Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καθοριστικές οι προεδρικές εκλογές σήμερα στα Σκόπια


Η συνθηματολογία των υποψηφίων εστιάζεται στα υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και καθόλου στα πραγματικά προβλήματα του λαού

Η κυβέρνηση αναμένει να τερματιστεί η ομιχλώδης κατάσταση στην χώρα, με τον Πρόεδρο Γ. Ιβάνοφ να αρνείται την επικύρωση νομοσχεδίων, με την υπερψήφιση του δικού της υποψηφίου, και με την αντιπολίτευση να ευελπιστεί ότι αφενός θα συνεχιστεί η ίδια τακτική, αφετέρου θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην επιδίωξή της για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρότι οι εξουσίες του Προέδρου είναι ελάχιστες, ο συμβολισμός όμως της επικράτησης του ενός, ή της άλλης είναι ισχυρός. Γι’ αυτό και η συνθηματολογία των υποψηφίων δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του λαού, αλλ’ εστιάζεται στα υπέρ ή κατά της Συμφωνίας.

Δεν αναφέρομαι στον τρίτο υποψήφιο που εκπροσωπεί μέρος της αλβανικής κοινότητας, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν περί το 7%, λόγω του ότι τα συγκυβερνώντα με τον Ζάεφ αλβανικά κόμματα δίνουν την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό υποψήφιο.

Οι δημοσκοπήσεις, αμφιβόλου αξιοπιστίας, δίνουν ελαφρό προβάδισμα στον Στέβο Πενταρόφσκι, 56 ετών. Εστιάζει την προεκλογική εκστρατεία του στην επιτυχία της κυβέρνησης να εντάξει, μέσω της Συμφωνίας, την χώρα στο ΝΑΤΟ και να ελπίζεται πως το ίδιο θα συμβεί και με ένταξη στην Ε.Ε. Άλλωστε, αυτά είναι τα κύρια επιχειρήματα του Ζάεφ προκειμένου να επιτύχει την συναίνεση των Σκοπιανών στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Βεβαίως, αυτή η συναίνεση είναι αμφισβητούμενη, από την στιγμή που η προσέλευση των πολιτών των Σκοπίων στο διεξαχθέν επί τούτω Δημοψήφισμα, ήταν κατώτερη της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα. Αυτό ακριβώς φοβάται και τώρα ο Ζάεφ, μήπως η αποχή ξεπεράσει το 60%. Το άκυρο δημοψήφισμα κατέστη έγκυρο με κοινοβουλευτικές αλχημείες και με την Δύση να νομιμοποιεί την ακυρότητα.


Τώρα όμως δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο τέχνασμα, η δε μεγάλη αποχή θα εκληφθεί ως δυσαρέσκεια στην πολιτική Ζάεφ στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και αυτά, οι πολίτες των Σκοπίων τα θεωρούν άλυτα, επειδή ίσως έλπιζαν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. θα άλλαζε την καθημερινότητά τους. Όμως, υπήρξε απογοήτευση από την στάση πέντε τουλάχιστον χωρών της Ε.Ε. που δεν εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ένωση, των Σκοπίων, αλλά και για όλα τα δυτικά Βαλκάνια.

Αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε σε δηλώσεις Σκοπιανών που μετέφερε το ΑΠΕ. Η Βέρα Σμαΐλοφσκα, 47χρονη κομμώτρια από τα Σκόπια, λέγει: «Δεν ακούω να μιλούν παρά για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτήν την ιστορία με το όνομα. Κανείς δεν ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ζουν εδώ οι άνθρωποι. Δεν ασχολούνται παρά με την εξουσία και με ό,τι απομένει να αρπάξουν στη φτωχή αυτή χώρα».

Να σημειωθεί, ότι στα Σκόπια ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 400 ευρώ, με το επίσημο ποσοστό ανεργίας να ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με το Ινστιστούτο Στατιστικών. Πέραν τούτου, υπάρχει μεγάλη φυγή των νέων στην αλλοδαπή. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, αλλά τα κόμματα εξουσίας αλληλοκατηγορούνται για το ποιο φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ανάμεσα στο 2000 και το 2015.

Πληροφορίες από τα Σκόπια, φέρουν το 70% των μεταναστών Σκοπιανών να είναι Αλβανοί.

Η οικογένεια του Γιάνκο Βέλκοφσκι, 50 ετών, απεικονίζει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο. Ο γιος του έχει μεταναστεύσει στην Γερμανία, η κόρη του, νοσοκόμα, θέλει να τον ακολουθήσει: «Όταν ακούω τους υποψήφιους να μιλούν για το μέλλον της νεολαίας, μού γυρίζει το στομάχι», λέει ο υδραυλικός αυτός από τα περίχωρα των Σκοπίων.

Σήμερα, ίσως δεν υπάρξει νικητής των εκλογών, οι οποίες θα επαναληφθούν μετά από δύο εβδομάδες. Ο κυβερνητικός υποψήφιος θεωρείται φαβορί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον βαθμό δυσαρέσκειας των Σκοπιανών, από την πολιτική Ζάεφ.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]