Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ηχηρό "όχι" των αρχιερέων στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου


Σε ναυάγιο τείνει να μετατραπεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου μετά την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας να θέσει εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών και της απομάκρυνσής του από το Δημόσιο. Ομοφώνως οι Ιεράρχες μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θέτει θέμα συνέχισης του διαλόγου στη βάση της αρχικής συμφωνίας Κυβέρνησης και Εκκλησίας αρνούμενοι όμως να εντάξουν σε αυτή το σημείο που αφορά στη μισθοδοσία.

Αν και συνολικά η αποκαλούμενη κατ αρχήν συμφωνία περιλαμβάνει 15 σημεία μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας το θέμα των κληρικών και της παραμονής τους ή μη στο Δημόσιο δύναται να προκαλέσει αναταράξεις και τελικά να οδηγήσει την «ιστορική συμφωνία» στον πάγο, δεδομένης της έμφασης που έδωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο χώρο που θα προέκυπτε για 10000 προσλήψεις.

Με την απόφαση αυτή, η Ιεραρχία της Εκκλησίας απορρίπτει έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 15 ότι «οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».


Γι αυτό το θέμα είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μετά από έντονο επεισόδιο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν του επέτρεψε να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. υπήρξε και δεύτερη αποχώρηση, αυτή του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, αφού έκανε την εισήγησή του.

Το ανακοινωθέν της ιεραρχίας:
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]