Ανησυχία για Κυπριακό: Η Άγκυρα επαναφέρει την τετραμερή
Πλήρης σύγχυση σχετικά με το τι θέλει η ελληνική πλευρά, σε Αθήνα και Λευκωσία. Συζητά για διζωνική, την οποία απορρίπτει όλοι πλην ΑΚΕΛ
Ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις των Τούρκων της Άγκυρας και των Κατεχομένων, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, μετέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εισήγηση για τετραμερή διάσκεψη (Ελλάδα - Τουρκία - Ελληνοκύπριοι - Τουρκοκύπριοι), που προφανώς πρέπει να έχει γίνει από την τουρκική πλευρά.
Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε επ’ αυτού: «Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα (περί τετραμερούς διάσκεψης) η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συνεπώς μια τέτοια συνάντηση θα υποβάθμιζε τον κ. Αναστασιάδη στο επίπεδο του ηγέτη μιας κοινότητας.
Κάτι λησμόνησε ο εκπρόσωπος του Ν. Αναστασιάδη, ή θέλει να το λησμονήσουμε εμείς. Το 2013, επί υπουργίας Εξωτερικών του κ. Ευ. Βενιζέλου, διεξήχθη στην ουσία τετραμερής διάσκεψη, αλλά με την διπλωματική πονηρία -ή κουτοπονηρία, κατ’ άλλους- εφευρέθηκε να μη κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι τέσσερις, αλλά δύο-δύο. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε στην Αθήνα τον Τ/κ διαπραγματευτή και ο Νταβούτογλου στην Άγκυρα τον Ε/κ.
[Ήταν η εποχή όπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος απεκάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη Ελληνοκύπριο ηγέτη και όχι Πρόεδρο της Κύπρου, και ταυτίστηκε με την Άγκυρα διαρρηγνύοντας τις σχέσεις μας με τη Συρία, επιτιθέμενος κατά του Άσαντ, στο πλευρό του οποίου βρίσκονται οι Ελληνορθόδοξοι Σύροι. Τι να πει κανείς…]
Όσον αφορά την άλλη πλευρά, έχει πιαστεί από την υιοθέτηση της πρότασης των Τ/κ περί πολιτικής ισότητας από τον Ν. Αναστασιάδη, και επιμένει σ’ αυτήν με τρόπο που καθιστά τις συνομιλίες άνευ λόγου, αφού δεν υπάρχει σύγκλιση στους όρους αναφοράς, που συνιστά ο ΟΗΕ. Σε μια κοινή βάση δηλαδή, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δέχεται μεν πολυμερή συνάντηση, εφόσον όμως λυθεί το ζήτημα της πολιτικής ισότητας. Ο Μ. Ακιντζί υποστήριξε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνοκυπριακό Τύπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε μια τριμερή συνάντηση αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά την απέρριψε, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση, συμφωνία ή ο,τιδήποτε που θα επέτρεπε την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στην Κύπρο.
Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει πρόθεση απλώς να συναντηθεί (με την κα. Λουτ) για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ωσάν να πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, όπως υποστήριξε. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της ενημέρωσης του κοινού, προσθέτοντας ότι είναι οι πολίτες που θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Η απάντηση του Προδρόμου, εκπροσώπου της Προεδρίας της Κύπρου, ήταν: «Και, βεβαίως, ενόψει της αξίωσης για μια συνεχώς διευρυνόμενη έννοια της πολιτικής ισότητας -διότι η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που γίνεται συζήτηση διευρύνεται η αξίωση, σε σχέση με το τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν- ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη πρόταση που είχε καταθέσει που ίσως να έδινε κάποιες λύσεις, το να εξεταστεί κοινοβουλευτικό προεδρευόμενο σύστημα με συμβολική Προεδρία», είπε.
Γίνεται αντιληπτή η πλήρης σύγχυση σχετικά με το τι θέλει η ελληνική πλευρά, σε Αθήνα και Λευκωσία. Συζητά για διζωνική, την οποία απορρίπτει όλος ο πολιτικός κόσμος πλην ΑΚΕΛ, αντιλαμβάνεται ο Ν. Αναστασιάδης ότι δεν προχωρεί αυτό το σύστημα -μετά από 40 χρόνια συζητήσεων επ’ αυτού, τώρα έγινε αντιληπτό- σιγοψιθυρίζει την Συνομοσπονδία, και τώρα μας λέγει ο Προδρόμου και για κοινοβουλευτικό προεδρευόμενο σύστημα.
Ο Μακεδών
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...