Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον αέρα οι συμφωνίες της Μέρκελ


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Μετά την Ουγγαρία και η Τσεχία διαψεύδει την Γερμανίδα καγκελάριο σε όσα υποστηρίζει για την ύπαρξη συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων. Οι διαψεύσεις έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και την λήξη του τελεσιγράφου που έχουν αποστείλει στην καγκελάριο.

Η Μέρκελ πρότεινε στους κυβερνητικούς εταίρους της, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και τους Σοσιαλδημοκράτες, πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Στο κείμενο που τους απηύθυνε όμως έδινε και την διαβεβαίωση ότι έλαβε το «πράσινο φως» από 14 κράτη της ΕΕ για την επανεισδοχή προσφύγων, πέρα από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και την Ισπανία. Στις χώρες αυτές συμπεριέλαβε την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες όμως έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό αρνητικά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Το κείμενο που απέστειλε η Μέρκελ στα άλλα δύο κόμματα διέρρευσε στο Reuters, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Πράγας και της Βουδαπέστης, οι οποίες διαψεύδουν την Μέρκελ και αρνούνται την ύπαρξη συμφωνίας.

Διαψεύδει και ο Μπάμπις

«Όπως έχω ήδη πει την Πέμπτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία δεν απευθύνθηκε σε εμάς και δεν θα υπογράψω αυτήν την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, συμπληρώνοντας ότι «καμία διαπραγμάτευση δεν υπήρξε για το θέμα αυτό», ανάμεσα στην Τσεχία και την Γερμανία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν σημείωνε ότι η θέση της Ουγγαρίας παραμένει «απαράλλακτη από το 2015» και ότι «κανένας από όσους αιτούνται ασύλου δεν μπορεί να διεισδύσει στο ουγγρικό έδαφος, αν έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος».

«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί», είπε και ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία, χωρίς να περάσει προηγουμένως από άλλη χώρα της ΕΕ». Σημείωσε μάλιστα ότι «το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι Τσέχοι «δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευθούν μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «με λύπη του μαθαίνει τις δηλώσεις της Πράγας». Ο Μπάμπις ωστόσο είχε εκφράσει τις απόψεις του και με συνέντευξη που έδωσε πριν δύο ημέρες στην Le Figaro, στην οποία ανέφερε ότι πρέπει «να σταματήσουμε να μιλάμε για τις ποσοστώσεις μεταναστών» και «να διασφαλίσουμε ότι τα σύνορα προστατεύονται από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και να τις βοηθήσουμε οικονομικά ή με την αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων, όπως ήδη κάνουμε». Είχε προτείνει μάλιστα εμμέσως και την υιοθέτηση της τακτικής που ακολουθεί η Αυστραλία, η οποία δεν επιτρέπει στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να φτάσουν στις ακτές της.

Όχι και από τους Πολωνούς

Στον χορό των διαψεύσεων μπήκε πριν λίγο και η Πολωνία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Γερμανία,

«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της ΕΕ. Το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», ανέφερε στο Reuters ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αρτουρ Λόμπαρτ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσα αναφέρονται στο έγγραφο της Μέρκελ προς τους κυβερνητικούς της εταίρους.

Η πρόταση της Μέρκελ στους εταίρους της

Η Μέρκελ πιέζεται από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ, ο οποίος με την σειρά του πιέζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και τις κρίσιμες εκλογές που έχει τον Οκτώβριο στην Βαυαρία. Έτσι, μετά το τελεσίγραφο των Βαυαρών να βρει λύση στο μεταναστευτικό, η καγκελάριος επιδιώκει οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Γερμανία, αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ, να εγκαθίστανται σε ειδικά κέντρα υποδοχής, αλλά να γίνουν και επαναπροωθήσεις προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο κείμενο που έστειλε η καγκελαρία στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές «στα ειδικά κέντρα υποδοχής θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής, που θα περιλαμβάνει, αν είναι αναγκαίο, και κυρώσεις».Αν και, όπως η ίδια λέει, «ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 20% τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017» η Μέρκελ, υπό την πίεση του Ζεεχόφερ, αλλά και της γερμανικής κοινωνίας θέλει να συνεχίσει την μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία. Η μεταναστευτική πολιτική της άλλωστε, σε συνδυασμό με την λιτότητα του Σόιμπλε, ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές και για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία.

Με την πρόταση για την ίδρυση κέντρων υποδοχής η Μέρκελ επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιρρήσεις του Ζέεχόφερ, ο οποίος απειλεί ότι θα δώσει εντολή για την επαναπροώθηση από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα. Για να αποφύγει αυτήν την μονομερή ενέργεια, η οποία, αν γίνει, θα αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της καγκελαρίας, η Μέρκελ προχώρησε στην διερεύνηση διμερών συμφωνιών και έχει ήδη υπογράψει δύο, με την Ισπανία και την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και των διμερών επαφών που είχε η Μέρκελ θα εξεταστούν σήμερα Κυριακή από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), αλλά και από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση του Ζέεχόφερ, η οποία αναμένεται και να αποφασίσει για την στάση της απέναντι στην πολιτική της καγκελαρίου.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]