Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγώνει η εισαγγελική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας στο Μάτι


Λίγο πριν ξεκινήσουν οι κλήσεις των πρώτων υπόπτων που ενεπλάκησαν σε επιχειρησιακό και όχι μόνο επίπεδο στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «μπλοκάρεται» η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί για τον εντοπισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Ειδικότερα, και ακριβώς τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η προκαταρκτική εξέταση την οποία διενήργησε το συντομότερο δυνατό ο επί τέσσερα χρόνια προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, παραλαμβάνοντας και το αναμενόμενο εδώ και ημέρες πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, ένα έγγραφο της εισαγγελέως Εφετών Ξένης Δημητρίου ήρθε να ανάψει «φωτιές», μπλοκάροντας ουσιαστικά την επικείμενη κλήτευση σε εξηγήσεις των υπόπτων.

Με την έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου ζητεί να συσχετιστεί στη δικογραφία το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου από τη …διοικητική έρευνα που διέταξε μόλις πριν λίγες ημέρες προκειμένου να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.

Παραπέμπεται στις καλένδες;

Με τον τρόπο αυτό η έρευνα σταματά μέχρι… νεωτέρας, έως ότου δηλαδή διαβιβαστεί στην Εισαγγελία το πόρισμα της κ. Παπασπύρου, τους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πολιτικές εξελίξεις να… προλάβουν την κ. Παπασπύρου, καθώς τα σενάρια περί εκλογών φουντώνουν.

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση για τη Μάνδρα εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες!!!


Η καθυστέρηση αυτή πάντως έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια η ογκωδέστατη δικογραφία, καθώς ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος που μέχρι σήμερα χειριζόταν την υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, αδιάλειπτα, όλο το καλοκαίρι, λαμβάνοντας ο ίδιος μαρτυρικές καταθέσεις και συμμετέχοντας προσωπικά στις αυτοψίες, καλείται από την ερχόμενη Δευτέρα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, στο Εφετείο μετά την ανάδειξη νέου προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Έτσι, ο κ. Ζαγοραίος όρισε δύο εισαγγελείς να… αναμένουν το πόρισμα της κ. Παπασπύρου για να προχωρήσουν στη συνέχεια εκείνοι στην κλήση των υπόπτων σε ανωμοτί καταθέσεις. Πρόκειται για τους εισαγγελείς Ν. Φιστόπουλο και Κ. Σπυρόπουλο οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν ήδη να ασχολούνται με την υπόθεση.

Στις 6 (!) Σεπτεμβρίου η εντολή για το πόρισμα Παπασπύρου

Την εντολή πάντως για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων έδωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφασης μάλιστα, τον έλεγχο αναλαμβάνει μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών που θα διακριβώσει την τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπομένων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα παραδοθεί στη ΓΕΔΔ, ενώ, στην περίπτωση που εντοπισθούν ευθύνες ή παραλείψεις, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος του κάθε φορέα.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο γιατί θα έπρεπε μία ποινική έρευνα, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσα, να πρέπει να λάβει υπόψη της και να συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου.

Το πολυσέλιδο πάντως πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής το οποίο παραδόθηκε το μεσημέρι στον κ. Ζαγοραίο για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τόσοι άνθρωποι στο Μάτι, τις ενέργειες που έγιναν ή όφειλαν να γίνουν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, καταλήγει μεν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση των ποινικών ευθυνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ξεπερνά τις 100 σελίδες στις οποίες «φωτογραφίζει» λάθη και παραλήψεις, τις κρίσιμες εκείνες ώρες αλλά δεν καταλογίζει ενδεχόμενες ευθύνες, οι οποίες άλλωστε είναι έργο του εισαγγελέα, όταν περατώσει την έρευνά του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]