεδο, το ενεργειακό. Γράφει ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή επιδεινώθηκε δραματικά λόγω της εντατικοποίησης των προσπαθειών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του νησιού. Η Τουρκία με τη σειρά της, θέλει ένα "δίκαιο" μερίδιο, γράφεται.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί η με απόλυτο τρόπο τοποθέτηση του Μενέντεζ: «Κατέστησα σαφές ότι δεν θα δεχόμαστε πλέον την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε. Να προσεχθεί επίσης, ότι ενώ ο Λίβανος επί χρόνια -από την εποχή του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου- δεν κύρωσε την συμφωνία με την Κύπρο, και αιφνιδίως θα έλεγα, ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε συμφωνία που αφορά την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Κύπρο.
Δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στη Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα, αρκεί να μη υποχρεωθούμε εμείς να κατευνάσουμε τον οργισμένο Ερντογάν.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...