Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βέλγιο: Καταρρέει η κυβέρνηση λόγω του Συμφώνου Μετανάστευσης του ΟΗΕ


Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είναι πλέον επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την παραίτηση Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω σοβαρής διαφωνίας για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Οι παραιτήσεις έγιναν «αποδεκτές» από τον βασιλιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση στο παλάτι με τον Μισέλ, ο οποίος του παρουσίασε την πολιτική κατάσταση και τα ονόματα των υπουργών που θα αναλάβουν τα κενά χαρτοφυλάκια (Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, Άμυνας και Μετανάστευσης). Με την αποχώρηση του N-VA, που κατείχε σημαντική θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τίθεται επικεφαλής κυβέρνησης που δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, πέντε μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των θέσεων του N-VA για τη μετανάστευση. Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρτ Ντε Βέβερ είχε απευθύνει χθες βράδυ τελεσίγραφο στον Μισέλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το N-VA θα αποχωρούσε αν ο τελευταίος αναχωρούσε για το Μαρακές προκειμένου να εγκρίνει εξ ονόματος του Βελγίου το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. «Αν δεν έχουμε πλέον φωνή σε αυτή την κυβέρνηση δεν χρησιμεύει σε τίποτα να συνεχίσουμε», είπε. «Καταγράφω απόψε πως το N-VA εγκαταλείπει την πλειοψηφία», είχε απαντήσει ο Μισέλ. Επανέλαβε τη σταθερή πρόθεσή του να εκπροσωπήσει το Βέλγιο στο Μαρακές ως «επικεφαλής ενός υπεύθυνου συνασπισμού». Το N-VA ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού το οποίο ήταν αντίθετο με το κείμενο του ΟΗΕ, που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Μαρόκο από τις χώρες του ΟΗΕ, προτού επικυρωθεί με μια ψηφοφορία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 19 Δεκεμβρίου.

Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά δεν είχε φανερωθεί, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στραφεί στο κοινοβούλιο, ελλείψει ομοφωνίας στην κυβέρνησή του.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]