Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας με φόντο την Τουρκία


Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε η Ουάσιγκτον, η οποία παράλληλα κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική της Τουρκίας και «τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές της χώρες».

Ο Γουέρ Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, κατά τη διάρκεια σημερινής του παρέμβασης, διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή τόσο της ανατολικής Μεσογείου όσο και των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σιωπηλοί», την ώρα που περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ελληνοτουρκικά και τις κυπριακές γεωτρήσεις, κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική και τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές χώρες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εμμένοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, προέταξε τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον έρχεται ως επιστέγασμα της πρόσφατης «ψύχρανσης» των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ, η οποία αντανακλάται και στο ζήτημα της προμήθειας των S-400 και των F-35.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η Άγκυρα προχωράει κανονικά την παραγγελία των πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ σ’ αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, απορρίπτοντας την αμερικανική κριτική.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά» εξήγησε σήμερα ο Μίτσελ, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει την ένταση.

Και προειδοποίησε: «Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "Και προειδοποίησε: «Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές»."



    Αυτη η καταρρευση μπορει ομως και να ειναι η δημιουργια μιας αλλης σχεσης ,πολυ πιο

    εποικοδομητικης!

    Και περα απο την σταθεροτητα, θα υπηρχαν τεραστια γεωπολιτικα και γεωοικονομικα

    οφελη για τις ΗΠΑ τοσο σε Αιγαιο οσο και Κυπρο.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΤΣΙΜΠΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ...;;; ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ F-35... ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ...;;; ΧΑΧΑΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος πιστεύει τους Αμερικανούς; πάντοτε υπεράσπιζαν τους τούρκους και τώρα μας χρησιμοποιούν για να τους επαναφέρουν πίσω. Είδαμε τόσα χρόνια με τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, είδαμε την στάση των Αμερικανών στα Ίμια. Παίζουν διπλό παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]