Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς μπορούν να συζητήσουν για το Κυπριακό με παρόντα τον Αττίλα;


Οι Τούρκοι διαβεβαίωσαν το διεθνές κοινό πως όχι μόνον δεν προτίθενται να αποσύρουν τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά ίσως και να τα ενισχύσουν

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Άραγε, οι αποκαλούμενες "κόκκινες γραμμές", είναι μόνον για εσωτερική κατανάλωση;

Με την λήξη των συνομιλιών στην Γενεύη πέρσι, χειροκροτήσαμε τον Νίκο Κοτζιά, πολλές φορές και σ’ αυτήν την στήλη, επειδή αφενός επέμενε στην απάλειψη των όρων εγγυήσεων/ασφάλειας της Συνθήκης της Ζυρίχης, αφετέρου υποχρέωσε τον Τσαβούσογλου να ομολογήσει δημοσίως ότι η Τουρκία επιμένει στην διατήρησή τους.

Μείναμε επομένως με την βεβαιότητα, ενισχυμένη και από τους ίδιους τους λόγους του υπουργού, ότι το πρώτιστο για την ελληνική πλευρά είναι η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, και η εγκατάλειψη του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυητριών δυνάμεων. Μάλιστα δε, επιβραβεύσαμε τον κ. Ν. Κοτζιά, όταν πληροφορούμασταν πως ήταν ανυποχώρητος και εκεί που ο Ν. Αναστασιάδης έδειχνε να υποκύπτει στις ανθελληνικές θέσεις τω Βρετανών.

Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, τι είδους συζητήσεις αποφασίσαμε να διεξάγουμε πάλι με τους Τούρκους, όταν μόλις προ ολίγων ημερών διαβεβαίωσαν το διεθνές κοινό, πως όχι μόνον δεν προτίθενται να αποσύρουν τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά ίσως και να τα ενισχύσουν, και επιπροσθέτως -για λόγους συμβολισμού, κυρίως- να κατασκευάσουν και επισήμως στρατιωτική Βάση στην Κύπρο - ανεπισήμως υπάρχει ήδη στο λιμάνι της Αμμοχώστου, όπου ναυλοχούν τουρκικά πολεμικά πλοία.


Υπενθυμίζω: Επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε:
«Δεν υπάρχει θέμα βάσης μας στην KKTC [σ.σ. εννοεί το ψευδοκράτος]. Γιατί; Διότι η πρόσβαση από την μεριά μας, για να φτάσουμε στην Μεσόγειο, είναι θέμα λεπτών. Αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια εγγύτητα. Για αυτό τον λόγο εμείς δεν έχουμε ανάγκη να στήσουμε Βάση εκεί. Δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Αυτό έχει μόνο μια ψυχολογική πλευρά. Εάν υπάρξει ανάγκη από αυτή την πλευρά, μπορούμε να στήσουμε εκεί Βάση. Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική».
Δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος που η Τουρκία δεν κατασκευάζει επισήμως Βάση στα Κατεχόμενα. Είναι και ότι χάνει το επιχείρημα ότι επιδιώκει λύση του Κυπριακού, από την στιγμή που αποδεικνύει ότι επιθυμεί τη πλήρη στρατιωτική κατοχή στο νησί.
Είπε επίσης:
«Στο θέμα των μέσων πρέπει να είμαστε ισχυροί. Δήθεν λέει πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας! Συγγνώμη, αλλά εμείς δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Θα τον αυξήσουμε, όχι να τον μειώσουμε».
Είναι τόσο προκλητικά αυτά που είπε, ώστε αγανάκτησε και ο γνωστός Τουρκοκύπριος εκδότης Σενέρ Λεβέντ, που έγραψε προχθές:
«Από την μια μεριά γίνεται προσπάθεια να στηθεί και πάλι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο… Και από την άλλη ο Ταγίπ, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου λέει πως "Θα στήσουμε εκεί στρατιωτική βάση! Δεν θα μειώσουμε αλλά θα αυξήσουμε τον στρατό μας εκεί"».
Και απευθύνεται με τα εξής λόγια στον Ν. Αναστασιάδη:
«Ουρανοκατέβατο Νίκο Αναστασιάδη! Αν λοιπόν εσύ κάτσεις στο τραπέζι χωρίς να βάλεις τον Ερντογάν να ανακαλέσει αυτές τις δηλώσεις, τότε ας μας συγχωρέσουν οι Ελληνοκύπριοι πολίτες μας αλλά… Ό,τι σας συμβεί θα σας αξίζει»!
Ο Τουρκοκύπριος μας προειδοποιεί -επειδή νιώθει στο πετσί του την καταπίεση των Τούρκων στρατιωτών και εποίκων-, και υπάρχουν Έλληνες κατά την ταυτότητα -επειδή έτυχε- που ζητούν να κάνουμε περισσότερες παραχωρήσεις. Το επιχείρημα είναι ότι δεν πρέπει να διχοτομηθεί η Κύπρος, ενώ πρόκειται για πλαστό επιχείρημα, όπως πολλές φορές εξηγήσαμε εδώ, πως αν συνέφερε την Τουρκία θα το είχε πράξει, αφού έμαθε να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Ο κύριος λόγος που δεν προχωρά το Κυπριακό, και δύσκολα θα προχωρήσει, είναι οι ψήφοι όσων πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, παρόλο που το Κυπριακό κράτος τους απεκατέστησε, αλλά και η δυσφορία των επισκεπτών του Καζίνο και των λαϊκών αγορών των Κατεχομένων, αν η Λευκωσία κλείσει τις διόδους, που με τις χιλιάδες Τ/κ που περνούν καθημερινά στο ελεύθερο τμήμα για να εργαστούν, δίνουν ζωή στην καθημαγμένη οικονομία του ψευτοκράτους.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]