Ζάεφ: Μισόλογα για Σύνταγμα, κουβέντα για erga omnes και επικοινωνιακά παιγνίδια
Του Νίκου Μελέτη
Χωρίς ακόμη να έχει κλείσει τυπικά ο φάκελος της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. από τον Ιούνιο, όλες οι πλευρές πλέον διαπιστώνουν ότι η λύση στο ονοματολογικό δεν είναι κοντά.
Με δεδομένο πλέον ότι το κλειδί για να υπάρξει εξέλιξη στο ονοματολογικό είναι η αποδοχή από την σκοπιανή πλευρά της erga omnes χρήσης της νέας ονομασίας που θα περιβληθεί και με συνταγματικό κύρος, μέσω αναθεώρησης του Συντάγματος, προκαλούν προβληματισμό οι αντιφατικές και συγκεχυμένες δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον Ζ. Ζαεφ.
Δηλώσεις οι οποίες έρχονται μετά την συνάντηση της Βιέννης μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ παρουσία του Μ. Νίμιτς, που και πάλι δεν διαπιστώθηκε πρόοδος στον σκληρό πυρήνα του προβλήματος , κάτι που καθιστά πλέον εξαιρετικά απίθανη την άρση του αδιεξόδου πριν τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο και του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Ο κ. Ζάεφ ενώ την μια ημέρα δήλωνε ότι εάν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία θα συνεχισθεί η διαδικασία μετά από 3 η 6 μήνες, στην επόμενη συνέντευξή του στο RFE/RL επανήλθε δηλώνοντας ότι μόνο αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ανοίγοντας για πρώτη φορά συζήτηση και για αλλαγή Συντάγματος.
Ενώ όμως ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για την απαίτηση της Ελλάδας να συνδεθεί η αλλαγή του ονόματος με την αλλαγή του Συντάγματος, όταν αναφέρθηκε στην αλλαγή συντάγματος την περιόρισε στην «παραχώρηση κυριαρχίας στην Ε.Ε., όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες που εντάσσονται στην Ε.Ε…».
Και επανέλαβε βεβαίως ότι η όποια συμφωνία θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα που πιθανότατα θα έχει και δεύτερο ερώτημα για την αποδοχή η όχι της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πεισμένος ότι «μπορεί με δημιουργικότητα να βρεθεί μια λύση»...
Σε νέες δηλώσεις του χθες ο κ. Ζάεφ επανέλαβε τα περί αλλαγών στο Σύνταγμα για την παραχώρηση κυριαρχίας στην Ε.Ε., προσθέτοντας όμως ότι «αν απαιτηθούν ως διασφάλιση για τους Έλληνες πολίτες πρόσθετες εγγυήσεις, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή..», ενώ επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο για την χώρα του στην επιδιωκόμενη λύση είναι η «αξιοπρέπεια και η ταυτότητα».
Στις δυο συναντήσεις που θα έχουν τις επόμενες ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Σούνιο οι κ. Κοτζιάς και Δημητρώφ θα επιχειρηθεί να αποσαφηνισθεί τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ζάεφ και εάν πράγματι έχει πρόθεση να αποδεχθεί την erga omnes χρήση της νέας ονομασίας και τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο Σύνταγμα και για τον λόγο αυτό έχει αρχίσει να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του, η απλώς επιδίδεται σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς ο ίδιος θα εμφανίζεται στην διεθνή κοινότητά πρόθυμος για «κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα» τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει ούτε φυσικά εάν συνδέονται με το erga omnes όπως ζητά η Ελλάδα.
Πιθανότατα ο κ. Ζαεφ έχει εμπνευστεί και από τις ..δηλώσεις διαφόρων παραγόντων στην Αθήνα, που θεωρούν ότι μια διεθνής συμφωνία που θα αναφέρει το νέο όνομα και την δέσμευση της ΠΓΔΜ να το χρησιμοποιεί για όλες τις χρήσεις είναι αρκετή, ενώ βεβαίως θα διατηρηθεί πλήρως το Σύνταγμα που αναφέρεται στον «Μακεδονικό Λαό» στην «Μακεδονική γλώσσα» και φυσικά ως σημείο αναφοράς έχει την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είναι αρκετό για να δώσει η Αθήνα το πράσινο φως σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στην Βουλγαρική τηλεόραση ο κ. Ζαεφ δήλωνε ότι «…είναι πολύ σημαντικό για μας να μη χάσουμε τη φυσιογνωμία μας, να μη χάσουμε την αξιοπρέπειά μας...» και απευθυνόμενος στον Βούλγαρο δημοσιογράφο πρόσθεσε: «Όταν μπήκατε σ’ αυτό το κτίριο, στην είσοδο αναγράφεται “Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Θέλουμε να μην αλλάξει αυτό» επιμένοντας δηλαδή στην πάγια θέση του για μη αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας στην χρήση τουλάχιστον στο εσωτερικό.
Στο ίδιο πνεύμα, παραδέχθηκε ότι στην ιστορική περιοχή της Μακεδονίας ένα τμήμα υπάρχει στην Ελλάδα και ένα στην Βουλγαρία και η χώρα του κατέχει μόνο ένα τμήμα της: «Είμαστε το άνω, το βόρειο τμήμα, το τμήμα του Βαρδάρη (Goreν, Severeν , Vardarski ). Υπάρχουν επίσης το τμήμα του Πίριν, στην Βουλγαρία καθώς και το τμήμα του Αιγαίου και αυτό είναι δεδομένο…» είπε ο κ.Ζάεφ.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...