Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποντάρει στη Μέρκελ και τα δίνει όλα ο Αλέξης Τσίπρας


Του Τάσου Ευαγγελίου

Από το go back κυρία Μέρκελ στην πλήρη στήριξη των επιλογών και των σχεδίων της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αποσκοπώντας όπως όλα δείχνουν σε ανταλλάγματα άμεσα συνδεδεμένα με μια σειρά μέτρων που ο ίδιος έχει αποδεχθεί και έχει ψηφίσει και τα οποία, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το Σκοπιανό, τον έχουν οδηγήσει σε δημοσκοπικά τάρταρα.

Ευρισκόμενος σε αποδρομή έχει επιλέξει να επενδύσει στην κυβερνητική κρίση της Γερμανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τασσόμενος στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, την πρόταση της οποίας, για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για το προσφυγικό, απεδέχθη ασμένως.

Μιας συμφωνίας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης αφού δείχνει (εν αναμονή των αναλυτικών στοιχείων) να μην έχει πραγματικά οφέλη για την ελληνική πλευρά, παρά μόνο δυσμενείς επιπτώσεις ως προς το προσφυγικό και τις επιβαρύνσεις που προκαλεί στη χώρα.

Το μόνο που δείχνει να έχει “κερδίσει” είναι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου, αν και πρέπει να αναφερθεί ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για επ΄ αόριστον αναστολή.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα σενάρια που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν και άλλα ανταλλάγματα έχουν λάβει διαστάσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ήδη συνδέσει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό με ενδεχόμενη αναστολή (πιθανότατα για ένα εξάμηνο) της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκανε στροφή 180 μοιρών στην γραμμή του έναντι της γερμανίας και ειδικά έναντι της Άγκελα Μέρκελ. Πλέον ή ένταξή του στο άρμα της Καγκελαρίου είναι εμφανής. Άλλωστε αυτός και ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σάντσεθ, ήταν αυτοί που μετείχαν σε σύσκεψη στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό με τη γερμανίδα καγκελάριο και αποδέχτηκαν άμεσα τη συμφωνία που της έδινε μια λύση για την αντιμετώπιση της ενδοκυβερνητικής κρίσης στη χώρα της.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Νοέμβριο του 2017 που ο Αλέξης Τσίπρας επικοινωνούσε με τον τότε ηγέτη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς από τον οποίο ζητούσε να αποδεχτεί την πρόταση για τη δημιουργία κυβέρνησης στη χώρα.

Μάλιστα φέρεται να του είχε πει τότε ότι «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεών σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», δείχνοντας πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αλλάζει στάση αναλόγως των εξελίξεων.

Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η πίεση που είχε ασκήσει η Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το Σκοπιανό, το οποίο έσπευσε να κλείσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα ο πρωθυπουργός παρά τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να ποντάρει και πάλι στην Άνγκελα Μέρκελ. Προσφέρει στήριξη και αναμένει ανταλλάγματα, που ίσως τον βοηθήσουν να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία ή στη χειρότερη για τον ίδιο να τα χρησιμοποιήσει ως προεκλογικά εργαλεία στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Προσφέρει γη και ύδωρ και αναμένει τις εξελίξεις που ίσως τον φέρουν στο προσκήνιο. Με λίγα λόγια επενδύει στη γερμανική κρίση και για να υποστηριχθεί εάν ξεπεραστεί με θετικό τρόπο αλλά και για να την εκμεταλλευτεί στην περίπτωση που αυτή οδηγήσει τη χώρα της Μέρκελ σε εκλογές.

Αν καταφέρει πάντως να υφαρπάξει έστω μια υπόσχεση για τις συντάξεις τότε θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία και να παρατείνει το χρόνο των εκλογών, ενώ όλα δείχνουν πως θα χρησιμοποιήσει την κρίση για να λάβει επιπλέον υποσχέσεις υποστηρικτικές για το πολιτικό του μέλλον, αλλά με ανταλλάγματα οι επιπτώσεις των οποίων θα αποτυπωθούν μεσοπρόθεσμα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]