Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώτες οι ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες, 36η η Ελλάδα


Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το 2018, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,822 τρισεκατομμύριο δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση. Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των δαπανών αυτών, που βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988. Το 2017, είχαν καταγράψει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση.

Η ώθησή αυτή οφείλεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Με δαπάνες ύψους 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ αφιερώνουν στην άμυνά τους όσα οι επόμενες οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Η Κίνα, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 2009, περνά στη δεύτερη θέση, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία -η οποία συνεχίζοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της ανεβαίνει μια θέση- και τη Γαλλία.

Η Κίνα αφιέρωνε το 1,9% του ΑΕΠ της για την άμυνα κάθε χρόνο από το 2013.

Για πρώτη φορά, η Ρωσία δεν συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα. Κατατάσσεται έκτη, εξαιτίας της μείωσης του στρατιωτικού της προϋπολογισμού από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Τουρκία βρίσκεται στη 15η θέση του πίνακα έχοντας ξοδέψει πέρυσι 19 δισ. δολάρια για τις αμυντικές της δαπάνες, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ της και στο 1% του συνόλου των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως.

Η Ελλάδα από την άλλη είναι 36η στη λίστα των αμυντικών δαπανών έχοντας δαπανήσει 5,2 δισ. δολάρια (2,4% του ΑΕΠ της).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]