Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυσαρέσκεια για Καμμένο - Κοτζιά


Γράφει η Δώρα Αντωνίου

Τα κρίσιμα μέτωπα των εθνικών θεμάτων –η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, οι σχέσεις με την Αλβανία και, κυρίως, η παρατεταμένη ένταση στα ελληνοτουρκικά– αναδεικνύονται ως το νέο πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται οι ενδοκυβερνητικές σχέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμπιστευθεί τα δύο κρίσιμα υπουργεία για τα εθνικά θέματα, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στους επικεφαλής των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικών σχηματισμών. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι ο εμφανής κυβερνητικός εταίρος. Και ο Νίκος Κοτζιάς, όμως, είναι επικεφαλής της συνεργαζόμενης με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής κίνησης «Πράττω». Ο πρωθυπουργός, επί της ουσίας, επιβράβευσε τους δύο εταίρους του με τα χαρτοφυλάκια που έκαστος εξ αυτών επιθυμούσε. Η εξάρτηση της κυβερνητικής σταθερότητας από τη συνέχιση της σύμπραξης καθιστά τους συγκεκριμένους υπουργούς αναντικατάστατους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι τριγμοί στις σχέσεις του πρωθυπουργού και του επιτελείου του με τους συγκεκριμένους υπουργούς εντείνονται, καθώς η κυβέρνηση υφίσταται στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων ισχυρότατες πιέσεις. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αλλά και στο κομματικό επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι διάχυτη, πλέον, η καχυποψία για τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτών των ΑΝΕΛ αναφορικά με τη διαφωνία τους στους χειρισμούς για το Μακεδονικό επανέρχονται διαρκώς, τα ερωτήματα από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν. Το θέμα, υπό μορφή ερωτήματος για τις πραγματικές προθέσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ετέθη και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης. Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι τουλάχιστον για την ώρα, με δεδομένο ότι δεν έχει εναλλακτικές και η απήχηση του κόμματός του στο εκλογικό σώμα έχει συρρικνωθεί, ο κ. Καμμένος θα παραμείνει στην κυβέρνηση και δεν θα κάνει κάτι που θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητά της.

Ωστόσο, η «ολική επαναφορά» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και μετά, με υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά χαροποιεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι αυτή η στάση δεν είναι παραγωγική στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της κατάστασης. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, εάν συνεκτιμηθεί ότι στελέχη του άμεσου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εμφανίζονταν να έχουν πληροφορηθεί, την περασμένη Τετάρτη, από τηλεοράσεως την αιφνιδιαστική άσκηση «Πυρπολητής».

Οι λάθος εκτιμήσεις

Το κλίμα μεταξύ συνεργατών του κ. Tσίπρα δεν είναι πολύ καλύτερο και για τον κ. Κοτζιά. Φαίνεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την αξιολόγηση που έγινε από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά τη στρατηγική έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα. Έτσι, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης που αφορά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό εκφράζουν πλέον την άποψη ότι δεν διαβάστηκαν σωστά τη μηνύματα της Άγκυρας τους προηγούμενους μήνες. Η εκτίμηση ότι τα επεισόδια σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ αποτελούσαν νευρικές αντιδράσεις της γείτονος, θεωρείται πλέον ότι ήταν λανθασμένη και υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον μιας σοβαρής κρίσης.

Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]