Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: «Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα»


«Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες.

Σημείωσε παράλληλα πως «θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν την επιτυχία ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Μακεδονία» προσθέτοντας πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», φέρνοντας το παράδειγμα ενός νιόπαντρου ζευγαριού που αποφασίζει να κάνει ένα παιδί».

«Κι ένας που πηγαίνει να παντρευτεί ακόμα κι αν είναι φουλ ερωτευμένος αναρωτιέται αν κάνει καλά ή όχι. Με το όνομα έχουμε μια μανία εδώ στο νότο της Ευρώπης. Ερωτεύεται μια νεαρά έναν νεαρό παντρεύονται, κάνουν παιδιά και έρχεται ο καυγάς. Ο γιος που ήρθε τίνος παππού το όνομα θα πάρει; Κι αν οι δύο παππούδες έχουν το ίδιο όνομα εντάξει αν δεν έχουν μέχρι και διαζύγιο φτάνουμε. Η λύση καμία φορά είναι τρίτο όνομα ή σύνθετο όνομα», είπε χαρακτηριστικά.

«Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μακεδονισμού αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά που φέρει αυτή η χώρα. Το υπογράφουν αυτό. Όποιος θέλει να ξαναφέρει το θέμα στη γείτονα χώρα θα είναι γελοίος» είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη χρήση του όρου «Μακεδόνας» από τον Ζόραν Ζάεφ κατά την ομιλία του στις Πρέσπες ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».

Το 1913 υπήρχε μια μεγάλη περιοχή που λεγόταν Μακεδονία πολύ ευρύτερη της ελληνικής Μακεδονίας και με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 αυτή η Μακεδονία χώρισε σε τέσσερα κομμάτια. Πήρε ένα πολύ ελάχιστο η Αλβανία, πήρε γύρω στο 16% η Βουλγαρία, η λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν, λιγότερο από το 1/3 το πήρε η βόρεια Μακεδονία και την πλειοψηφία την πήρε η Ελλάδα. Το 1913 φτιάξαμε ξανά τη Μακεδονία μας. Εμείς τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Γιατί αν τη δεχόμαστε τότε έχει μοιραστεί στα τέσσερα η Μακεδονία η γεωγραφική».

Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «εμείς δεν έχουμε λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Αυτοί κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να δεσμευτούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές, εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρας μας».

«Εκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα όνομα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς. Έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι. Ο αυτοπροσδιορισμός τους ήταν το κύριο αίτημά τους στη διαπραγμάτευση», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο Μακεδονία. Κάποια αγάλματα στα Σκόπια θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν, όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι».

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με την συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Αυτή που μου λέτε είναι παλιά. Είναι τριών χρόνων. Έχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ήταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Στην πολιτική όταν κάτι διαψεύδεται σημαίνει ότι είναι αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΙΑ ΤΥΦΕΚΙΣΜΟΥ-ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΘΑ ΑΞΙΖΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πήρε ένα πολύ ελάχιστο η Αλβανία, πήρε γύρω στο 16% η Βουλγαρία, η λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν, λιγότερο από το 1/3 το πήρε η βόρεια Μακεδονία και την πλειοψηφία την πήρε η Ελλάδα."


    Σοβαρα μπετοβλακα Κοτζια;

    Η "βορεια Μακεδονια" πήρε το 1/3 ή μηπως η Σερβία;

    Πιο ηλιθιος και ανιστορητος πεθαινεις!!

    Κατασκευασες "μακεδονικο κρατος" απο την Συνθηκη του Βουκουρεστιου!!!

    Ποσο βλακας μπορει να εισαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]