Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το... χορό του Ζαλόγγου χορεύουν Ιταλία και Κομισιόν


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στο χείλος του γκρεμού ακροβατούν Ρώμη και Βρυξέλλες καθώς όπως όλα δείχνουν η πολιτική κόντρα με αφορμή τον ιταλικό προϋπολογισμό κλιμακώνεται επικίνδυνα και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις ευρωεκλογές, εγκλωβίζοντας την Ευρώπη σε ένα θανάσιμο σπιράλ αβεβαιότητας και αστάθειας. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αγοράσει η Ρωσία ιταλικά ομόλογα όταν θα τελειώσει το QE, τότε οι ομοιότητες με την υπερήφανη διαπραγμάτευση των Τσίπρα-Βαρουφάκη αυξάνονται επικίνδυνα...

Και μόνο το γεγονός ότι η χθεσινή επίσημη απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού κατάφερε να οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 3,6% και να στείλει κύματα νευρικότητας στα χρηματιστήρια, ενώ ήταν πλήρως προεξοφλημένη και αναμενόμενη, υποδεικνύει ότι ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές θα είναι γεμάτος πολιτικά παιχνίδια και ρητορική σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών. Διότι, όσο αναμενόμενη κι αν ήταν η εξέλιξη αυτή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τελική έκβαση και πόσο μακριά θα φτάσουν οι δύο πλευρές.

Πλέον, η ιταλική κυβέρνηση έχει τρεις εβδομάδες στη διάθεσή της να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και να βρει τη χρυσή τομή με την Ευρώπη που θα αποτρέψει μια νέα κρίση.


Τρία είναι τα σενάρια σχετικά με την έκβαση της διελκυστίνδας Ρώμης-Βρυξελλών και δυστυχώς το «καλό» σενάριο είναι και το λιγότερο πιθανό. Η τροπή που παίρνει το ιταλικό σίριαλ μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την απάντηση του Σαλβίνι ότι η Ιταλία δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, υποδεικνύει ότι έχουμε μπροστά μας πολλά επεισόδια και είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλαπλές αναταράξεις τους επόμενους μήνες.

Η Κομισιόν έκρινε «πρωτοφανή» την απόκλιση των στόχων της ιταλικής κυβέρνησης από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας και γι' αυτό το λόγο προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου απόφαση, αφού είναι η πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία της Ευρωζώνης που απορρίπτεται ένας προϋπολογισμός χώρας-μέλους. Οι Ιταλοί όχι μόνο περίμεναν την απόρριψη αλλά ήταν σαν να προσπάθησαν να την πετύχουν, αφού αντί για διαρθρωτική προσαρμογή της τάξης του 0,6%, κατάρτισαν έναν προϋπολογισμό που αυξάνει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,8%.

Απίθανο το «καλό» σενάριο, πολύ πιθανό το «κακό»

Καλό σενάριο: Το καλό σενάριο προβλέπει ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί έως ένα βαθμό - που οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο κρίνουν ότι δεν τους διασύρει πολιτικά - και η Κομισιόν θα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που θα αποκλίνει ελαφρώς από τις προηγούμενες δεσμεύσεις. Στο συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να βγει κερδισμένη η Κομισιόν, ενώ οι Ιταλοί λαϊκιστές πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψουν μία στρατηγική μέσω της οποίας κερδίζουν πολιτικά. Κυρίως ο Σαλβίνι βλέπει διαρκώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνουν επομένως είναι μάλλον απίθανο να οπισθοχωρήσει πριν τις ευρωεκλογές.

Βασικό σενάριο: Είναι το σενάριο που προβλέπει συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές μέσα στο Νοέμβριο. Αν επαληθευτεί τότε Κομισιόν και Ρώμη θα έχουν κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ορισμένες «αναίμακτες» αλλαγές στον προϋπολογισμό και η Κομισιόν θα τις απορρίψει αλλά με ήπια γλώσσα. Έτσι θα αποφασιστεί να εισέλθει η Ιταλία στη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» κατά την οποία παρακολουθούνται οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Όμως, διαδικαστικά, η ένταξη της Ιταλίας στη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» (στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2017) μπορεί να αποφασιστεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, ο Τζοβάνι Τρία έχει δεχθεί αυτή την εξέλιξη σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και μένει να δούμε αν θα συμφωνήσουν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο. Μέσω αυτής της λύσης, η ιταλική κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει στην ουσία τα μέτρα που έχει υποσχεθεί – τουλάχιστον τα πιο βασικά - και παράλληλα η Κομισιόν θα έχει «στριμώξει» τυπικά την Ιταλία, αφού θα μπορεί να της επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που δεν εφαρμόσει στη συνέχεια πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δυσμενές σενάριο: Η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω και επιλέγει την απόλυτη κόντρα με την Ευρώπη με σκοπό να κερδίσει τη στήριξη των ευρωσκεπτικιστών μέχρι τον Μάιο. Σε αυτό το σενάριο και πάλι η Ιταλία εισέρχεται στη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» ωστόσο οι Ιταλοί λαϊκιστές εφαρμόζουν κατά γράμμα τον προϋπολογισμό. Στο ενδεχόμενο δε, που βγουν κερδισμένοι από τις ευρωεκλογές θα συνεχίσουν την πολιτική της αύξησης του ελλείμματος και του χρέους, αναγκάζοντας την Ευρώπη να επιβάλει πρόστιμα ύψους 0,2% του ΑΕΠ, ήτοι περί τα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Γίνεται αντιληπτό ότι μία τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]