Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν στην Ιθάκη, άρχισαν τα “θα” από το Μαξίμου


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ, έστω και αν ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες με τον τρόπο που επέλεξε και κυρίως τα όσα είπε, αποκάλυψε την απόφαση του πρωθυπουργού να περπατήσει στο μονοπάτι που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές και το μόνο πλέον που απομένει είναι ο ορισμός της ημερομηνίας.

Όποιος επιχείρησε να δει πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποίησε στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιλήφθηκε πως ο πρωθυπουργός έκανε μία στρατηγική επιλογή. Να μιλήσει περισσότερο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Αντί να οικοδομήσει το πλαίσιο κινήσεων της χώρας για το επόμενο διάστημα, θέλησε να ενισχύσει διαχωριστικές γραμμές και να “κατασκευάσει” εχθρούς. Το περιεχόμενο της ομιλίας του θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ως ακροατήριο είτε τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας έκανε στην Ιθάκη ένα βήμα παραπάνω στην υλοποίηση του σχεδιασμού του, για τον οποίο είχε μιλήσει για πρώτη φορά στις αρχές του καλοκαιριού, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ1. “Δεν σας κρύβω ότι έχω και ένα πολιτικό σχεδιασμό. Δε θα τσουλήσει ο χρόνος, δεν θα πούμε βγήκαμε από το μνημόνιο, έχουμε την καθαρή έξοδο, πήραμε τη λύση για το χρέος και θα φορέσω μια γραβάτα και θα πάω να παίζω με τα παιδιά μου στο σπίτι μου. Όχι. Έχω πολιτικό σχεδιασμό” είχε πει στις 14 Ιουνίου, προαναγγέλλοντας το τι θα ακολουθούσε.


Απόδειξη για το ότι ο κ. Τσίπρας πάτησε το κουμπί των εκλογών αποτελεί μία ακόμα καθόλου τυχαία σύμπτωση. Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στους πολίτες από την Ιθάκη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του έδιναν το εναρκτήριο λάκτισμα στις υποσχέσεις, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα της πλειοδοσίας των “θα” που θα ακολουθήσει μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αύξηση των κατώτατου μισθού αλλά και η αναβολή στις ήδη ψηφισμένες από την κυβέρνηση μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019.

“Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το πρώτο «πακέτο» μεταμνημονιακών μέτρων, που θα περιλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού με επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αντιμετώπιση της ανεργίας με μόνιμες θέσεις” τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο Πρακτορείο Fm 104,9.

Λίγο αργότερα την σκυτάλη για το ίδιο θέμα πήρε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στο ΘΕΜΑ 104,6: «Θα γίνει καταρχήν με νόμο για να επανέλθει η αδικία της μείωσης που χαμήλωσε από τα 751 στα 580, δεν ξέρω ποιο θα είναι ακριβώς το ύψος της επαναφοράς …»

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. “Είμαι βέβαιος ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν», επεσήμανε στον Αντέννα.

Και για να ενισχυθεί περαιτέρω το συμπέρασμα πως η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε, ο Πάνος Καμμένος στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ επανέφερε το εκλογικό σύνθημα που χρησιμοποίησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

“Κάναμε πράξη τη λαϊκή εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός: Να αποτελούμε το αναγκαίο καλό και εμείς εγγυόμαστε το μέλλον της πατρίδος στην ανάπτυξη και στο αύριο» τόνισε ο πρόεδρος του κυβερνητικού εταίρου. Όλα δείχνουν λοιπόν πως ο δρόμος για τις κάλπες άνοιξε και επισήμως. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν.

“Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας” ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντπολίτευσης που προγραμματίζει στοχευμένες επισκέψεις πριν την ανοδό του στη ΔΕΘ.

Η ΝΔ έχει εστιάσει την προσοχή της στις μονοεδρικές περιφέρειες. Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ζάκυνθο και την επόμενη εβδομάδα τα Γρεβενά. Παράλληλα οι συσκέψεις είναι πλέον καθημερινές για το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη , όπου κυρίαρχος στόχος του θα είναι η αποστολή του μηνύματος πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να βγάζει τη χώρα από την κρίση.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]