Η Τουρκία ελέγχει ασφυκτικά την πΓΔΜ και η Ελλάδα απουσιάζει
Το «εργαλείο» της Τουρκίας είναι ο οργανισμός υπό την επωνυμία ΤΙΚΑ, ο οποίος το 1992 ιδρύθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Η απουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια, άφησε παντελώς ελεύθερο το έδαφος στην Τουρκία να επιτύχει την μέγιστη επιρροή της στις χώρες της Βαλκανικής. Φυσικά, τα Σκόπια όχι μόνον δεν έμειναν ανεπηρέαστα, αλλά εξακολουθούν να υπόκεινται σε ένα είδος κηδεμονίας της Άγκυρας.
Το "εργαλείο" της Τουρκίας είναι ο οργανισμός υπό την επωνυμία ΤΙΚΑ, "Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı", που το 1992, ιδρύθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την υποτιθέμενη κοινωνική συνδρομή κατ’ αρχάς στις ισλαμικές χώρες, και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε χριστιανικές, με απώτερο σκοπό την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας.
Από το 1995 η ΤΙΚΑ, ενισχύθηκε με κονδύλια από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εντατικοποίησε την παρουσία της στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα με την ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και φορέων κοινωνικής ωφέλειας σε πολλές χώρες. Το 2000 ήταν ένας σημαντικός σταθμός στις δραστηριότητες της ΤΙΚΑ, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών την ανήγαγε σε κύριο εκπρόσωπο της τουρκικής παρουσίας στο εξωτερικό και οι δραστηριότητές της επεκτείνονταν.
Σύμφωνα με το τουρκικό TRT, η TİKA από το 1995 επιτάχυνε τις δραστηριότητες εκπαίδευσης, κατασκευάζοντας σχολεία, βιβλιοθήκες, εργαστήρια σε διάφορες χώρες και παρέχοντας βοήθειες τεχνικού εξοπλισμού στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τουρκικό πρακτορείο κάνει λόγο για «έργα που εκπονούν η χώρα μας και η TİKA για τα εδάφη των προγόνων με την δικαιολογημένη υπερηφάνεια που νιώθουν από την κοινή ιστορική κληρονομιά που έχουν». Είναι σαφής επομένως ο στόχος της δραστηριότητας του Οργανισμού αυτού.
Στα Σκόπια, με τουρκική μειονότητα να αριθμεί περί τα 80.000 άτομα, από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας τους, ο τότε πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ ανέπτυξε στενές σχέσεις με την Αγκυρα. Το ελληνικό εμπάργκο εμβάθυνε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Σκοπίων - Αγκυρας και πολλές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες υπεγράφησαν.
Παράλληλα, η Τουρκία έχει προσφέρει κατά καιρούς σημαντική στρατιωτική βοήθεια καθώς και εκπαίδευση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έχει ηγηθεί πολλών από τις διεθνείς επιχειρήσεις στη χώρα, είτε πριν είτε μετά τις εμφύλιες συγκρούσεις του 2001 μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, που σταμάτησαν με την Συμφωνία της Αχρίδας.
Η αναπτυξιακή βοήθεια της Τουρκίας (ιδιαίτερα μέσω της ΤΙΚΑ) εστιάζει στην κατασκευή ή ανακατασκευή σχολείων, στην προώθηση γεωργικών έργων, στη συντήρηση οθωμανικών μνημείων και στη χορήγηση υποτροφιών - ιδιαίτερα μέσω της Diyanet, του τουρκικού εκκλησιαστικού οργανισμού, του οποίου ο ρόλος στις διάφορες χώρες, είναι αξιοσημείωτος..
Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας bankingnews αναφέρεται ότι στον οικονομικό τομέα, η Τουρκία αποτελεί -σύμφωνα με στοιχεία του 2016- τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στην πΓΔΜ με επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Υπάρχει μεγάλη παρουσία στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στον τραπεζικό, ιδιαίτερα λόγω της Halkbank, πιστωτικού ιδρύματος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν, που έγινε γνωστό λόγω του ρόλου που φέρεται να έχει διαδραματίσει στο σκάνδαλο παράκαμψης των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η θυγατρική της Halkbank στην πΓΔΜ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα. Παράλληλα, η τουρκική TAV κέρδισε συμβόλαιο για τη διαχείριση των αεροδρομίων στα Σκόπια και στην Αχρίδα.
Γενικότερα για την δράση της ΤΙΚΑ [Τουρκική Υπηρεσία Συντονισμού και Συνεργασίας] το TRT αναφέρει, ότι σήμερα δραστηριοποιείται σε 150 χώρες με τα 61 Συντονιστικά Γραφεία που διαθέτει σε 59 χώρες. Και προσθέτει το αμίμητο: «Στην ουσία των έργων που εκπονεί η Τουρκία στις φίλες, αδελφές και συγγενικές χώρες υπάρχει η προσπάθεια να δημιουργήσει μια ειρηνική ζώνη».
Πάντα υπέρ της ειρήνης η Τουρκία!
Ο Μακεδών
Voria
παρακολουθήστε τον καιρό για την "Νότια Μακεδονια"...!
ΑπάντησηΔιαγραφήαίσχος!
https://www.youtube.com/watch?v=1R141nkKhaI