Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δημοσιογραφία και το δίκιο του ισχυρού


Η περίπτωση Ασάνζ και πώς ο έλεγχος της πληροφορίας είναι αδιαπραγμάτευτος για τους κατέχοντες την εξουσία

Από τον Γιώργο Κ. Στράτο

Η δύναμη της πληροφορίας είναι ισόχρονη της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο έλεγχός της, συνώνυμο της εξουσίας. Γι’ αυτό από τα ιερογλυφικά και τον Δίσκο της Φαιστού μέχρι τον κόσμο της πληροφορικής και του διαδικτύου ανέκαθεν οι ισχυροί τον θεωρούσαν απολύτως επιβεβλημένο. Την επιθυμία τους αυτή, στον ψηφιακό χρόνο κατά τον οποίο ζούμε, ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι παρακάτω.

Η κρυπτογραφία, δηλαδή η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο μερών με τέτοιον τρόπο, ώστε η κατανόηση του περιεχομένου τους να είναι δυνατή μόνο από τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Η κρυπτογράφηση, δηλαδή η διαδικασία μετασχηματισμού ενός μηνύματος σε μια ακατανόητη μορφή με τη χρήση κάποιου κρυπτογραφικού αλγορίθμου ούτως ώστε να μην μπορεί να διαβαστεί από κανέναν εκτός του παραλήπτη. Ο κρυπτογραφικός αλγόριθμος είναι η μέθοδος μετασχηματισμού δεδομένων σε μια μορφή, που δεν επιτρέπει την αποκάλυψη των περιεχομένων τους από μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Συνήθως ο κρυπτογραφικός αλγόριθμος είναι μια πολύπλοκη μαθηματική συνάρτηση.

Η μονοπωλιακή χρήση κάθε είδους πληροφοριών θα ήταν ανεμπόδιστη, με όλες τις ολέθριες συνέπειες που σημαίνει αυτό για τις δημοκρατικές κοινωνίες, αν δεν υπήρχε η κρυπτανάλυση, η επιστήμη που ασχολείται με το «σπάσιμο» κάποιας κρυπτογραφικής τεχνικής ούτως ώστε, χωρίς να είναι γνωστό το κλειδί της κρυπτογράφησης, το αρχικό κείμενο να μπορεί να αποκωδικοποιηθεί. Κατεξοχήν υπηρέτης της κρυπτανάλυσης είναι ο δημοσιογραφικός ιστότοπος των WikiLeaks, που εμφανίστηκε το 2006, με κυριότερο συντάκτη και εκπρόσωπό τους τον Αυστραλό ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει εκπαιδευτεί ως μηχανικός κρυπτογράφησης. Διακηρυγμένος στόχος τους ήταν και παραμένει η δημοσίευση «εγγράφων από ανώνυμες πηγές και διαρροές, τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας».


Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις των WikiLeaks:

• Η πρώτη, που τα έκανε ευρύτερα γνωστά, ήταν το 2010 και αφορούσε τη δολοφονική συμπεριφορά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ενα ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε απόρρητο βίντεο γυρισμένο από ελικόπτερο, έδειχνε στρατιώτες να πυροβολούν σκορπίζοντας τον θάνατο στη Βαγδάτη τον Ιούλιο του 2007. Σκοτώθηκαν περίπου 20 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο πολεμικοί ανταποκριτές.

• Συγκλονιστικά ήταν όσα δημοσιεύτηκαν για τις διεθνείς συμφωνίες TTIP, TPP και TISA. Αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες προσπερνούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και συνάπτουν μυστικές συμφωνίες με κυβερνήσεις κρατών, επιβάλλοντας οι ίδιες τους όρους και τους κανόνες για το τι μπορούν να κάνουν ορισμένες χώρες.

• Οσα αφορούσαν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον επηρέασαν τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ: από το πώς δρομολογήθηκε η υποψηφιότητά της μέχρι συνωμοσίες της ίδιας και στελεχών του κόμματος κατά του εσωκομματικού αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς.

Η παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του Τζούλιαν Ασάνζ στην ενημέρωση δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από την προσπάθεια όσων ενόχλησαν οι αποκαλύψεις του να τον μαζέψουν. Και «κατηγορίες» θα βρεθούν και πού θα εκδοθεί. Ζωντανός να μείνει, ο ίδιος και το πνεύμα του...

Όπως βρέθηκε και ο λόγος για τον οποίο τον εξέδωσε ο Ισημερινός. Μας τον γνωστοποίησε στις 19 Φεβρουαρίου ο ενημερωτικός ιστότοπος La Fuente του Εκουαδόρ, που δημοσίευσε τα ακόλουθα:
Μία κινεζική κατασκευαστική εταιρία έχτισε εκεί ένα υδροηλεκτρικό φράγμα. Από έμβασμά της, 18.000.000 δολάρια βρέθηκαν σε offshore εταιρία επιχειρηματία φίλα προσκείμενου στον νέο πρόεδρο Λενίν Μορένο. Και μέρος αυτών σε εταιρία συμφερόντων του αδελφού του προέδρου. Υπάρχει σκάνδαλο; Κι αν υπάρχει, πώς συνδέεται ο Ασάνζ με αυτό; Παρά ταύτα, ο πρόεδρος και μέλη της κυβέρνησης κατήγγειλαν ότι ο Αυστραλός «βρίσκεται πίσω από την πολιτική σκευωρία», χωρίς να τεκμηριώσουν ούτε τη σκευωρία ούτε την εμπλοκή του.

Να μη μιλάμε καθόλου δηλαδή, ούτε στα κρυφά ούτε στα φανερά...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]