Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Deutsche Bank χάνει τον έλεγχο


Του Lionel Laurent

Το να πει κανείς ότι η Deutsche Bank είναι καμένο χαρτί είναι προφανές. Η πάλαι ποτέ ισχυρή γερμανική επενδυτική τράπεζα κατέγραψε τρία συνεχόμενα έτη ζημιών, έχασε το μερίδιο αγοράς της και κατέστρεψε 19 δισ. ευρώ αξίας των μετόχων σε πέντε χρόνια. Η ανικανότητά της να προσαρμοστεί στον μετά την κρίση κόσμο ήταν εκπληκτική.

Αλλά τα τελευταία γεγονότα στην τράπεζα - η επιδρομή της Πέμπτης από τις γερμανικές αρχές με αφορμή έρευνα για ξέπλυμα χρημάτων και οι αναφορές για μια επικείμενη αποσταθεροποιητική αναδιοργάνωση της διοίκησης από τον CEO Christian Sewing - υποδηλώνουν ότι η τράπεζα έχει βυθιστεί σε νέα χαμηλά επίπεδα θεσμικής και επιχειρησιακής σταθερότητας.

Χαμένη υπόθεση
Η Deutsche Bank έχει χάσει περίπου 19 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης την τελευταία πενταετία


Όποιος κατονομάζεται ως υπεύθυνος - και ασφαλώς η αλυσίδα ανθρώπων που θα πρέπει να λογοδοτήσουν φτάνει πέρα από τον Sewing και στην αίθουσα συνεδριάσεων όπου βρίσκεται ο πρόεδρος Paul Achleitner - φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο.


Μία τράπεζα επιβιώνει ή πεθαίνει από τη διαχείριση των κινδύνων και υπάρχουν λίγα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Deutsche έχει "σφίξει αρκετά τα λουριά”. Η τελευταία επιδρομή αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, αλλά μόνο ένα από τα πολλά. Η Deutsche συνδέθηκε με μια έρευνα στην Danske Bank A/S της Δανίας, μέσω της οποίας διοχετεύτηκαν 230 δισ. δολ. σε ύποπτα κεφάλαια. Παράλληλα, επιβλήθηκε στη γερμανική τράπεζα πρόστιμο ύψους περίπου 700 εκατ. δολ. πέρυσι, διότι βοήθησε πλούσιους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα έξω από τη χώρα.

Αλλά και οι traders της Deutsche Bank φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε τεράστια λάθη. Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι η τράπεζα είχε χάσει φέτος 60 εκατ. δολ. σε ένα στοίχημα που υποτίθεται ότι όχι μόνο θα απέτρεπε τις απώλειες αλλά και θα κέρδιζε χρήματα. Αυτό θυμίζει μια παρόμοια ζημία που συνδέεται με τα στοιχήματα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τα οποία έγραψε το Bloomberg το 2017, όταν ο John Cryan ήταν ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος. Και όσο λιγότερα λέει κανείς για την απίστευτη αποτυχία ύψους $35 δισ. δολ. τον Απρίλιο, τόσο το καλύτερο.

Αντί να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη και τη σταθερότητα, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη κάνουν με κάποιο τρόπο το αντίθετο. Οι προσπάθειες του Cryan να κρατήσει ζωντανή τη Deutsche ικανοποιήθηκαν από μια βιαστική απέλαση από το συμβούλιο. Τώρα φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και με ανώτερα στελέχη: ο επικεφαλής ρυθμιστικών αρχών Sylvie Matherat και ο επικεφαλής του τομέα των ΗΠΑ Tom Patrick λέγεται ότι βρίσκονται στο δρόμο προς την έξοδο από την τράπεζα. Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Garth Ritchie κινδυνεύει επίσης, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις επιδόσεις του, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όλα αυτά είναι προφανώς καταστροφικά για τις μετοχές της Deutsche, οι οποίες έχουν βρεθεί σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς και τα ομόλογα της. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί: η διαρκώς μεταβαλλόμενη διαχείριση και οι ελαττωματικοί έλεγχοι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τράπεζα δεν βοηθούν στο να κερδίσει η Deutsche περισσότερες δραστηριότητες.

Εάν ο πρόεδρος Achleitner και το εποπτικό συμβούλιο επιθυμούν να σταματήσουν αυτή την καταστροφή, πόσο μάλλον να επανέλθουν στην ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει θεσμικός έλεγχος. Μια σοβαρή αναστολή των αποτυχιών της διαχείρισης κινδύνων, όσο δαπανηρή κι αν είναι, θα αξίζει τον κόπο, όπως επίσης και μια πιο ήρεμη προσέγγιση στην απομάκρυνση στελεχών που προσπαθούν να εφαρμόσουν μια ήδη δύσκολη στρατηγική. Όσο περισσότερα "κεφάλια” αλλάζουν σε επίπεδο διαχείρισης, τόσο περισσότεροι επενδυτές θα αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να αλλάξουν κι άλλα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]