Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι 50 ημέρες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών


Γιατί το διάστημα ως το τέλος Ιανουαρίου θεωρείται κομβικό από όλα τα κόμματα. Οι ελπίδες του Μαξίμου και τα διλήμματα που θα τεθούν στους πολίτες

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Οι προσεχείς 50 ημέρες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των εξελίξεων ως τις επόμενες εκλογές. Το διάστημα μέχρι τέλους Ιανουαρίου θεωρείται καθοριστικό από τα επιτελεία όλων των κομμάτων, για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο εκλογικό σώμα εν όψει της τελικής ευθείας για τις κάλπες.

Καθώς η σεναριολογία για τον ακριβή χρόνο των εκλογών οργιάζει και πάλι, οι αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να ληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν γίνει ο «απολογισμός» αυτού του κρίσιμου διαστήματος. Στόχος από κυβερνητικής πλευράς είναι να «μετρηθούν» σε επίπεδο κοινής γνώμης οι εξαγγελίες και οι αποφάσεις της σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Στις δημοσκοπήσεις η διαφορά παραμένει σημαντική υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί άνω του 20% διασφαλίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα θέμα γρήγορης προσφυγής στις κάλπες δεν τίθεται, πάντως, παρά τα σενάρια που αναπτύσσονται κατά διαστήματα.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι χρειάζεται ικανός χρόνος για να «αποδώσουν» τα μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Τώρα έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση με μια σειρά αποφάσεων που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό μέρισμα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς και τα άλλα ειδικά μισθολόγια, τους συνταξιούχους, την πληρωμή επιδομάτων κ.λπ. Από όλα αυτά ξεχωρίζει, όπως είναι ευνόητο, η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, που απαλλάσσει περίπου 1.500.000 απομάχους της ζωής από τον εφιάλτη της περαιτέρω σφαγής του εισοδήματός τους με την είσοδο του νέου έτους.


Αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού συνθέτουν την κοινωνική βάση στην οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσει και να επαυξήσει τα σημερινά ποσοστά του. Το νέο αφήγημα στο οποίο θα στηριχτεί εφεξής ο κ. Τσίπρας συμπυκνώνεται στην αποστροφή που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 ημέρες της εκτός Μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία ήρθαν, σε πείσμα πολλών» είπε, σε μια προσπάθεια να μηδενίσει το κοντέρ και να εμφανίσει την παρούσα περίοδο ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα αφετηρία.

Σε αυτές τις «πρώτες 100 ημέρες» από την τυπική λήξη του τρίτου Μνημονίου στα τέλη του Αυγούστου λοιπόν η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αξιόλογο θετικό έργο ως δείγμα γραφής για τις επιδόσεις που μπορεί να έχει στη συνέχεια και κυρίως σε μια νέα θητεία, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές. Στις επόμενες 50 ημέρες πρόκειται να ανεβάσει κι άλλο στροφές, ολοκληρώνοντας την καταβολή των αναδρομικών σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς κ.λπ., δίνοντας τη μάχη για αύξηση του κατώτατου μισθού και προετοιμάζοντας το έδαφος για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ταυτόχρονα επιχειρείται να συμφωνηθεί με τους δανειστές η «επαναφορά» του μέτρου των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία από μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της άνοιξης. Βασικός πυλώνας της πολιτικής της είναι και οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2019, τις οποίες η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέβασε, την τελευταία φορά, στις 15.000 δίχως να υπολογίζονται οι συμβασιούχοι, οι ανανεώσεις συμβάσεων, οι αποσπασμένοι, οι μετακλητοί κ.λπ.

Επί της ουσίας η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακυρώσει τη δυναμική της «αρνητικής ψήφου» εν όψει των επόμενων εκλογών. Ηδη οι εταιρίες δημοσκοπήσεων προσπαθούν να ανιχνεύσουν ποια θα είναι τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν μπροστά στις κάλπες. Από την πλευρά της η Ν.Δ. στήριζε σε μεγάλο βαθμό έως τώρα τη δική της στρατηγική στο αίτημα «φύγετε», που αναπτυσσόταν μέχρι πρότινος με ένταση σε βάρος του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ενώπιον μιας σταδιακής αναπροσαρμογής της στρατηγικής της. Το αίτημα περί «άμεσης προσφυγής σε εκλογές» είναι πια ξεπερασμένο και δεν έχει νόημα, ενώ αυτό που προβάλλει είναι η ανάγκη να παρουσιάσει η Ν.Δ. τη δική της «θετική πρόταση» και να υπερκεράσει τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς τον ΣΥΡΙΖΑ σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα που -σε λανθάνουσα ακόμη μορφή- σιγοβράζει γενικότερα στην αντιπολίτευση, η οποία παρουσιάζει «δύο πρόσωπα». Από τη μία πλευρά επισημαίνει κινδύνους για «επαναφορά της κρίσης σε χειρότερη μορφή» και για «δημοσιονομική ανειλικρίνεια», όπως έκανε αυτές τις ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ από την άλλη ψηφίζει ομόφωνα, υπό το κράτος αμηχανίας, όλα τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. «Εστω και ένα ευρώ να μπορεί να πάρει ο Ελληνας, θα το ψηφίσουμε» λένε τα στελέχη της που έχουν «καεί στον χυλό» από την πρώτη χρονιά που η Ν.Δ. δεν ήθελε να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα...

Η ατζέντα Τσίπρα και το Σκοπιανό

Με τη «θετική ατζέντα» η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο θα καταφέρει, καταρχάς, να κλείσει αρκετά την ψαλίδα από τη Ν.Δ. βελτιώνοντας τη συσπείρωσή της μέσω του επαναπατρισμού των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Ενα σημαντικό στοιχείο ως προς αυτό είναι ότι μεγάλο τμήμα τους παραμένει στον χώρο των αναποφάσιστων και δεν έχουν μετακινηθεί προς την αντιπολίτευση, δίχως να αποκλείεται τελικά να στραφούν σε τρίτες -και αντισυστημικές- επιλογές ή ακόμη και προς την αποχή.

Το δεύτερο ερώτημα που θα αρχίσει να απαντάται μετά τον Ιανουάριο είναι εάν η «αντεπίθεση» της κυβέρνησης αποδειχθεί αποτελεσματική ή εάν η φθορά και η κόπωση καταστούν ισχυρότερες. Τότε ο κ. Τσίπρας, ανάλογα με τον βαθμό ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ -σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων-, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Εάν οι προοπτικές αυτής της ανάκαμψης διαφανούν αισιόδοξες και δεν προκύψει, παρά τις επιπλοκές, «ατύχημα» από το Σκοπιανό για την πλειοψηφία στη Βουλή, η επιχείρηση «εξάντληση της τετραετίας» θα συνεχιστεί. Ειδάλλως θα σημάνει «συντεταγμένη οπισθοχώρηση» με φόντο τον Μάιο...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]