Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόνος ή δικαίωμα άμυνας και σύλληψης;


Του Παναγιώτη Στάθη

Η εικόνα, όπως καταγράφηκε από περιοίκους, είναι αποκρουστική: Από την αρχή της, όχι μόνο στην τραγική και αποτρόπαια κατάληξη. Ένας νεαρός, εισβάλλει σε ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια. Προφανώς, σύμφωνα με τους περίοικους, την αστυνομία και τον δικηγόρο του κοσμηματοπώλη, για να αρπάξει τα χρυσαφικά.

Ο δικηγόρος λέει μάλιστα πως κρατούσε αρχικά μαχαίρι. Η εικόνα τον δείχνει να τρεκλίζει κραδαίνοντας τον πυροσβεστήρα και αφού, ανεξήγητα προς το παρόν, έχει εγκλωβιστεί στο κατάστημα. Ακολουθεί μια προσπάθεια να διαφύγει μέσα από την προθήκη του καταστήματος και απέξω δυο άτομα να κλοτσούν το τζάμι και τον ίδιο.

Δεύτερο βίντεο δείχνει πως ενώ είναι στο έδαφος σηκώνεται και απειλεί έναν άνδρα του ΕΚΑΒ ευρισκόμενος προφανώς κατάσταση αμόκ. Σηκώνεται τρεκλίζοντας και προσπαθεί να φύγει, ώσπου καταρρέει λίγα μέτρα μακρύτερα.

Οι δυο πλευρές

Το τραγικό συμβάν είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο κοσμηματοπώλης συνελήφθη και θα απολογηθεί την Τρίτη για τα αδικήματα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (πλημμέλημα) και αυτό της θανατηφόρας βλάβης (κακούργημα, όταν η σωματική βλάβη έχει επακόλουθο το θάνατο). Επίσης αναζητείται ένα ακόμη άτομο, που καταγράφηκε σε βίντεο- μαζί με τον κοσμηματοπώλη- να κλοτσούν τον επίδοξο ληστή. Το διαδίκτυο πήρε φωτιά καθώς κυριάρχησαν δυο τάσεις: Η μια πλευρά που θεωρεί πως πρόκειται για "φόνο" κι εκείνη που αναφέρεται στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη, ως πολίτη και προσώπου που υπερασπίζεται την προσωπική του περιουσία, να αμυνθεί και να συλλάβει το πρόσωπο που του επιτίθεται.

Η γραμμή του νόμου μεταξύ της άμυνας και της υπέρβασής της είναι λεπτή και σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής είναι κάτι συγκλονιστικό. Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε ότι για κάθε απόπειρα παράνομης πράξης σε βάρος κάποιου ο δεχόμενος την επίθεση έχει δικαίωμα να αμυνθεί, όπως έχει και δικαίωμα να συλλάβει τον επιτιθέμενο.


Το ίδιο δικαίωμα στη σύλληψη έχει και κάθε πολίτης. Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πως όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν, ενώ μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενήργησε με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση. Είναι προφανές, όπως λέει η πλευρά του κοσμηματοπώλη, πως η απειλή ήταν έντονη και διαρκής.

Αντίλογος

Ο νομικός αντίλογος είναι πως ο δράστης δείχνει εξουδετερωμένος, και τουλάχιστον δύο πρόσωπα φαίνεται να κλοτσούν τη τζαμαρία και το κεφάλι του, κλωτσώντας τον τουλάχιστον 14 φορές! Όπως αναφέρουν νομικοί είναι πάγια η νομολογία του Αρείου Πάγου, ότι όταν επιτυγχάνεις επανειλημμένα πλήγματα σε ευπαθή σημεία του σώματος ενός ανθρώπου, ανεξαρτήτως του αν επιδίωκε ή όχι τη θανάτωση του, τότε αποδέχεσαι το ενδεχόμενο αυτό.

Οι απειλές

Αυτές είναι οι βασικές νομικές γραμμές διαφωνίας στην υπόθεση που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη. Αυτό που είναι ακατανόητο και δεν χωρεί καμία συζήτηση είναι ο τρόπος αντίδρασης φίλων του 33χρονου θύματος, που ήταν γνωστός ακτιβιστής και ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι οποίοι έγραψαν απειλητικά συνθήματα στο τοίχο του γραφείο του δικηγόρου του κοσμηματοπώλη. Κι αυτό γιατί προφανώς δεν είναι υπό διαπραγμάτευση του συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου στην υπεράσπιση του.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αυτά τα γράψατε χωρίς την ιατροδικαστική εξέταση την οποία έπρεπε να περιμένετε όλοι σας. Άλλοι λένε δολοφόνο τον μαγαζάτορα που μέτρησαν και τις κλωτσιές (14 γράφετε!) ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου είπαν ότι δεν είναι η αιτία θανάτου τα χτυπήματα. Άλλοι λένε ο καημένος ο οροθετικός που υπό την επήρεια των ναρκωτικών πήγε να κλέψει και άλλοι είπαν ότι τον κλότσησαν μέχρι θανάτου και άλλοι κατηγόρησαν του αστυνομικούς. Αν παρ ελπίδα χτυπούσε κάποιον με το σπασμένο τζάμι που κρατούσε και ήταν γεμάτος αίματα σας ρωτώ, δεν θα κολλούσε ΑΙΤΣ ο άτυχος που θα βρίσκονταν δίπλα του; Όλοι έγιναν δικαστές σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αμυνθεί σε κάθε είδους κλεψιάς και επίθεσης.
    Σας ρωτώ, σας έχουν αρπάξει ποτέ την τσάντα σας; σας έχουν ρίξει κάτω; έχουν μπεί ποτέ στο σπίτι σας για να δείτε τι εστί βερίκοκο;
    Καληνύχτα Ελλάδα, ούτε ιερό, ούτε όσιο, ούτε πατρίδα, ούτε οικογένεια, ξεφτιλίστηκαν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο αυξάνεται η εγκληματικότητα με τις ευλογίες και την υπερβολική ανοχή της ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που βιώνουμε, υπέρ κάθε είδους πλέον εγκληματία στο διαλυμένο Ελλαδιστάν, που αφήνει τους έντιμους πολίτες ανυπεράσπιστους καθημερινά από παντός είδους κινδύνους, οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αυτοάμυνας, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ας αφήσουν τον άνθρωπο που υπερασπίστηκε τον εαυτό του και το μαγαζάκι του που του δίνει το ψωμί του ήσυχο να συνεχίσει την βιοπάλη του και ας στραφούν επιτέλους στην ενεργό καταστολή της εγκληματικότητας σε όλα τα πεδία του εγκλήματος, που αυξάνονται αλματωδώς. Είναι και πέραν των αρχών του Δικαίου η κατάχρηση των υπερβολικών δικαιωμάτων των ενόχων που βλέπουμε καθημερινά, ενώ τα θύματα σχεδόν αγνοούνται επιδεικτικά. Κάθε παράβαση πρέπει να έχει και συνέπειες, με στόχο την μείωση ή και εξάλειψη της πιθανής επανάληψής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι προοδευτικοί, δηλαδή οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, έχουν πάντα υποστήριξη ό,τι κι αν κάνουν ! ! !
    Αυτό αποδεικνύεται και από το πρόσφατο γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]