Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι είναι αυτό που φοβάται η Ευρώπη στα Βαλκάνια;


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στα ΜΜΕ σχετικά με τη σημασία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον

Παρά την πρόσφατη ένταση στις αλβανοσερβικές σχέσεις, με τους Σέρβους να είναι εύχαρεις που επέτυχαν τον αποκλεισμό του Κοσσυφοπεδίου από την Ιντερπόλ και τους Κοσοβάρους να απαντούν με επιβολή δασμών 100% στα σερβικά προϊόντα, η προσπάθεια ανταλλαγής εδαφών μεταξύ των δύο κρατών, συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στα ΜΜΕ σχετικά με τη σημασία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Επειδή πλησιάσαμε αρκετά, είπε. σε μια οριστική συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, είναι απαραίτητη η παρουσία μου στην Ουάσιγκτον για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας "με τους μακροχρόνιους φίλους του Κοσσυφοπεδίου".

Όπου μακροχρόνιοι φίλοι, είναι φυσικά οι αμερικανικές κυβερνήσεις, και ο Θάτσι δεν δίστασε να πει ότι αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να υπάρξει συναίνεση στο Κοσσυφοπέδιο με τη υποστήριξη των ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Σερβία. Ο Χασίμ Θάτσι, είχε δηλώσει, σε προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την προσαρμογή των συνόρων, σύμφωνα με αυτά που είχε αναγγείλει ο ίδιος, εάν επιτευχθεί η συμφωνία με τη Σερβία.

Είχε πει: «Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν με σαφήνεια και επίσημα την υποστήριξη της δέσμευσης που έχουμε αναγγείλει ότι σε περίπτωση επίτευξης τελικής συμφωνίας Κοσόβου-Σερβίας, που θα σημαίνει την αμοιβαία αναγνώριση, μπορεί να περιλαμβάνει τη νέα χάραξη των συνόρων ή μια ελαφριά αναθεώρησή τους μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».


Όμως, το Βερολίνο φοβάται ότι το παράδειγμα αυτό θα μπορούσαν στη συνέχεια να ακολουθήσουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο ή η πΓΔΜ. Ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων θα μπορούσε και πάλι να βυθιστεί στο χάος όπως τη δεκαετία του ´90 κατά τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα στο εσωτερικό των δύο χωρών. Και δεν εννοώ μόνον τις αντιδράσεις κομμάτων, ένθεν και ένθεν, αλλά ότι πρέπει να γίνουν και μετακινήσεις πληθυσμών, επειδή στην Κοσοβάρικη Μιτρόβιτσα, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, αλλά υπάρχουν και πολλοί Αλβανοί, που θα απαιτηθεί να μετακινηθούν.

Αν δε, η επαναχάραξη συνόρων συμπεριλάβει και την Κοιλάδα του Πρέσεβο, τότε θα συμβεί το αντίθετο. Είναι εκεί η πλειοψηφία των κατοίκων Αλβανοί -η Σερβία λέει ότι είναι το 75%, οι Αλβανοί το προσδιορίζουν σε άνω του 90%-, οπότε πρέπει να μετακινηθούν οι σερβικοί πληθυσμοί. Όπως επίσης, σε όλη σχεδόν την έκταση του Κοσσυφοπεδίου, βρίσκονται πολλά ορθόδοξα σερβικά μοναστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, για την αναζήτηση λύσης στο καυτό θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, θα πρέπει πρώτα να έχει τη στήριξη των πολιτών, κάτι που απαιτεί σκληρή δουλειά. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 71% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της παραίτησης από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, εάν ορίζεται ως προϋπόθεση ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αναγνωριστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, και να πληροφορηθούν όσοι το αγνοούν, ότι οι χώρες και οι εθνικές ομάδες των Βαλκανίων αποτελούν προϊόν χιλιετιών σύγκρουσης Ευρώπης και Ανατολής. Ο Φίλιππος, προετοιμαζόμενος για την εκστρατεία κατά των Περσών -έργο που ανέλαβε μετά τον φόνο του, ο Αλέξανδρος- καθυπόταξε τις προς βορά φυλές, για να μη έχει πλήγματα στα νώτα του, όταν θα απουσίαζε ο μακεδονικός στρατός.

Από τα Βαλκάνια πέρασαν και οι Ρωμαίοι, καθ’ οδόν προς Αίγυπτο, το ίδιο και οι Σταυροφόροι, οδεύοντας προς Αγίους Τόπους, ενώ αντίστροφη πορεία είχαν οι Οθωμανοί, πηγαίνοντας προς την Βιέννη. Στην σύγχρονη εποχή, από τα Βαλκάνια ξεκίνησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, και η εγκατάλειψη της ουδετερότητας των βαλκανικών κρατών, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθυστέρησε αρκετά τον Χίτλερ, με οδυνηρά αποτελέσματα γι’ αυτόν, με την έλευση του χειμώνα κατά την εκστρατεία του κατά του πρώην συμμάχου του Στάλιν.

Η σημερινή διένεξη ΗΠΑ-Ευρώπης με τη Ρωσία, είναι απλώς η συνέχεια των επεισοδίων που χαρακτηρίζουν την ταραγμένη και ποτέ ειρηνική, περιοχή της χερσονήσου.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]