Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Η συμφωνία με τα Σκόπια έκλεισε γιατί είναι προς το εθνικό μας συμφέρον


«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους.

Εξήγησε, δε, «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.


«Η κρίση στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα»

Την ανησυχία του ότι η οικονομική αστάθεια στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα προκαλώντας της προβλήματα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή Ιταλία», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χέικο Μας.

Ο Ν. Κοτζιάς βρίσκεται στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας μετά και τις χθεσινές εξελίξεις για το ονοματολογικό, όπου οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ έδωσαν τη σκυτάλη στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων γύρω από το σχετικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «ανησυχούμε ότι εάν υπάρχει αστάθεια η οποία θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, αυτή η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα για εμάς».

«Είμαστε εταίροι, όχι εχθροί» με την Τουρκία

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Τούρκου πολίτη που πέρασε παράνομα τα σύνορα και για τον οποίον ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και απελάθηκε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας.

«Είμαστε εταίροι, όχι εχθροί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε τις παραδοσιακές συνοριακές σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων επιλύονταν αντίστοιχα ζητήματα κατά το παρελθόν. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη ότι έχει κατ´επανάληψη ενημερώσει για το θέμα τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση και με τον κ. Μάας κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές."


    Και ειναι μερος πολιτικης κουλτουρας οι απαγωγες και οι παρανομες φυλακισεις;

    Απο ποτε;

    Και αν αποδεχεσαι ως "πολιτικη κουλτουρα" την απαγωγη, και τον απαγωγεα ως "εταιρο"

    και οχι εχθρο,τοτε γιατι να τους καταγγελνεις κ.Κοτζια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;

    Αφου για τους τουρκους,αυτα τα φαινομενα ,βασει της "πολιτικη τους κουλτουρας",

    θεωρουνται φυσιολογικα!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]