Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύγκρουση Κυβέρνησης με Ερντογάν: Γιατί πέρασε στην αντεπίθεση το Μαξίμου


Της Νίκης Ζορμπά

Κλιμακώνεται η ρητορική έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά το ξέσπασμα της Κυβέρνησης σε μια ακόμη προκλητική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν, από αυτές που συνηθίζει πια να εκτοξεύει καθημερινά σχεδόν, με συχνότητα... οπλοπολυβόλου.

Χθες, για πολλοστή φορά, ο τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός του είχε "τάξει" την παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών , υπόσχεση που αθέτησε τελικά, συσχετίζοντας (ξανά) ευθέως το θέμα αυτό με την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχει καν απαγγελθεί ακόμη κατηγορία.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση, σε επίσημη ανακοίνωσή της προς τη γείτονα, σήκωσε χθες το γάντι των απανωτών προκλήσεων της Άγκυρας, διαψεύδοντας καταρχήν τον ισχυρισμό του Ερντογάν περί υποσχετικής Τσίπρα.

"Εμείς είμαστε κράτος Δικαίου", "έχουμε Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο ώστε να δίνουμε υποσχέσεις για λογαριασμό της Δικαιοσύνης", ανέφερε το επίσημο σχόλιο- απάντηση της Κυβέρνησης στον Τ. Ερντογάν, καλώντας τον επιτέλους να εξηγήσει για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί ακόμη στην Τουρκία.

Παράλληλα, στο ίδιο ανακοινωθέν, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει στον "Σουλτάνο", κατά πώς τον χαρακτηρίζει, ότι συσχετίζει δυο απολύτως ανόμοιες υποθέσεις , καθώς οι έλληνες στρατιωτικοί, "δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις", τη στιγμή μάλιστα " γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας".

Διάψευση Ερντογάν

​Σημειώνεται δε, ότι στους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε η ελληνική Κυβέρνηση σε απάντηση του Ερντογάν, είναι η πρώτη φορά που διαψεύδει επισήμως και με πρωτοφανή σκληρή γλώσσα για τη μέχρι σήμερα πολιτική χαμηλών τόνων που ακολουθούσε, ότι υπήρξε "υπόσχεση" του Αλέξη Τσίπρας προς τον τούρκο πρόεδρο για παράδοση των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών.

Αν ήθελε να πει κάτι για αυτούς, ας το έλεγε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στο κυβερνητικό ανακοινωθέν, το οποίο εγκαλεί παράλληλα την Άγκυρα ότι "επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων".

Η ανησυχία για το κατηγορητήριο

Όσο δε η τουρκική πλευρά ακολουθεί παρελκυστική τακτική σε ό,τι αφορά την απαγγελία των κατηγοριών στους δύο έλληνες στρατιωτικούς, τόσο ζώνουν τα φίδια την Κυβέρνηση ότι σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτική ομήρων και να επιδιώξει "ανταλλαγή" των δύο με τους οκτώ.

Ήδη από την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάλεσε από την αίθουσα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τον Ταγίπ Ερντογάν να εξηγήσει γιατί κρατούνται οι έλληνες στρατιωτικοί, ενώ χθες, πριν καν διατυπώσει ο τούρκος πρόεδρος τις νέες προκλητικές δηλώσεις του, σε συνέντευξή του (Εποχή), είπε αναφορικά με τους δύο ότι:

1. Δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο" και η Τουρκία "θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά".

2. Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα" και "θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις".

Στο δια ταύτα, παρά τις πιέσεις των δυτικών συμμάχων, εν πολλοίς άσφαιρες καθώς φαίνεται από τη ρητορική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την τακτική και τους τόνους της απέναντι στην Άγκυρα, διαβλέποντας την απροθυμία του τούρκου προέδρου να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές "επιταγές".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]