Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

16.334 πρόσφυγες φέτος στο Β. Αιγαίο έναντι 10.349 πέρυσι


Στον αριθμό των 16.334 έχουν φτάσει οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο και Σάμο), ενώ την αντίστοιχη μέρα πέρυσι ήταν 10.349. Καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση 55% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
«Αυτή είναι η ελάφρυνση που υπόσχεται η κυβέρνηση; Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη επιβάρυνση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και μάλιστα για τρία έτη. Δεν πρέπει να ξεχνούμε την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος καθώς πολλαπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε δομές που προορίζονται για 5.000 άτομα. Επιπλέον, υπάρχουν και προβλήματα ασφαλείας», 
λέει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου.
Οπως σημείωσε, η περιφέρεια δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανταποκριθεί στην υπόσχεση που έχει δώσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας για μείωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, στους 10.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ας σημειωθεί πως εντός του Αυγούστου (από 1-23 Αυγούστου) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν 1.826 άτομα, τα οποία πέρασαν από την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, γίνονται μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά δεν καλύπτουν τις αφίξεις και κυρίως δεν είναι τόσο πολλές, ώστε να μειώνουν τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά.


Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάνω από 10.250, εκ των οποίων οι 8.044 διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο διαθέτει 3.100 θέσεις. Ακόμα, 1.199 βρίσκονται στο Καρά Τεπέ, ενώ σε χώρους της Ύπατης Αρμοστείας φιλοξενούνται 619 πρόσφυγες.
Στη Χίο βρίσκονται 2.265 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.010 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, το οποίο όμως έχει μόνο 1.014 θέσεις.
Στη Σάμο διαμένουν 3.819 πρόσφυγες, εκ των οποίων το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος (3.568) βρίσκεται στο ΚΥΤ, το οποίο διαθέτει μόνο 648 θέσεις.
Επιπλέον, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται και σε δύο νησιά των Δωδεκανήσων: στη Λέρο 961 άτομα, εκ των οποίων στο ΚΥΤ 756 (διαθέτει 860 θέσεις) και στην Κω 1.383, με 1.125 στο ΚΥΤ (816 θέσεις).
Συνολικά και στα πέντε νησιά διαμένουν σήμερα 18.777 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τα 137 σχολεία που θα φιλοξενήσουν τις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων την επόμενη σχολική χρονιά. Πρόκειται για 72 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά), 33 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια), ενώ σε 32 δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα θα δημιουργηθούν παραρτήματα όμορων νηπιαγωγείων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]