Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανική ραδιοφωνία: Οι Σλαβόφωνοι Έλληνες, η «αόρατη» μειονότητα της χώρας


Στην ύπαρξη σλαβόφωνων Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής ραδιοφωνίας, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο έκανε λόγο για ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην ελληνική επικράτεια και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια «φερόμενη αόρατη μειονότητα στην Ελλάδα», τους Σλαβομακεδόνες, παίρνοντας όμως αποστάσεις από το ρεπορτάζ του BBC και σημειώνοντας ότι αυτό προκάλεσε «μεγάλη αναταραχή στην Αθήνα». «Δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», σπεύδει να σημειώσει το δημοσίευμα στην εισαγωγή του.

Το δημοσίευμα βασίζεται στα λεγόμενα του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου που όπως αναφέρεται «ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και σλαβόφωνο πληθυσμό που βρίσκεται εκεί. Ο νομικός και ιστορικός έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή πολλών ιστορικών βιβλίων, ενώ η διδακτορική αφορούσε αυτό το ζήτημα.

Όπως διαπιστώνει, το γεγονός είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στη βόρεια ελληνική περιφέρεια (της Μακεδονίας), οι οποίοι μιλούν μία σλαβική διάλεκτο».



Το «Ουράνιο Τόξο» και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή

Ο κ. Κωστόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του deutschlandfunk.de ότι «υπάρχει μία σειρά, διαφορετικών στάσεων και αυτοπροσδιορισμών: Οι μεν βλέπουν τους εαυτούς τους αμιγώς ως Έλληνες. Οι άλλοι λένε ότι έχουν μόνον ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να ανήκουν σε άλλον λαό. Δεν θέλουν σε καμία απολύτως περίπτωση να είναι μειονότητα, έχουν την αντίληψη ότι αυτό θα μπορούσε μόνον να τους βλάψει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιχαρακώνονταν από τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «το μικρό κομμάτι των σλάβων Ελλήνων, το οποίο όντως αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, εκπροσωπείται πολιτικά από το κόμμα «Ουράνιο Τόξο», – το οποίο εδρεύει στην πόλη της Φλώρινας. Αυτό το κόμμα όμως, με τις μερικές χιλιάδες ψήφων που λαμβάνει, δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην περιοχή».

Η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και η δημιουργία της νέας ταυτότητας

«Κατά το 1913, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα τελούσε υπό ελληνική κυριαρχία. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, πραγματοποιήθηκε μία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, χιλιάδες Σλάβοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Εκείνη την εποχή, η Βουλγαρία στο νότο θεωρείτο ακόμη ως ο νούμερο ένα κίνδυνος, ο εχθρός που εξακολουθούσε να θεωρεί δικά του τα εδάφη που μόλις είχαν αποκτηθεί, δηλαδή την περιοχή της Μακεδονίας.

Αυτοί που έμειναν στην Ελλάδα ανέπτυξαν μια νέα ταυτότητα τα τελευταία χρόνια, τους Σλαβομακεδόνες - και με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους, που ήθελε να σταματήσει η λανθάνουσα βουλγαρική απειλή. Στο παρελθόν, μια άλλη γειτονική χώρα, η σημερινή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αναφερόταν συχνά στους Σλαβομακεδόνες ως τη δική τους μακεδονική μειονότητα. Ωστόσο, η συμφωνία με την Ελλάδα να αλλάξει το όνομά της υποχρεώνει τη Βόρεια Μακεδονία να απέχει από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως εδαφική απαίτηση», σημειώνεται στη συνέχεια.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επικαλείται και τις δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από το δημοσίευμα του BBC.

«Είναι ένα θέμα για διάλογο στο εσωτερικό της Ελλάδας, ίσως και ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά το να αναμιχθούμε σε αυτό δεν μας βοηθά ως προς αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε. Ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας και απελευθερώσαμε την τεράστια δυναμική της φιλίας και της συνεργασίας».

Χωρίς τη συμφωνία, ο Ντιμιτρόφ μπορεί να μιλούσε διαφορετικά, λέει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη και προστατεύει την Ελλάδα από τέτοιες αξιώσεις, ενώ ο εθνικισμός και οι εδαφικοί ισχυρισμοί δεν μπορούν να εξαλειφθούν από μια μέρα στην άλλη».

Το αν υπάρχει ή όχι μειονότητα είναι πάνω απ' όλα θέμα αυτοπροσδιορισμού, καταλήγει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τάσος Κωστόπουλος. «Και όπως η Βουλγαρία θεωρείται πλέον ως φίλος και εταίρος, η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα καταργήσει τις ανησυχίες της για αυτή τη γειτονική χώρα», καταλήγει το ρεπορτάζ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]