Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: O ΣΥΡΙΖΑ το 2008 εναντιώθηκε στην Εθνική γραμμή


Του Σάκη Μουμτζή

Η εφημερία «Αυγή», στο φύλλο του Σαββάτου, εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία πως εγκατέλειψε την Εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Επ΄αυτού, έχω να κάνω τα εξής σχόλια.

1. Οταν είχε χαραχθεί η Εθνική γραμμή το 2008, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει με αυτήν. Δεν συμφωνούσε με την σύνθετη ονομασία και υποστήριζε πως έπρεπε η FYROM να αποκαλείται «Μακεδονία», στο πλαίσιο του αυτοπροσδιορισμού.(Απρίλιος 2008). Μάλιστα στελέχη του κόμματος- που σήμερα είναι υπουργοί- και της νεολαίας είχαν μεταβεί στα Σκόπια και διαδήλωσαν υπέρ αυτής της λύσης. (Υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες.)

Συνεπώς, είναι εντελώς υποκριτικό, σήμερα, να υπερασπίζεται μια θέση που τότε πολεμούσε. Βέβαια, από αυτούς τους ανθρώπους έχουμε δει και πιο θεαματικές κυβιστήσεις.

2. Το πακέτο των προτάσεων που προσέφερε η Ελληνική πλευρά στην FYROM το 2008 απορρίφθηκε από την τότε ηγεσία της. Και όταν μια προσφορά απορρίπτεται, η νέα διαπραγμάτευση εκκινεί από μηδενική βάση. Ποτέ οι απορριφθείσες προτάσεις δεν αποτελούν την βάση του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων. Το ζήσαμε στο Κυπριακό.

Αρα, ό,τι προτάθηκε τότε, δεν ισχύει σήμερα. Οι Εθνικές γραμμές χαράσσονται με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης ιστορικής συγκυρίας και δεν αποτελούν άκαμπτους και αμετακίνητους στόχους. Οπως η εθνική γραμμή του 1992, αναθεωρήθηκε έτσι και η εθνική γραμμή του 2008 επιβάλλεται να αναθεωρηθεί σήμερα.

Οι συνθήκες δέκα χρόνια μετά δεν είναι οι ίδιες. Η Ρωσία του Πούτιν διεισδύει στα Βαλκάνια και οι σύμμαχοι μας θέλουν να θωρακίσουν την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούν την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ. Αυτό επιθυμεί και η νέα ηγεσία της γείτονος, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου της αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτή η νεοδιαμορφωθείσα κατάσταση δεν μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε κι εμείς τις θέσεις μας; Ποιος έχει σήμερα το άγχος να λυθεί, πάση θυσία, το Σκοπιανό ζήτημα; Εμείς; Όχι, βέβαια. Πρωτίστως οι γείτονες και δευτερευόντως οι σύμμαχοι. Ας πιέσουν λοιπόν, οι δεύτεροι τους πρώτους να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση μας οφείλει να επεξεργασθεί μια πολιτική πρόταση που να εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, και όχι τα ιστορικά προτάγματα της Αριστεράς.

Αλλά μπορούν άνθρωποι που υποστήριζαν πως η FYROM θα πρέπει να αποκαλείται «Μακεδονία» να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας μας; Μπορεί ένας πρωθυπουργός που, ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, δημοσιοποιεί το εύρος των παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει η χώρα του, να χειρισθεί με επιτυχία το πρόβλημα;

Ρητορικά ερωτήματα, καθώς οι απαντήσεις είναι γνωστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς προσπαθεί να πουλήσει εκδούλευση στους συμμάχους, σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Αλλωστε, όπως προανέφερα, την Αριστερά δεν την διακρίνει καμιά ευαισθησία στο Σκοπιανό ζήτημα. Αν ήταν στο χέρι τους θα τους αναγνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια με το όνομα «Μακεδονία».

Πάντως είναι υποκριτικό σήμερα αυτοί να αναφέρονται στην Εθνική γραμμή του 2008, όταν τότε την πολεμούσαν. Οι φωτογραφίες εκείνες και οι υπογραφές των 200 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους στοιχειώνουν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μισο λεπτακι γιατι θα μας τρελανετε, κυριοι του Liberal.

    Ολα αυτα που λετε για την Αριστερα βεβαιως και ειναι σωστα,αλλα εδω αναφερονται

    περιεργα πραγματα!

    Ο Ελληνικος λαος δεν στηριξε την τοτε κυβερνηση Καραμανλη εξαιτιας της "Εθνικης

    γραμμης"!

    Ο Ελληνικος λαος υποστηριξε την τοτε κυβερνηση Καραμανλη,λογω της σθεναρης στασης

    του απεναντι στις τοτε ισχυρες πιεσεις των "συμμαχων" για ενταξη των Σκοπιων στο

    ΝΑΤΟ ανευ λυσεως του ονοματολογικου!

    Καμια σχεση το ενα με το αλλο!

    Ουδεποτε ο Ελληνικος λαος υποστηριξε συνθετη ονομασια,αλλα αντιθετως διεμηνυε αυτο

    ακριβως που διαμηνυει και σημερα μεσω των συλλαλητηριων:

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    Καλο ομως θα ηταν να ξερουμε πως απευθυνονται διαχρονικα οι πολιτικαντηδες μας στους

    Σκοπιανους οταν "διαπραγματευονται"!

    Διοτι ΕΜΕΙΣ(ΣΑΝ ΛΑΟΣ) τους ονομαζουμε Σκοπιανους!

    Οι πολιτικαντηδες μας μηπως τους αποκαλουν ""Makedonski";

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]