Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ στο Βερολίνο


Συνάντηση κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια έπειτα από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται απόψε στο Βερολίνο. Εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διμερής συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και με τον κ. Μακρόν.

Αργότερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση και το δείπνο εργασίας, με την συμμετοχή και των ηγετών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Στην συνάντηση θα λάβει μέρος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η συνάντηση έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.


Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «κατ' αρχάς το θέμα είναι να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι», ενώ, σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το Παρίσι επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Επιπλέον, τονίζει το ARD, η Καγκελάριος θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία δέχονται επιρροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Χαμηλές όμως είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των προσκεκλημένων: «Αυτή την στιγμή δεν ξέρω πώς πρέπει να μιλήσω με την Πρίστινα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ενώ ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες, αλλά θα μπορούσε να είναι και απογοητευτική». Ο δε Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα σερβικά προϊόντα «είτε στο Βερολίνο είτε σε οποιαδήποτε άλλη σύνοδο».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]