Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Π. Παυλόπουλος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί


Του Σάκη Μουμτζή

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 1986, αφαιρέθηκαν ουσιαστικές αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και καλώς αφαιρέθηκαν. Δεν παρουσιάστηκε καμιά συνταγματική κρίση. Ομως, παρ΄όλα αυτά, η θέση και η λειτουργία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξόχως πολιτική.

Με παρεμβάσεις ή παραλείψεις, με δηλώσεις ή με σιωπές, παράγει πολιτικό λόγο. Και ο Π. Παυλόπουλος είναι ένα πολιτικό όν που δεν αρκείται στα τυπικά του καθήκοντα. Μιλά και παρεμβαίνει. Ως γνωστόν δε, δεν υπάρχει ουδέτερη πολιτική δήλωση. Ολες έχουν κάποιο ιδεολογικο-πολιτικό πρόσημο. Οταν π.χ. πολεμά τον «Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού» εκπέμπει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Θα μπορούσε εξίσου καλά να καταπολεμά το τέρας του κρατισμού. Αυτός κάνει την επιλογή του αντιπάλου, μια επιλογή καθαρά πολιτική.

Ή όταν δηλώνει την χαρά του για την συμφωνία με την FYROM, χωρίς να την έχει μελετήσει, φανερώνει και την επιδοκιμασία του για το περιεχόμενο της. Και αυτή είναι μια πολιτική παρέμβαση, καίριας σημασίας. Για να μην αναφερθώ στην στάση του για το κίβδηλο δημοψήφισμα του 2015.

Σήμερα ο Π. Παυλόπουλος βρίσκεται προ ιστορικών ευθυνών, καθώς υπογράφεται μια συμφωνία που την καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και άνω του 70% του Ελληνικού λαού. Μια συμφωνία που έγινε η αιτία να ξεσπάσει μια πολιτική κρίση, καθώς δεν διαθέτει ούτε καν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Επιπροσθέτως, ο Π.Παυλόπουλος καλείται να υπερασπισθεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το 2008, στην συνάντηση του Βουκουρεστίου. Σε αυτήν την κυβέρνηση συμμετείχε και ο ίδιος με πρωταγωνιστικό ρόλο, κατά γενικήν ομολογία, αρνητικό.

Ο δε αδερφός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Αχ. Καραμανλής είπε χθες μεταξύ άλλων και τα εξής: «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσου όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας.»

Η αποκωδικοποίηση αυτής της παραγράφου οδηγεί κατ΄ευθείαν στην προτροπή να παραιτηθεί ο Π. Παυλόπουλος, ώστε να διενεργηθούν αμέσως εκλογές. Και αυτό έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς ασκώντας προσωπική πολιτική, εν κρυπτώ, πήραν αποφάσεις ιστορικής σημασίας που θα δεσμεύουν γενιές Ελλήνων. Δύο μοιραίοι άνθρωποι αγνόησαν την Ιστορία, τους εθνικούς αγώνες, περιφρόνησαν την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και των λοιπών κομμάτων, και χωρίς να διαθέτουν κυβερνητική πλειοψηφία, προχώρησαν σε μια ταπεινωτική συμφωνία με την FYROM.

Ενας τρόπος υπάρχει για να μετριασθεί το κακό. Αμεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε ο λαός να επιδοκιμάσει ή να τιμωρήσει τους κυβερνώντες. Και άλλος τρόπος να συμβεί αυτό, πέραν της παραιτήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει.

Ο Π.Παυλόπουλος ας αναλογισθεί τις ευθύνες του. Ας αναλογισθεί τι θα του έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δάκρυσε για την Μακεδονία. Ας αναλογισθεί την υποχρέωση του απέναντι στις γενιές που έρχονται. Και ας ξεπεράσει δεσμεύσεις και βάρη που αφορούν τον τρόπο της εκλογής του. Διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον παρασύρει στην πτώση του.

Στο κάτω-κάτω, ας πράξει στο τέλος του πολιτικού του βίου κάτι χρήσιμο για την πατρίδα. Με την παραίτηση του ας την σώσει από τον εξευτελισμό και την ταπείνωση.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Η παραίτηση του ΠτΔ δεν σημαίνει αυτομάτως εκλογές. Αντικαθίσταται από τον Πρόεδρο τής Βουλής, όπως έγινε και το 1985, όταν παραιτήθηκε ο Κων/νος Καραμανλής και τον αντικατέστησε ο Αλευράς. Βλέπετε άρθρο 34 Συντάγματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείτε να μου απαντήσετε αν είχε παραιτηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση ή όλα τα κόμματα που βρίσκονται στην βουλή θα πηγαίναμε για εκλογές; θα έπεφτε η κυβέρνηση πριν να πάει στις Πρέσπες να υπογράψη την προδοτική συμφωνία; τι λέει το Σύνταγμα;

   Διαγραφή
  2. Το Σύνταγμα δεν έχει καμμία τέτοια πρόβλεψη, ούτε υπάρχει προηγούμενο. Σύσσωμη παραίτηση κομμάτων δεν μπορεί να γίνει, διότι οι παραιτήσεις είναι ατομικές. Παραιτουμένου ενός βουλευτού, υπάρχει ο επόμενος στην σειρά εκλογής από την περιφέρεια και το κόμμα, οπότε πρέπει να παραιτηθεί κι αυτός και όλοι οι επόμενοι. Γι' αυτό ακριβώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα.

   Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]