Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ - Τουρκία: Αντιπαράθεσης συνέχεια με αμείωτη ένταση


Την αδιαφορία της Ουάσιγκτον για τη νομιμότητα και τις δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εγείρει παράλογες απαιτήσεις στην υπόθεση του κρατούμενου πάστορα.

Μιλώντας, χθες, στο πρακτορείο Reuters, ο Καλίν κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν σεβασμό απέναντι στην ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει πίσω στην αντιπαράθεση γύρω από την κατ’ οίκον κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον.

«Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και η υπόθεση του Αντριου Μπράνσον αφορά μόνο τη δικαιοσύνη. Θεωρούμε απαράδεκτη την αδιαφορία των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εγείρει απαιτήσεις, παρότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει», είπε ο Καλίν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία «διέπραξε μεγάλο σφάλμα» με την απόφασή της να μην απελευθερώσει τον Μπράνσον.

Ο πάστορας Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, παραμένει εδώ και 21 μήνες σε καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης, κατηγορούμενος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.


Σε χθεσινή του καταγγελία μέσω Twitter, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερντογάν, υποστήριξε ότι ο πάστορας Μπράνσον είναι απόστρατος πεζοναύτης, υπεύθυνος για τη λαφυραγώγηση ιρακινού χρυσού κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003.

«Πόσο σημαντικός πρέπει να είναι αυτός ο πάστορας για τους Αμερικανούς. Αν μιλούσε και τι δεν θα έλεγε...», ανέφερε ο βουλευτής Ερντογάν στο μήνυμά του. Για να υποστηρίξει τη θεωρία του, ο βουλευτής συνοδεύει το tweet του με φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, που μοιάζουν να κρατούν ράβδους χρυσού.

Ο Μπράνσον είναι γνωστός, όμως, στην περιοχή της Σμύρνης, όπου διαμένει 23 χρόνια, ενώ γείτονές του επιμένουν ότι ουδέποτε υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υιοθετήσει τις πολιτικές θέσεις των συντηρητικών Ευαγγελικών Χριστιανών στις ΗΠΑ, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της απελευθέρωσης του Μπράνσον, αναδεικνύοντας την υπόθεση του πάστορα σε κύριο σημείο τριβής στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ.

Δυσαρέσκεια

Ο Καλίν εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης για την έρευνα των οικονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ γύρω από τις δραστηριότητες της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία θεωρείται ύποπτη για παραβίαση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

«Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε ότι εξαιτίας κάποιων αβάσιμων και ψευδών κατηγοριών, μία δημόσια τράπεζα, όπως η Halkbank, να δέχεται χτυπήματα και να εξασθενεί. Μοιάζει ότι σκοπός των κινήσεων αυτών ήταν η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος σοβαρών θεσμικών οργάνων και η άδικη τιμωρία τους», είπε ο Καλίν.

Η Αγκυρα ζητεί από την Ουάσιγκτον να θέσει στο αρχείο την έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες της τουρκικής τράπεζας, στελέχη της οποίας επιμένουν ότι δεν έχουν παραβιάσει τον νόμο. Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε, ωστόσο, ανώτατο στέλεχος της Halkbank νωρίτερα φέτος σε 32 μήνες φυλάκισης, για συμμετοχή σε απάτη με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]