Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μόνο χτίστες!


Της Έφης Μπάσδρα

«Εμείς είμαστε οι γκρεμιστές, γιατί εμείς είμαστε και οι κτίστες». Κάτι τέτοια έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013. Από τότε κύλησαν πολύ μνημόνιο και ψεύτικες υποσχέσεις στο αυλάκι του άκρατου λαϊκισμού του. Η Ιστορία τελικά έχει μανίες... Τα καταγράφει όλα και κάνει κι απολογισμό... Γκρεμιστές και μόνο! Αυτός είναι ο απολογισμός! Το χτίσιμο το άφησε για τους επόμενους!

Και το χτίσιμο αρχίζει από την Παιδεία. Και απαιτεί σχεδιασμό, συναινέσεις, στοχοπροσήλωση και τελικά εφαρμογή. Απαιτεί όμως και φαντασία και τόλμη και, κυρίως, πολιτικό θάρρος! Για να ξαναγίνει η Παιδεία πραγματική μηχανή ανάπτυξης για τη χώρα!

Σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε «άξιος» γκρεμιστής της πολύπαθης παιδείας μας. Όταν δε απηύθυνε πρόσκληση προς το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» να αναλάβει δράση και να διώξει τους καταληψίες από τα πανεπιστήμια, αυτοί κατέλαβαν το γραφείο του υπουργού Παιδείας και απαιτούσαν να φύγει ο ίδιος. Ποτέ πριν, με όλα τα «στραβά» της, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είχε φτάσει σε τέτοια απαξίωση. Ποτέ πριν πανεπιστήμιο της χώρας δεν έκλεινε, έστω και συμβολικά, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια φοιτητών και των εργαζομένων λόγω της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στους χώρους του! Αυτή είναι λοιπόν η έννοια του ασύλου;

Και από την άλλη, ίδρυση νέων πανεπιστημίων και τμημάτων παντού, συγχωνεύσεις και μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια -έτσι άκριτα, σ’ ένα βράδυ-, υποσχέσεις για αθρόα εισαγωγή σε σχολές και κλείσιμο το ματιού προεκλογικά!


Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει μεγάλη ιστορία. Όση σχεδόν και το νεότερο ελληνικό κράτος. Χτίστηκε με πολύ κόπο, κόστισε και κοστίζει πολλά στον Έλληνα της κρίσης σήμερα που στερείται ακόμη και τα προφανή. Από τις αίθουσες του βγήκαν φωτεινά μυαλά που διέπρεψαν σε όλη την υφήλιο. Ανέδειξε οικονομικούς παράγοντες της χώρας, ανθρώπους του πολιτισμού και της πολιτικής. Ανέδειξε και κάποιους που το χρησιμοποίησαν για ανέλιξή τους. Φευ, ως καταληψίες. Φαινόμενα της κρίσης και της γενικότερης απαξίας!

Κάθε χρόνο, κοντά εκατό χιλιάδες νέοι αποφοιτούν από το δημόσιο πανεπιστήμιο με όνειρα και φιλοδοξίες. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στο τσαλάκωμα του ονείρου τους! Το μισό και πλέον εκατομμύριο νέων που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα και αυτών που περιμένουν στη σειρά να φύγουν, γιατί εδώ όνειρα τέλος, είναι η φωνή της συνείδησής μας!

Κάποιοι ανάλγητα τους προτρέπουν σε φυγή. Δεν μιλούσαν άλλωστε ποτέ σε νέους με όνειρα και οράματα. Η καριέρα, γι' αυτούς, είναι χολέρα και η αριστεία ρετσινιά!

Όταν αυτή η περιπέτεια της Κίρκης τελειώσει, γιατί θα τελειώσει, το δημόσιο πανεπιστήμιο, οι αρχές του και ο πανεπιστημιακός κόσμος, όλοι εμείς, θα πρέπει να δούμε και τις δικές μας ευθύνες. Και να βάλουμε πλάτη! Τώρα πια που όλα γκρεμίστηκαν, είναι η ώρα για τους χτίστες!

«Γκρεμιστές»! Τελικά, είναι ίσως η μόνη υπόσχεση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας!

* Η Εφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]