Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολλοί μνηστήρες για την ίδρυση "Ισλαμικών Τραπεζών"


Μια μικρή ειδησούλα, που μπορεί να κρύβει μεγάλη δυναμική, δημοσιεύθηκε προχθές, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης της Μάλτας να υποστηρίξει την δημιουργία μιας Ένωσης για την ανάπτυξη ενός Ισλαμικού Χρηματοοικονομικού Τομέα.

Ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στη νομοθεσία για να διευκολύνει την ανάπτυξη αυτού του τομέα, ως μέρος των προσπαθειών για την προσέλκυση εταιρειών από τη Μέση Ανατολή. Η είδηση μου θύμισε μια ανάλογη, προ έτους, που δημοσιεύθηκε στο liberal, και αφορούσε τον σχεδιασμό της Τουρκίας να δημιουργήσει μια νέα ισλαμική υπερ-τράπεζα εντός του έτους, όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης για να ιδρυθεί μια υπερ-τράπεζα στην Τουρκία. Η Ινδονησία έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα», δήλωσε ο Σιμσέκ, κατά την ομιλία του σε ένα ισλαμικό οικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Όπως πρόσθεσε, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης -η οποία έχει τη βάση της στη Σαουδική Αραβία- αποφάσισαν να συστήσουν επιτροπές που θα εξετάσουν το θέμα. Τα πολλά εσωτερικά προβλήματα της χώρας, ίσως ανέβαλαν το σχέδιο.

Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τράπεζες-σαρία ή τα συνήθη τραπεζικά ιδρύματα. Επειδή οι τράπεζες-σαρία, λειτουργούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού δεν δανείζουν με τόκο. Να πούμε πάντως, ότι όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες απαγόρευαν τον τοκισμό, αλλά στην πορεία των χρόνων βρήκαν τρόπους παράκαμψης της απαγόρευσης.

Πριν από 1.500 χρόνια, η ηγεσία της χριστιανικής Εκκλησίας απαγόρευσε τον τοκισμό στις συναλλαγές μεταξύ χριστιανών, διότι στην Παλαιά Διαθήκη αναγράφεται πως δεν πρέπει να δανείζεις με τόκο στον αδελφό σου. Σύμφωνα δε με την ερμηνεία που δόθηκε, αδέλφια είναι όλοι οι χριστιανοί.

Κράτησε χίλια τόσα χρόνια αυτό και έβγαλε τους χριστιανούς από την χρηματοπιστωτική πίστη. Οι Εβραίοι, ευφυώς πράττονες, το "αδελφός" το ερμήνευσαν υπό την στενή έννοια, ότι αφορά μόνον τους Εβραίους μεταξύ τους. Έτσι δάνειζαν στους χριστιανούς και τους άλλους, και κυριάρχησαν στο τραπεζικό σύστημα. Οι δε χριστιανοί, ακόμη και οι Πατριάρχες, δανειζόμενοι από Εβραίους, για να μη αμαρτήσουν, εισέπρατταν φερ’ ειπείν 1.000, αλλά στο συμβόλαιο δανεισμού αναγραφόταν 1.100. Έτσι… ξεγελούσαν τον Άγιο Πέτρο!

Οι μουσουλμάνοι δεν πολυασχολήθηκαν με χρηματοπιστωτικές εργασίες, από τη στιγμή όμως που ίδρυσαν κράτη έβαλαν στην άκρη την απαγόρευση του τοκισμού, παρ’ ότι έχουν κι αυτοί στενούς δεσμούς με την Παλαιά Διαθήκη. Φαίνεται όμως, ότι μέσα στα σχέδια του νέο-οθωμανισμού του Ερντογάν, αρχίζει να σηκώνει κεφάλι ο ισλαμικός νόμος -σαρία- και να νομιμοποιούνται ενέργειες που μέχρι τώρα υποτίθεται πως δεν της επέτρεπε το αστικό κράτος (όπως τους γάμους με ανήλικες νύφες, που είναι κανόνας στα βάθη της Τουρκίας).

Τέσσερις ισλαμικές τράπεζες λειτουργούν σήμερα στην Τουρκία. Αυτές είναι οι: Al Baraka, Bank Asya, Kuveyt Türk και η Türkiye Finans. Όπως και τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες αυτές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και λογαριασμούς ταμιευτηρίου και επιταγών, χρηματοδότησης στέγασης και αυτοκινήτων, ακόμα και ισλαμικά ομόλογα, ή "σουκούκ", τα οποία διατίθενται μέσω της Kuveyt Turk.

Οι τράπεζες όμως αυτές δεν χρεώνουν τόκο, (ή "ρίμπα"), επειδή αυτό απαγορεύεται από το ισλαμικό δίκαιο. Ο πραγματικός μηχανισμός της λειτουργίας των Τραπεζών, ωστόσο, και οι τρόποι με τους οποίους διαφοροποιούνται από τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα, εξακολουθούν να είναι πολύ λίγο κατανοητά.

Για κάθε μια από τις παραπάνω υπηρεσίες, έχει αναπτυχθεί ένας εναλλακτικός μηχανισμός κερδοφορίας, χωρίς να παραβιάζεται το ισλαμικό δίκαιο για τις συναλλαγές και το εμπόριο. Για παράδειγμα, οι πελάτες που έχουν λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε συμμετέχουσες τράπεζες δεν λαμβάνουν μηνιαίες πληρωμές από τόκους με βάση ένα συγκεκριμένο επιτόκιο. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα κεφάλαια για την απευθείας παροχή αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με ένα επενδυτικό πρότυπο κέρδους/ζημίας.

Τα κεφάλαια των καταθέσεων Ταμιευτηρίου επενδύονται σε υλικά αγαθά, ακίνητα, ή σε βιομηχανίες, και στο τέλος του μήνα ο πελάτης συμμετέχει στα κέρδη ή τις ζημίες. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για περιθώριο κέρδους και δεν γίνονται επενδύσεις σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται χοιρινό κρέας, αλκοολούχα ποτά ή άλλα απαγορευμένα αγαθά, σύμφωνα με την "Ένωση Συμμετεχουσών Τραπεζών Τουρκίας".

Ενώ η χρηματοδότηση για την αγορά αυτοκινήτου σε παραδοσιακή Τράπεζα συνεπάγεται την αποπληρωμή με τόκο, η Kuveyt Türk αγοράζει τα αυτοκίνητα για λογαριασμό των πελατών και κατόπιν τα μεταπωλεί σε αυτούς σε υψηλότερη τιμή. Αντί να χρεώνουν τόκους, βλέπουν ως κερδοφόρα συναλλαγή την αγοροπωλησία.

Επί του παρόντος, το 5% περίπου των καταθέσεων, του κυκλοφορούντος ενεργητικού και των δανείων στην Τουρκία είναι με συμμετέχουσες τράπεζες και η Ένωση Συμμετεχουσών Τραπεζών Τουρκίας προβλέπει μεγάλα κέρδη.

Αυτό το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα αποβλέπει πρωτίστως στους πλέον συντηρητικούς μουσουλμάνους. Με τον τρόπο όμως που αυξάνεται ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, σε δυο-τρεις δεκαετίες θα είναι πολύ διαφορετικός ο κόσμος από ό,τι σήμερα. Όπως είναι άλλωστε, και πολύ διαφορετικός από ό,τι ήταν προ του 2008.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]