Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί λέμε «Όχι» στην «Gorna Makedonija»!


Σύντομα θα μείνει μόνο το όνομα Μακεδονία, και μάλιστα με την υπογραφή μας

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

H επιμονή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στην ονομασία Gorna Makedonija για το γειτονικό κράτος μπορεί να οδηγήσει σε ολισθηρές ατραπούς. Η πρόταση πρέπει να απορριφθεί για πολλούς λόγους.

Ο λαός μας με τα συλλαλητήρια και σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών λέει «Οχι» σε κάθε σύνθετη ονομασία. Έχει παγιωθεί ποσοστό γύρω στο 70% που απορρίπτει την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει αποδεχθεί ούτε την αλλαγή του Συντάγματος ούτε άλλα στοιχεία από την πρόταση Κοτζιά. Εκείνοι μένουν σταθεροί στις θέσεις τους και η ελληνική επίσημη γραμμή φαίνεται πως υποχωρεί αδικαιολόγητα. Ποιος μας εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει ο γεωγραφικός προσδιορισμός Gorna, δηλαδή άνω; Σύντομα θα φύγει και θα μείνει μόνο το όνομα Μακεδονία και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή. Απευκταίον και αποφευκτέον.

Πώς θα ονομάζεται διεθνώς η εθνικότητα; Προφανώς οι πολίτες δεν θα ονομάζονται Γκορνομακεδόνες, αλλά Μακεδόνες. Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να χαρίσει σε ένα πολυεθνικό συνονθύλευμα την Ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας;
Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η δημόσια θέση της Βουλγαρίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι Βούλγαροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται τον προσδιορισμό άνω ή βόρεια, διότι θεωρούν ότι έτσι απειλείται δικό τους έδαφος. Άρα και αν -ο μη γένοιτο- η Ελλάς συμφωνήσει στο Gorna Makedonija, η Βουλγαρία θα εμποδίσει με βέτο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα Σκόπια να καταστούν όργανο της Τουρκίας. Ναι, αλλά η Τουρκία για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αναγνωρίζει και αξιοποιεί τη μικρή τουρκική μειονότητα της FYROM. Εμείς γιατί αδιαφορούμε για την ελληνική μειονότητα του κράτους των Σκοπίων; Ας ζητήσουμε μια αντικειμενική απογραφή για να μάθουμε πόσοι είναι οι ομοεθνείς μας και ποια βοήθεια θέλουν από την Ελλάδα. Ειδικά για τον όρο Gorna, που σημαίνει ορεινή και κατ’ επέκτασιν άνω, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους γνώστες της αρχαίας Ιστορίας. Στην ακμή του ελληνικού μακεδονικού πολιτισμού Άνω Μακεδονία ονομαζόταν η σημερινή Δυτική Μακεδονία. Θα παραχωρήσουμε στους Σλάβους και τους Αλβανούς των Σκοπίων τον πολιτισμό της Αρχαίας Αιανής και την Ελιμειώτιδα Φάλαγγα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ας κάνουμε υπομονή, χωρίς να θέσουμε την υπογραφή μας σε ονομασίες που δικαιώνουν το κατασκεύασμα του Τίτο. Η πίεση της αλβανικής κοινότητας οδηγεί τα Σκόπια σε μια μορφή ομοσπονδιακού κράτους. Θα δημιουργηθούν καντόνια με πυρήνες τη βουλγαρική, την αλβανική, τη σερβική και την ψευδομακεδονική εθνότητα. Εκεί ίσως αποδειχθεί ότι οι ψευδομακεδόνες είναι μειοψηφία, άρα δεν δικαιούνται να επιβάλουν το όνομά τους.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]