Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και η παγίδα για την Ελλάδα!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την επικύρωση της κακής (δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό για τους λόγους που πολλάκις έχουν αναλυθεί) «Συμφωνίας των Πρεσπών» από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, απέστειλε επίσημη επιστολή στο ΝΑΤΟ τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Με την επιστολή αυτή γνωστοποιείται επίσημα στην Συμμαχία ότι υπάρχει ήδη αμοιβαία αποδεκτή λύση (mutually accepted solution) στο θέμα της ονομασίας… «ικανοποιείται» (!) η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής (Summit) του Βουκουρεστίου (για την οποία η τότε κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες) και συνεπώς η Ελλάδα συναινεί στην πρόσκληση της γειτονικής μας χώρας να αρχίσει συνομιλίες (accession talks) που θα την οδηγήσουν στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Η πρόσκληση είναι το πρώτο βήμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων αλλά κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι θα απευθύνεται με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» κάτι στο οποίο όλοι περίμεναν ότι δεν θα γίνει ποτέ, άλλωστε αυτό δήλωνε μέχρι και πρότινος ο πολύς κ. Κοτζιάς! Η πορεία ένταξης μετά από αυτήν την πρόσκληση, που εκτιμάται ότι θα αποσταλεί επίσημα από Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 11-12 Ιουλίου, δεν θα είναι σύντομη και τα στάδια που θα ακολουθηθούν είναι τα παρακάτω:

1ο Στάδιο: Ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ
Αυτές θα διεξαχθούν στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και θα είναι σε διμερές επίπεδο. Δηλαδή από την μία πλευρά η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ και από την άλλη η πΓΔΜ ως προσκληθείσα (invitee) χώρα. Ο σκοπός αυτών των συνομιλιών είναι να υπάρξει κατ’ αρχήν επιβεβαίωση σχετικά με την πολιτική βούληση και δυνατότητα να εκπληρώσει η Κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις καθώς επίσης και άλλες δεσμεύσεις που επιβάλλονται και απορρέουν από την ιδιότητα μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας όπως καθορίζονται στα σχετικά θεσμικά κείμενα αυτής. Ουσιαστικά αφορούν στα προαπαιτούμενα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και επιπροσθέτως σε τεχνικής φύσεως θέματα όπως πχ αναλογική συμμετοχή στο κοινό Νατοϊκό Προϋπολογισμό και στην διασφάλιση διαβαθμισμένων πληροφοριών.

2o: Επιστολή Επιβεβαίωσης από την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Σε αυτό το στάδιο τα Σκόπια θα υποβάλουν επίσημη επιστολή της αποδοχής όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων σύμφωνα με τις συνομιλίες του προηγούμενου σταδίου μαζί όμως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και λοιπών άλλων μέτρων.

3o: Υπογραφή Πρωτοκόλλου Ένταξης από τα Κράτη-Μέλη του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ συντάσσει το Πρωτόκολλο Ένταξης το οποίο θα αποτελέσει μεταγενέστερα τροποποίηση και προσθήκη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (North Atlantic Treaty) το οποίο είναι και ο «Καταστατικός Χάρτης» της Συμμαχίας. Το Πρωτόκολλο αυτό καθαυτό θα καταστήσει μετά την κύρωση του, τους γείτονες μας μέλος του ΝΑΤΟ.

4o: Κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης από τα Κράτη-Μέλη του NATO
Τα κράτη-μέλη (στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται επικρατεί ο όρος έθνη) σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες εκάστου κυρώνει το Πρωτόκολλο. Στην Ελλάδα πχ με απλή πλειοψηφία της Βουλής, στις ΗΠΑ με πλειοψηφία 2/3 ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκεί η επικύρωση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το 3ο και 4ο Στάδιο είναι αρκετά κρίσιμο για την Ελλάδα και κρύβει πολλές παγίδες.

5o: Πρόσκληση του ΓΓ στην πΓΔΜ να ενταχθεί με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Μετά την επικύρωση από τα Κράτη-Μέλη, ενημερώνεται επίσημα η Κυβέρνηση των ΗΠΑ οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «Θεματοφύλακας» του Συμφώνου της Ουάσιγκτον (Washington Treaty) ότι εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και έτσι σε μία πανηγυρική τελετή τα Σκόπια παίρνουν την πολυπόθητη συμμέτοχη τους με τις ευλογίες φυσικά και της Ελλάδος.
Η Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2 της «Συμφωνίας των Πρεσπών» θα υπογράψει το Πρωτόκολλο και κατόπιν θα κυρώσει την ένταξη της πΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» μόνον με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα κάτι που όμως είναι εντελώς αβέβαιο. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει.

Θεωρητικά η Ελλάδα «δένει» την διαδικασία, πρακτικά όμως θα είναι εξαιρετικά δυσχερές να υλοποιηθεί οποιοδήποτε μπλοκάρισμα στην διαδικασία ένταξης, όταν μάλιστα θα έχει αρχίσει η «Βόρεια Μακεδονία» που θα γίνει σκέτο … «Μακεδονία» να συμμετέχει με την ιδιότητα του Παρατηρητή πλέον σε όλες τις Επιτροπές. Από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) μέχρι και την πιο χαμηλή σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εξηγήθηκε άραγε στον κ. Κοτζιά από τους αρμοδίους Πρέσβεις αυτή η διαδικασία και αυτή η διάσταση; Ποιες ενέργειες έχει κάνει άραγε ο διαρκώς αυτοδοξαζόμενος κ. Κοτζιάς αλλά και ο κ. Πρωθυπουργός ο οποίος κατά το Σύνταγμα φέρει την ευθύνη της Εξωτερικής Πολιτικής, έτσι ώστε καμία χώρα να μην επικυρώσει το Πρωτόκολλο Ένταξης πριν από την χώρα μας;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι αν και υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μπροστά μας για να γίνει η «Βόρεια Μακεδονία» το 30ο Μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να υποστηριχθούν σε περίπτωση που έχουμε αρνητική έκβαση στο Δημοψήφισμα για τις Συνταγματικές αλλαγές. Ναι μεν διαδικαστικά η τελική έκβαση της πορείας ένταξης των Σκοπίων εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά πολιτικά θα είναι τότε εξαιρετικά δυσχερές να την μπλοκάρει! Το νερό μπήκε ήδη στο αυλάκι και για αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εμμείνει στο να δοθεί πρόσκληση μόνο εφόσον είχαν ολοκληρωθεί όλες οι εσωτερικές διαδικασίες στην γειτονική χώρα κάτι που είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κάκιστη.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι συντονιστής - υπεύθυνος για τα θέματα Άμυνας και Διπλωματίας στο liberal.gr. Είναι απόφοιτος της ΣΕΘΑ και έχει περατώσει Στρατηγικές Σπουδές Ασφαλείας. Διατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο ΥΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ, και υπηρέτησε σε διοικητικές και επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ
Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Κατερίνα Χατζηθεοδώρου28 Ιουνίου 2018 στις 1:57 π.μ.

    Και επιμένω να το λέω: όχι απλώς κάκιστη η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά νομικά αίολη ("Η συμφωνία Κοτζιά-Δημητρόφ είναι νομικά αίολη!"- Δες το Όλον).
    Τουτέστιν "στον αέρα". Και αυτός ο αέρας οδηγεί κατ' ευθείαν στην ακύρωσή της, αν προσβληθεί σε ακυρωτικό δικαστήριο.

    Διότι: η συμφωνία αυτή παράγει νομικά, άρα έμπρακτα, αποτελέσματα, συγκεκριμένα την άρση της αρνησικυρίας της Ελλάδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, πριν ολοκληρωθεί η κύρωση της και από τις δύο χώρες.
    Αυτό είναι νομικά απαράδεκτο. Είναι σαν να μην έχεις συμφωνία και όμως να υφίστασαι (λίαν δυσμενή για την Ελλάδα), αποτελέσματα, ΩΣ ΕΑΝ είχες συμφωνία. Οι Νομικοί όμως Κώδικες δεν επιτρέπουν μια συμφωνία να παράγει αποτελέσματα "ως εάν" είχε τεθεί σε ισχύ, ενώ δεν έχει τεθεί σε ισχύ!

    Και μπορούν να υποβληθούν μηνύσεις στον Κοτζιά που επετίμησε δημοσιογράφο, γιατί δεν απεκάλεσε την πΓΔΜ "Βόρεια Μακεδονία", επειδή... τι ακριβώς κάνει; Προσπαθεί να επιβάλει de facto την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών (που φέρει και την υπογραφούλα του) πριν αυτή κυρωθεί (αν ποτέ κυρωθεί-και δε θα γίνει ποτέ αυτό γιατί οι Έλληνες σύσσωμοι θα το εμποδίσουν!) ώστε να καταστεί de jure.

    Έχει και το ΝΑΤΟ ευθύνες να μην προχωρήσει σε ενέργειες βάσει μιας συμφωνίας που δεν έχει κυρωθεί, δηλαδή μιας συμφωνίας που είναι κυριολεκτικά "στον αέρα", τίποτ' άλλο παρά ένα φτερό στον άνεμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο & το σχόλιο, απόλυτα τεκμηριωμένα μας ενημερώνουν για την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν την ρήση ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Γιατί όμως έχω την πεποίθηση ότι Κοτζιάς / Αλέξης και υπόλοιπη συμμορία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα γνώριζαν ήδη όλα αυτά όταν υπέγραφαν;;; Μάλλον επειδή περίτρανα αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν ανθελληνικά δυτικά συμφέροντα, αγνοώντας προκλητικά την βούληση των πολιτών σε όλα τα θέματα και διαλύοντας οτιδήποτε ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]