Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Τριγωνική" επιχείρηση ελέγχου της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση


Του Παναγιώτη Στάθη

Την κορυφή της Δικαιοσύνης επιχειρεί να ελέγξει με "μαγειρέματα" στις προαγωγές η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από την σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία καταγγέλλει πως μεθοδεύονται οι προαγωγές στον Άρειο Πάγο για να επιλέξει τους δικούς της αντιπροέδρους. Πριν από λίγους μήνες ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στο ΣτΕ ενώ έρχεται στο φως και τροπολογία με την οποία καταγγέλλεται κυβερνητική παρέμβαση και στην αθλητική δικαιοσύνη προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους αθλητικοί δικαστές οι οποίοι είχαν επιλεγεί επί των ημερών της.

Ουσιαστικά οι δικαστές καταγγέλλουν για τριγωνική επιχείρηση έλεγχου της δικαιοσύνης, της ποινικής, της διοικητικής αλλά και της αθλητικής. Χαρακτηριστικό είναι πως η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση της χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της καταγγέλλει ουσιαστικά πως η κυβέρνηση μετά την αύξηση των αντιπροέδρων στο ΣτΕ (από 10 σε 12) που της δίνει το δικαίωμα λόγω αποχωρήσεων να επιλέξει τον νέο πρόεδρο και (πλέον) 4 αντιπροέδρους στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προχωρεί σε "μαγείρεμα" στις προαγωγές στον Άρειο Πάγο ώστε να επιλέξει από τους "αρεστούς της" τους 3 νέους αντιπροέδρους του έτερου ανωτάτου δικαστηρίου. Παράλληλα καταγγέλλουν πως παρατείνει ουσιαστικά τις θητείες και των αθλητικών δικαστών, οι οποίοι προφανώς είχαν επιλεγεί από την ΕΠΟ αλλά ανήκουν στον κύκλο των μη "δυσάρεστων" για τους κυβερνώντες προσώπων.

Αντιδράσεις

Με αφορμή τις καταγγελίες ξέσπασε νέα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και των δικαστών αλλά και της ΝΔ που παρενέβη μιλώντας για "μικροκομματικές σκοπιμότητες της πρωτοβουλίας του κ. Υπουργού" οι οποίες "δεν κρύβονται και ο ίδιος με τη συμπεριφορά του προσβάλλει βάναυσα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, την οποία θα έπρεπε να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι ο κ. Κοντονής οφείλει άμεσα να αποσύρει τις διατάξεις αυτές και να σταματήσει τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης". Δεν την αποσύρω ήταν η απάντηση του κ. Κοντονή ο οποίος ανέφερε ότι "στη συγκεκριμένη περίπτωση επαναφέραμε τη διάταξη του νόμου 3472 του 2006. Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του Αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στην δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη Ν.Δ. η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό.


Οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου

Η καταγγελία των δικαστών αφορά τον τρόπο που επιχειρείται να επιλεγούν οι 3 νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα για να γίνει κάποιος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπρεπε να έχει υπηρετήσει ήδη για 3 χρόνια ως αρεοπαγίτης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Με διάταξη νόμου όμως που έφερε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο το ανώτατο αυτό όριο μειώνεται στα 2 χρόνια, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να γίνει "βουτιά" στην ιεραρχία, να παρακαμφθούν μη αρεστοί αρεοπαγίτες και τελικώς να επιλεγούν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Η Ένωση Δικαστών, που ζητεί την απόσυρση της διάταξης, μιλά ευθέως για σκοπιμότητες και υπενθυμίζει πως η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων από τα οποία θα γίνεται η επιλογή για την ανάδειξη στις κορυφαίες θέσεις, ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται πολιτικές σκοπιμότητες στην επιλογή των προσώπων με βουτιές στην επετηρίδα κλπ.

Οι αθλητικοί δικαστές

Οι δικαστές επίσης καταγγέλλουν πως διαφαίνεται παρέμβαση και στην αθλητική δικαιοσύνη, καθώς είναι προφανές από το 2015 ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τότε ως αρμόδιος υφυπουργός ο νυν υπουργός δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου ορίζονται οι αθλητικοί δικαστές από την τακτική δικαιοσύνη. Επί των ημερών του επιλέχθηκαν από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ οι σημερινοί δικαστές με τριετή θητεία και χωρίς δικαίωμα ανανέωσης προκειμένου προφανώς να μην δημιουργούνται "σχέσεις εξάρτησης λόγω μεγάλης διάρκειας υπηρεσίας στον ίδιο χώρο". Κι όμως ξαφνικά, όπως λένε οι δικαστές, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει αυτή την απαγόρευση ανανέωσης της θητείας των υφιστάμενων λειτουργών.

Από το ΣτΕ

Η επιχείρηση "αντιπρόεδροι" ξεκίνησε από το Συμβούλιο Επικρατείας στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου του Νικ. Σακελλαρίου τον περασμένο Μάιο. Η απόφαση είναι να αυξηθούν κατά 2 οι αντιπροέδροι στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η κυβερνητική απόφαση είχε ληφθεί προ πολλού (πολύ πριν παραιτηθεί ο πρόεδρος Σακελλαρίου) και σύμφωνα με αυτή αυξάνονται οι θέσεις αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά 2 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12 (2 για κάθε ένα από τα 6 τμήματα του δικαστηρίου). Δηλαδή ο αρχαιότερος ιεραρχικά θα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος, ενώ σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα 4 από τα 6 Τμήματα του ΣτΕ. Συνεπώς το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει πλέον έναν πρόεδρο και 4 αντιπροέδρους για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Η προηγούμενη αύξηση των θέσεων αντιπροέδρων, που επί πολλά χρόνια ήταν 6, έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, η οποία τους αύξησε στους 10.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]