Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πειραιώς και Κουμουνδούρου στην «κλεισούρα» των εκλογών


Παρέλαση διαπλεκόμενων στο Μαξίμου και «υπουργοποιήσεις» στη Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης

Στην Πειραιώς άρχισαν οι τελικές συζητήσεις για την κατοχύρωση των υπουργικών θώκων. Ήδη έχουν «κλείσει» τα Υπουργεία Εξωτερικών με μία πολύ ενδιαφέρουσα μετεγγραφή από την Εσπερία και με μία υποβάθμιση. Το Άμυνας έχει «κλείσει» επίσης με μία επιλογή μη καραμανλικού (έχει τη σημασία του διότι πρόκειται για προγραφή) και με το Παιδείας που δίνεται σε έναν κεντρώο της ΝΔ προκειμένου να αφοπλιστεί. Πρόκειται για γρίφο αλλά πού να δείτε τι προετοιμάζεται για το Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκεί έχει λόγο η Κομισιόν και η Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης. Εκεί η επιρροή Σημίτη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Λίγο υψηλότερα στην οδό Πειραιώς, στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου, τα πάντα μυρίζουν εκλογές. Όλα περιστρέφονται γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων η οποία πρέπει, πάση θυσία, να είναι η μικρότερη δυνατή. Ο δεύτερος άξονας αφορά το μίνιμουμ ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να αποφευχθούν κεντρόφυγες κινήσεις μετεκλογικά. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 25%. Ο πανθομολογούμενος στόχος είναι «μία αξιοπρεπής ήττα». Στην πολιτική ο νικητής τα παίρνει όλα και ο ηττημένος τίποτε. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου κάνουν υπολογισμούς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μετεκλογικών ραντεβού. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αφενός. Ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη (με απλή αναλογική) λόγω μη ισχυρής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου. Όμως αυτά είναι σενάρια και μόνο.

Στο καλαντάρι που αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές υπάρχουν ημερομηνίες κλειδιά. Μία από αυτές είναι η 31η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Άγκυρα σχεδιάζει την αποστολή γεωτρύπανου σε οικόπεδο που δεν έχει αποδοθεί για εκμετάλλευση – έρευνες εντός της ΑΟΖ νότια της Κύπρου. Αν αυτό συμβεί, όπως έχει ενημερώσει τους εμπλεκόμενους το τουρκικό ΥΠΕΞ, τότε ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην Ουάσινγκτον ορισμένοι διαπιστώνουν μία τάση αλλαγής συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας. Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, όχι στην Κρήτη (Κνωσό) όπως είχε προγραμματιστεί αλλά στο Τελ Αβίβ. Λέγεται πως με την αλλαγή αυτή διευκολύνεται η παρουσία στη συνάντηση του Μάικ Πομπέο, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι και το ζητούμενο. Αναμένεται να υπογραφεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med. Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη.


Πέρα και έξω από αυτά. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως ενισχύει την επιρροή της στην κοινωνία μέσω των εκλογών που διεξάγονται στις κλαδικές. Τη θέση των συνδικαλιστικών δομών του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα, οι εκλογές στους γιατρούς. Η ΝΔ λαμβάνει 9 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 (κάποτε αγωνιζόταν να κερδίσει μία έδρα) και το ΚΙΝΑΛ μένει με μόνο μία έδρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ. Η πόλωση αλλάζει δίδυμο.

Οι αυτοδιοικητικές πλησιάζουν. Στη Θεσσαλονίκη θα κερδίσει ο Ταχιάος ο οποίος υποστηρίζεται τελικά από τον Μπουτάρη, με τη Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει τη σκόνη της Δεξιάς στην πόλη, με τη σύμπραξη του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο.

Στον Πειραιά ο Μώραλης θεωρείται «αχτύπητος» με τη Νέα Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να επιβάλει την δική της λύση αφού ο Μανιάτης Βλαχάκος είναι λίγος και ανίσχυρος. Τελικά οι πάντες είναι απέναντι στην COSCO. Ο «Κινέζος» είναι κοινός εχθρός διότι όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν τον έλεγχο του λιμανιού, αλλά φευ. Το ΚΙΝΑΛ και επίσημα ψηφίζει Μώραλη, δηλαδή Ολυμπιακό. Λέγεται πως ο σημερινός δήμαρχος ελέω ΠΑΕ και COSCO κατάφερε να εξασφαλίσει μετεγγραφή στελέχους στον συνδυασμό του και από το ΚΚΕ.
Στην Αθήνα όλοι όσοι δεν επιλέγουν Μπακογιάννη, προτιμούν τον Γερουλάνο για να φράξουν τον δρόμο στον Κασιδιάρη. Ορισμένα επιτελεία με τρόμο αναλογίζονται το ενδεχόμενο να έρθει ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στη δεύτερη θέση. Ο Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη. Ούτε οι δικοί του δεν θα τον ψηφίσουν, διότι πρέπει να πριμοδοτηθεί ο Γερουλάνος. Τα πράγματα είναι περίεργα.

Για τις Ευρωεκλογές, η κατάσταση είναι μάλλον πιο ξεκάθαρη. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη αλλά ενδεχομένως με μικρότερο ποσοστό του αναμενομένου. Η μεγάλη εκτόνωση της λαϊκής ψήφου θα απορροφηθεί κυρίως από την κάλπη των Αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών, όπου οι πάντες θα ψηφίζουν τους πάντες.

Οι δημοσκόποι καταλήγουν πως στις βουλευτικές συγκεκριμένοι κλάδοι δεν θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, οι αγρότες, ανεξάρτητοι επαγγελματίες οικονομικού κλάδου, θα στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία. Ένα μεγάλο ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων επιλέγει την αποχή. Η Νέα Δημοκρατία θα διαδραματίσει τον ρόλο που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2014. Θα συγκεντρώσει τη δυναμική της «διαμαρτυρίας της τσέπης». Θα θυμάστε την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ και πώς η θρυλούμενη κατάργησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε μεγάλη μερίδα της συντηρητικής ψήφου. Κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση. Το οδοιπορικό του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα Αριστερά τελειώνει εδώ. Το οδοιπορικό του Τσίπρα δεν ολοκληρώνεται εδώ. Αν το κόμμα του συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα 25% τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πετύχει εκεί που απέτυχε η ιταλική Αριστερά. Την τελευταία περίοδο στο Μαξίμου παρατηρείται ένα «traffic διαπλοκής» με πολυσχιδείς επιχειρηματίες, ισχυρούς καναλάρχες, γνωστούς «ομαδάρχες» κλπ. Συνήθως τους υποδέχεται ο κ. Φλαμπουράρης, αρμόδιος επί των θεμάτων μοιρασιάς της τράπουλας. Λέγεται πως το Μαξίμου ζητά στήριξη. Και του την προσφέρουν. Γιατί όχι. Για του λόγου το αληθές. Στέλεχος γνωστού επιχειρηματία του οποίου το όνομα (του στελέχους - πρώην διπλωμάτη) ενεπλάκη σε πρόσφατη υπόθεση που αφορά την κόντρα Κοτζιά -Καμένου, απολύθηκε εν ψυχρώ. Μην ανησυχείτε. Έχει τον τρόπο του. Θα επιβιώσει, όπως ξέρει καλά να το κάνει. Μόνο που αυτός ο επιχειρηματίας που απέλυσε το στέλεχος για να μην έχει μπλεξίματα, προ καιρού μετέβη σε χώρα της Βορείου Αφρικής για μία δουλειά, έχοντας στο πλευρό του σημαίνον μέλος του «πρωθυπουργικού κύκλου». Θυμηθείτε αυτές τις λεπτομέρειες, όταν αργότερα θα αρχίζουν να σχηματίζονται οι ομόκεντροι κύκλοι επί των σπαραγμάτων της κυβερνώσας Αριστεράς και των υπολειμμάτων της καταρρέουσας Κεντροαριστεράς. Τότε θα χρειαστούν «στηρίγματα»!

AthensVoice


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]