Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «εθνίκια» του βάλτου


Του Παναγιώτη Παστουσέα

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ξεφύλλισα ξανά το βιβλίο που πολλοί από εμάς διαβάσαμε στα παιδικά μας χρόνια, «Στα Μυστικά του Βάλτου».

Όπως είναι γνωστό η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στην λίμνη των Γιαννιτσών, που αργότερα αποξηράνθηκε και στην οποία λαμβάνουν μέρος συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων Κομιταζίδων Εξαρχικών που είχαν σκοπό την Βουλγαροποίηση των χριστιανικών πληθυσμών και την επιβολή στα χώρια της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) της Βουλγαρικής Εξαρχίας.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, προφανώς κατόπιν πιέσεων της Ρωσίας που έπαιζε τότε το χαρτί του πανσλαβισμού (αυτό για όσους περιμένουν το ξανθό γένος να μας σώσει), εξέδωσε διάταγμα ίδρυσης της Βουλγαρικής Εξαρχίας στο οποίο προβλεπόταν η επέκτασή της στα χωρία της Μακεδονίας εφόσον «το όλον ή τουλάχιστον τα 2/3 των ορθοδόξων κατοίκων θέλουν να υπόκεινται εις την Βουλγαρικήν Εξαρχίαν» αυτός ο όρος ήταν η αιτία να ακολουθήσουν στην συνέχεια οι βουλγαρικές θηριωδίες σε βάρος των Ελλήνων για την απόσπαση τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δια της βίας δηλώσεως των 2/3 των κατοίκων ότι είναι «Εξαρχικοί».

Όπως είναι γνωστό τα Γιαννιτσά και η αποξηραμένη λίμνη τους είναι λίγο νοτιότερα των συνόρων με τα Σκόπια, επομένως στο βιβλίο θα περίμενε να διαβάσει κάποιος τις συγκρούσεις των Ελλήνων με Βορειομακεδόνες ή Νεομακεδόνες ή δεν ξέρω με τι άλλο είδος Μακεδόνων υπήρχε τότε που κατοικούσαν στη περιοχή των σημερινών Σκοπίων. Αντί αυτού διαπιστώνεται, με έκπληξη, ότι πέραν των Βουλγάρων Κομιτατζήδων δεν αναφέρεταιι τίποτε άλλο.

Αναρωτιέται κανείς πώς αυτοί, οι τότε Βούλγαροι Κομιτατζήδες Εξαρχικοί, μεταλλάχτηκαν σε σημερινούς Μακεδόνες ή Νεομακεδόνες ή Βορειομακεδόνες ή Ανωμακεδόνες.

Στον Βάλτο των Γιαννιτσών άλλα και σε όλη τη Μακεδονία άφησαν τα κόκαλά τους πολλά «Εθνίκια» από την Κρήτη την Μάνη αλλά και όλη την Ελλάδα που προσφέρθηκαν εθελοντικά για την προστασία και στήριξη του Ελληνικού πληθυσμού που υπέφερε (όπως ο Παύλος Μελάς ο Τέλλος Άγρας, ο Καπεταν Λίτσας. ο Καπετάν Ακύλας και πολλοί άλλοι).

Δυστυχώς είμαι ένα αμόρφωτο «Εθνίκι», δεν έχω διαβάσει ιστορία, απλώς έτυχε να διαβάσω μόνο το «Στα Μυστικά του Βάλτου» και συγχωρέστε μου, εσείς οι μορφωμένοι που είστε στη κυβέρνηση, το ότι δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το βιβλίο.

Α… να μην ξεχάσω, να θυμίσω, στους μορφωμένους, ότι αυτή η χώρα, που έτυχε να κυβερνούν σήμερα, είναι καρπός του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού κα της Γαλλικής Επανάστασης που κήρυξε την «αρχή των εθνοτήτων» και κάποια αμόρφωτα «Εθνίκια» με βάση αυτή την αρχή (γιατί κάποτε δεν ήταν όλα αυτονόητα όπως είναι σήμερα) αγωνίστηκαν να φτιάξουν αυτό το κράτος που αυτοί οι μορφωμένοι κυβερνούν σήμερα χλευάζοντας τους..

* Ο Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α
Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δήλωση Κυρίτση:«Κάθε φορά που παίρνουν οι εθνικιστές το πάνω χέρι έχουμε εθνικές τραγωδίες»

    Ενω οταν παιρνουν το πανω χέρι κομμουνιστές (αληθινοί η γιαλανζί)έχουμε χαρές και πανηγυρια! Καλη ωρα όπως τώρα!

    Καθε τόσο βγαίνει και ένας συριζαίος να κανει κάποια δηλωση (από την οποία ανατριχιαζει μεγαλυτερο πλήθος των Ελληνων), μπας και πιάσουν τα τσιτάτα τους σε κάποιους ελαχιστους άσχετους.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ να τους χαίρεται και ο ελληνικός λαός να μην τους "ξεχάσει" ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]