Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία θα τιμωρηθεί, αν δεν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν!


Ο Ανώτατος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας, Jonathan Schanzer, συζήτησε την ομιλία της Ειδικής Αντιπροσώπου του FBI, Jennifer McReynolds, στο FDD την Τρίτη και τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην υπόθεση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, με τον Ilhan Tanır του Ahvl.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος των Η.Π.Α. δήλωσε ότι η υπόθεση επιβολής κυρώσεων φτάνει μέχρι το τουρκικό πρωθυπουργικό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο Schanzer. Ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayip Erdogan , είναι τώρα ο πρόεδρος της χώρας.

Στις αρχές του 2018 ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης καταδίκασε τον πρώην εκτελεστικό της Halkbank, Mehmet Hakan Atilla σε 32 μήνες φυλάκισης για το ρόλο του στο σύστημα κυρώσεων που οδήγησε ο Reza Zarrab, I-τούρκος έμπορος χρυσού.

Ο Zarrab συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι και η McReynolds, η οποίος υπηρετούσε στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι, όταν ο Ζαράμπ προσγειώθηκε, αναφέρθηκε στην ιστορία της σύλληψής του και των ακολούθων του στο FDD την Τρίτη.

Ο Schanzer, πρώην αναλυτής για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στο υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α., περιγράφει πώς ο λόγος της πράκτορα Reynolds είχε ρίξει φως σε πολλά νέα στοιχεία της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώθηκε στην ανάλυση του εγκληματικού δικτύου του Zarrab.


Ο Schanzer υπογράμμισε τρία αποσπάσματα από την ομιλία του.

Το πρώτο ήταν ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «είδαν την υπόθεση Zarrab και τη διαφθορά (ως) να φτάνουν μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού». «Αυτό δεν έχει ποτέ δηλωθεί από δημόσιο υπάλληλο των ΗΠΑ πριν. Ιστορίες ειδήσεων αντικατοπτρίζουν αυτό, αλλά ποτέ από έναν υπάλληλο των ΗΠΑ με τέτοιο σαφή τρόπο », δήλωσε ο Schanzer.

Το δεύτερο σημείο ήταν ότι οι ερευνητές συμπλήρωσαν μια έκθεση έρευνας στην Κωνσταντινούπολη [17 Δεκεμβρίου] από την ανεξάρτητη έρευνα και ανάλυση του FBI. «Αυτή η έκθεση, η οποία μέχρι τώρα είχε περιγραφεί στην Τουρκία ως προπαγάνδα και παραπληροφόρηση των Γκιουλενιστών, είναι προφανώς πιο νόμιμη από ό, τι πιστευόταν στο παρελθόν και πραγματικά συμπληρώθηκε με τις πληροφορίες και τις αναλύσεις του FBI. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους Τούρκους καταναλωτές», δήλωσε ο Schanzer.

Το τρίτο ήταν μια αποκάλυψη του αντιπροέδρου του FDD από τις αποκαλύψεις της McReynolds ήταν ότι «οι τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και δεδομένων» που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης, εξακολουθούν να εξετάζονται από τους ερευνητές. «Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να εξετάζουν ενδεχόμενους παραβάτες της αμερικανικής τραπεζικής νομοθεσίας και κυρώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς», δήλωσε ο Schanzer.

Επιπλέον, μετά από εννέα μήνες που δίνουν πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ – εδώ και πολύ καιρό σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Schanzer – ο Zarrab παραμένει μάρτυρας της δίωξης και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφοριών μέχρι να καταδικαστεί.

Για τον Schanzer, το ζήτημα του τι συμβαίνει με τη Halkbank είναι ένα βασικό ζήτημα που προχωρεί, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται κάθε αδίκημα και αρνήθηκε να καταβάλει πρόστιμο, μια στρατηγική που διαφέρει πολύ από άλλες χώρες που είχαν προβλήματα με Αρχές των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Ο Schanzer ισχυρίστηκε επίσης όταν ερωτήθηκε για το νέο γύρο των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν και την προγραμματισμένη προθεσμία το Νοέμβριο΄, για τις χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας από το Ιράν.

Ο κ. Schanzer δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια «επισφαλή κατάσταση» αυτή τη στιγμή. Από τη μία πλευρά, η χώρα δεν είναι μόνο απέναντι με τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση του πάστορα Andrew Brunson και άλλων πολιτών και υπαλλήλων των ΗΠΑ που κρατά η Άγκυρα. Εκτός αυτού, υπάρχει και η περίπτωση της Halkbank, καθώς και η συνεχής επανεξέταση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, η πτώση της τουρκικής λίρας και η επικείμενη οικονομική κρίση.

Ο κ. Schanzer ισχυρίστηκε ότι η πρόκληση της οργής του Αμερικανικού θησαυροφυλακίου, για παραβιάσεις κυρώσεων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Τουρκία σε τέτοιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις νέες κυρώσεις για το Ιράν.

Για τον Schanzer, θα ήταν «οικονομική και ενδεχομένως πολιτική αυτοκτονία» να αγνοηθούν αυτές τις προειδοποιήσεις. Έτσι, η Τουρκία έχει πολλές σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά από «αλληλένδετα» ζητήματα, όλα τα οποία οδηγούν στο ερώτημα «εάν (η Τουρκία επιθυμεί) να είναι νόμιμος παίκτης στην οικονομική κοινότητα ή να συνεχίσει να παραβιάζει κανονισμούς και νόμους των ΗΠΑ, στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και στις κυρώσεις του Ιράν ».

Σημειώσεις



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]