Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι το Κόσοβο προτεκτοράτο της Τουρκίας στα Βαλκάνια; Οι μαριονέτες του Ερντογάν…


Γράφει η Έρντα Πρέντσι
Διεθνολόγος


Σφοδρές αντιδράσεις προκλήθηκαν στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου μετά το πρόσφατο συμβάν με την αρπαγή των έξι Τούρκων εκπαιδευτικών του κολλεγίου Mehmet Akif, που χρηματοδοτείται από τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ΜΙΤ (Milli Istihbarat Teshkilat) σε συνεργασία με τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου οργάνωσαν τη σύλληψη και εν συνεχεία παράνομη έκδοση των 6 στην Τουρκία. Οι δάσκαλοι διέμεναν νόμιμα στο Κόσοβο όπου και δίδασκαν. Δεν τους δόθηκε η ευκαιρία ούτε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ούτε να ζητήσουν άσυλο. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ισόβια δεσμά και βασανιστήρια.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έσπευσε να δηλώσει ότι η όλη επιχείρηση έλαβε χώρα εν αγνοία του και για αυτό το λόγο έπαυσε από τα καθήκοντα τους τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της χωρας. «Και οι δύο παύθηκαν εξαιτίας των συλλήψεων που έγιναν », δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όμως, η άγνοια που επικαλούνται τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Χασίμ Θάτσι όσο και ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και καχυποψία. Τα εγχώρια ΜΜΕ θεωρούν τους δύο ηγέτες μαριονέτες του Ερντογάν στον αγώνα που έχει κηρύξει εναντίον των « γκιουλενιστών» αντιπάλων του. Οι έρευνες για τις συνθήκες του συμβάντος είναι σε εξέλιξη.

Αυτό το συμβάν θα πρέπει να αφυπνίσει τη Δύση αλλά και την Ελλάδα ως προς την επιρροή που έχει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Gazeta Express «το Κόσοβο είναι γέννημα θρέμμα της Δύσης. Χάρις στη συνεισφορά των δημοκρατικών κρατών το Κόσοβο μπορεί να αυτοαποκαλείται κράτος» και συνεχίζει γράφοντας ότι «την περίοδο των διωγμών των πολιτικών αντιφρονούντων που χαρακτηρίζονταν ως τρομοκράτες από τη Σερβία, η Δύση παρείχε άσυλο σε όποιον διέτρεχε κίνδυνο…».

«Είναι ασυγχώρητο λάθος της σημερινής ηγεσίας του Κοσσόβου που στα πρώτα 10 χρόνια συστάσεως του ελεύθερου κράτους να παραδίδουν έξι δασκάλους επειδή ο Τούρκος σουλτάνος τους θεωρεί τρομοκράτες!».

Η ηγεσία του Κοσόβου πρέπει να αποφασίσει για το αν επιθυμεί μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στηριζόμενη στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τυφλή υπακοή σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο και ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να τους αποκτήσει. Η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο με μεγάλο δίκτυο κατασκόπων.

Μια παρόμοια επιχείρηση θα έπληττε ανεπανόρθωτα την εικόνα της Ελλάδας όπως συνέβη με την κινηματογραφική απαγωγή του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]