Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΖΖ: Πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα στο κατοχικό δάνειο;


Στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων επανέρχεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Γερμανία δεν κατέβαλε πολεμικές οφειλές», όπου αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την απόφαση της ελληνικής Βουλής να διεκδικήσει πλέον επίσημα η Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το δημοσίευμα εστιάζει στις εκτιμήσεις του ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συμβουλεύει την ελληνική πολιτεία να επικεντρωθεί όχι στις επανορθώσεις εν γένει, αλλά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου.

«[…] Η Αθήνα έχει προαναγγείλει επανειλημμένως προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που το Βερολίνο συνεχίσει να απορρίπτει διαπραγματεύσεις. Πρώτος σταθμός θα ήταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Φλάισερ προτείνει μια διαφορετική στρατηγική: οι Έλληνες θα έπρεπε να εστιάσουν στην αξίωση για επιστροφή του κατοχικού δανείου. Σε αντίθεση με τις επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο δεν θα δημιουργούσε προηγούμενο. Σε περίπτωση υπαναχώρησης της Γερμανίας, το Βερολίνο δεν θα έπρεπε να αναμένει άμεσα περαιτέρω αξιώσεις άλλων χωρών».


Όπως αναφέρει η ΝΖΖ, «βάσει σημερινής αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τον κ. Φλάισερ, το ποσό κυμαίνεται στα 10 δις ευρώ. Με την πρόταση αυτή ο Χάγκεν Φλάισερ προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ελλάδα. Εκεί διατυπώνονται, ειδικά ενόψει εκλογών, μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις». Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει τώρα ένα βήμα προς την Ελλάδα. «Θα ήταν παράλογο να επαναλαμβάνει σήμερα η δημοκρατική Γερμανία ότι το θέμα έχει διευθετηθεί οριστικά, όταν οι Ναζί είχαν αναγνωρίσει τότε έναντι της Ελλάδας το δάνειο […]».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Και που θα έπρεπε να εστιάσει...;
    Στο γεγονός ότι η γερμανία πίεσε για να αναγνωριστούν τα σκόπια ως μακεδονία και θα κάνει το ίδιο με την ήπειρο και την θράκη και τα νησιά του Αιγαίου...;
    Στο γεγονός ότι οι γερμανοί είναι απατεώνες και μας έχουν κρατήσει άχτι την καθυστέρηση που που τους προκαλέσαμε και εκδικούνται,εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε!
    Εννέα χρόνια είναι ήδη αρκετά...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]