Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εχθροί της Τουρκίας στις ΗΠΑ


Η αμερικανική βουλή (US House) ψήφισε προχθές τον Νόμο (H.R. 5515) για τον αμυντικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2019 τον οποίο εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μακ Θόρνμπερυ. Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Άλλες Υποθέσεις» προβλέπεται η σύνταξη έκθεσης για την αποτίμηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και επιβάλλεται το πάγωμα της παράδοσης αμερικανικού στρατιωτικού οπλισμού στην Τουρκία.
Γράφει η Αντωνία Δήμου 

Η αμερικανική βουλή εκτίμησε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο έτος λόγω της προκλητικότητας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, η κορύφωση της οποίας αποτυπώνεται στην πιθανή αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει ρητά ο Νόμος, η αγορά του εν λόγω ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα αφενός θέτει σε κίνδυνο την από κοινού ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ΗΠΑ-Τουρκίας, και αφετέρου καταστρατηγεί τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ ειδικά ως προς την οικοδόμηση ενιαίας στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού.

Για τους ανωτέρω λόγους η αμερικανική βουλή επιτάσσει τη σύνταξη έκθεσης με αντικείμενο την κατάσταση των αμερικανό-τουρκικών σχέσεων από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας σε διαβούλευση με τον υπουργό Εξωτερικών εντός 60 ημερών μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου. Σημειωτέον δε ότι για να ισχύσει ο Νόμος απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας και η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τον Νόμο (H.R. 5515), η έκθεση που θα υποβληθεί στις αρμόδιες επιτροπές εξωτερικών, ενόπλων δυνάμεων (armed services committee) και πιστώσεων (appropriations committee) της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
Την αποτίμηση της στρατιωτικής και διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Την αξιολόγηση της πιθανής αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και των πιθανών επιπτώσεων που δύναται να προκύψουν από την εν λόγω αγορά στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Επιπρόσθετα, η έκθεση οφείλει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της απόκτησης S-400 από την Άγκυρα σε αμερικανικά οπλικά συστήματα και πλατφόρμες που λειτουργούν από κοινού με την Τουρκία και αφορούν τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος Patriot, το μεταφορικό ελικόπτερο Chinook CH-47, το επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-1, το ελικόπτερο Black Hawk και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. H έκθεση επίσης καλείται να ταυτοποιήσει εναλλακτικά αντιπυραυλικά συστήματα που θα μπορούσε να αγοράσει η Τουρκία είτε από τις ΗΠΑ είτε από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Αντιτουρκικό Κογκρέσο


Μέχρι να συνταχθεί και αποτιμηθεί η έκθεση από τις αρμόδιες επιτροπές της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, ο Νόμος (H.R. 5515) για τον αμυντικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2019 απαγορεύει στον υπουργό Άμυνας να προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια πώλησης ή παράδοσης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία που υπόκεινται στον έλεγχο του Κογκρέσου σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2778). Υπέρ του Νόμου (H.R. 5515) για τον αμυντικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2019 και της αναστολής πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ψήφισαν 351 βουλευτές και κατά 66.

Προβαίνοντας σε μία αποτίμηση του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού και της προβλεφθείσας σε αυτόν απαγόρευσης πώλησης οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο ότι η τελευταία έχει απολέσει την προνομιακή διείσδυση που απολάμβανε τα προηγούμενα χρόνια και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Σε πιο προσωπικό τόνο, έχοντας επιστρέψει από επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μόλις προχθές πραγματοποιώντας την εβδομάδα που πέρασε συναντήσεις με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, κατέστη απόλυτα σαφές ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να εκλαμβάνεται ως χώρα-ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι του Κογκρέσου διατυπώνουν πλέον ανοιχτά στις συζητήσεις ότι η Τουρκία τείνει να απολέσει την ελκυστικότητα της ως στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ καθώς αυξάνει την επιθετική τακτική της σε πολλαπλά μέτωπα είτε πρόκειται για το Αιγαίο και το Ισραήλ είτε τους Κούρδους στην Βόρεια Συρία, θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και στοχευμένα καταστρατηγεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η δράση των λόμπι


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού οπλισμού στην Τουρκία, ακόμη και αν αυτή αποδειχθεί προσωρινή, είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας ελληνοαμερικανικών και αρμενοαμερικανικών οργανώσεων. Οι εν λόγω οργανώσεις προέβησαν μεθοδικά σε ενημέρωση τόσο της αμερικανικής κοινής γνώμης δια του Τύπου όσο και των εκλεγμένων εκπροσώπων στο Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) με συναντήσεις και συνεχείς ενημερώσεις ως προς την αναγκαιότητα απαγόρευσης της πώλησης αμερικανικών οπλικών συστημάτων, όπως τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία.

Της καμπάνιας για απαγόρευση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ηγήθηκαν το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HΑLC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) αποδεικνύοντας ότι η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για την προώθηση εθνικών συμφερόντων. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι η φιλοσοφία που πρέπει πλέον να υιοθετήσει και εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα ως πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός να συνδιαμορφώνει πολιτικές και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που την αφορούν ανά την υφήλιο.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]