Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Zaev: «Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής» του Συντάγματος της πΓΔΜ


Για μια ακόμα φορά εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, την κατηγορηματική αντίθεσή του στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ενώ απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο.

«Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη του στο Spiegel για το ζήτημα της ονομασίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Zoran Zaev τόνισε: «Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια φιλική ατμόσφαιρα με το γείτονά μας και να επιλύσουμε τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι οι Έλληνες φίλοι μας θέλουν τώρα πραγματικά και ειλικρινά να βρεθεί μια λύση γι΄ αυτό το πρόβλημα. Αυτό θα ήταν καλό όχι μόνον για την Ελλάδα και τη Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο πρέπει να είναι μια λύση που να διασφαλίζει και στις δυο πλευρές την ταυτότητα και αξιοπρέπειά τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Kληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Zaev επισημαίνει ότι «[…] σε μια δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα.

Πιστεύω όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι επίσης υπέρ της λύσης διότι γνωρίζουν ότι αυτό είναι καλό για την εικόνα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς για το μέλλον της. Πιστεύω ότι και ο ομόλογός μου Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται κατ΄ αυτό τον τρόπο. Με την επίλυση της διαμάχης, η Ελλάδα θα έρχονταν και πάλι πιο κοντά στη θέση που της αξίζει, δηλαδή στη θέση μιας ηγέτιδας δύναμης της περιοχής», λέει χαρακτηριστικά ο Zoran Zaev.

Διαμεσολάβηση του Βερολίνου;

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης του Βερολίνου -με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel- ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισημαίνει ότι Αθήνα και Σκόπια χρειάζονται μεν στήριξη και ενθάρρυνση αλλά οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν μόνες τους στη λήψη μιας αυτόνομης και κυρίαρχης απόφαση.

Σε ερώτηση εάν η χώρα του έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ο κ. Zaev απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Μακεδόνες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ξοδεύουμε τα χρήματά μας εκεί, αγαπάμε την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και τουριστών στην Ελλάδα. Αλλά για να μιλήσουμε και σοβαρά: πέρα από αυτό δεν κάνουμε φυσικά άλλες ‘σκέψεις κατάληψης'».

Κάνοντας στη συνέχεια λόγο για ένα «χαζό πολιτικό πρόβλημα» ο κ.Zaev επισημαίνει ότι η διμερής διένεξη για το όνομα συνιστά πρόσκομμα για την ανάπτυξη των φιλικών και καλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Ερωτηθείς εάν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της FYROM απαντά: «Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της Μακεδονίας μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα.

Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή που εκτείνεται σε τρεις χώρες: στη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία. Πρόκειται για δεδομένα και δεν θα έπρεπε να τα αμφισβητούμε. Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Έλληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό».

Την ίδια ώρα πάντως ο Zoran Zaev απορρίπτει την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο. «Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πως θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Merkel ή τον πρόεδρο Donald Trump να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς».

Η Ελλάδα χρειάζεται εταίρο που να έχει αξιοπρέπεια

Εξίσου κατηγορηματικός είναι ο κ. Zaev και όσον αφορά την ελληνική αξίωση για συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό μόνον η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό: «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι' αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».

Ο κ. Zaev, τέλος, επισημαίνει ότι μετά την αφαίρεση των πινακίδων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν προβλέπονται καταρχήν άλλες πρωτοβουλίε, ωστόσο μελλοντικά θα γίνουν και άλλα βήματα, όπως η σύσταση κοινών επιτροπών για την επεξεργασία των σχολικών βιβλίων ιστορίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. "Γι' αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα»."


    ...και για να μην τηρουνται, οταν τα γεωπολιτικα συμφεροντα των "ισχυρων"

    ειναι σημαντικα, οπως και για να παρερμηνευονται, αναλογως των συμφεροντων

    τους!

    Το χειροτερο ομως δεν ειναι αυτο!

    Το χειροτερο ειναι οτι μεσω της ανιστορητης προπαγανδας, στο τελος θα

    φαινονται οι σκοπιανοι τα "θυματα" σε περιπτωση που δεν υποχωρησουμε εμεις

    ως προς τις αλλαγες στο Συνταγμα τους, στην ταυτοτητα τους ,στην γλωσσα

    τους και στο αμεταφραστο της νεας ονομασιας!!

    Με την πολυ απλη λογικη οτι τιθεται θεμα "εθνικης αξιοπρεπειας"!!

    Εκει τι θα κανεις ρε Κοτζια;

    Ειτε θα δεχτεις,οποτε καταξεφτυλιζεσαι διεθνως, ή θα αρνηθεις και θα

    κερδισουν οι σκοπιανοι την ευνοια των "συμμαχων",κατηγορωντας εσενα ως

    "αδιαλλακτο"!

    Θα καταφερεις το ακατορθωτο!

    Να πουλας την Ιστορια μας,την εθνικη αξιοπρεπεια μας ,και να μας βριζουν

    και απο πανω!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει βρεθεί ένας να του δώσει ένα αρχαίο Ελληνικό κείμενο ή μια αρχαία Ελληνική επιγραφή από τις ανασκαφές στην Μακεδονία μας και να του πεί μπροστά στους Ευρωπαίους, διάβασε την; τι γλώσσα διαβάζεις και μιλάς Ζάεφ;
    Συνωμοσία από όλους με πρωταγωνιστές την Μέρκελ και την Ελληνική παρέα των γερμανοτσολιάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνομωσια με στοχο την απελευθερωση της "Μακεδονιας του Αιγαιου"!

      Διοτι υπαρχουν και εκει "Μακεδονες",που οι προγονοι τους ησαν δηθεν

      θυματα γενοκτονιας και εκτοπισμου απο τους Ελληνες!

      Συνεπως εχουν ιστορικα δικαιωματα, που κατοχυρωνονται

      αναγνωριζοντας τους το δικαιωμα να χρησιμοποιουν τον ορο

      Μακεδονια!

      Και ας μην διαβαζουν την τυφλα τους!

      Το ιδιο και με τους "τσαμηδες"!

      Ολοι τους ειναι "θυματα" και ερμηνευουν το Διεθνες Δικαιο οπως

      θελουν!

      Πως αλλιως θα διεκδικησουν τις "καταπατημενες" απο εμας

      "περιουσιες" τους και ταυτοχρονα την "καταπατημενη" απο εμας τους

      Ελληνες γη τους;

      Οι Αλβανοι το εχουν παει επικινδυνα παραπερα με αποκηρυξη του

      ορου "τσαμουρια"!

      Διοτι αυτη η κινηση αποσκοπει στην αποκοπη απο το βεβαρυμενο

      παρελθον τους!

      Κατι σαν τον Βενιζελο,που μετονομασε το ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατικη

      Συμπαραταξη και σε μια μερα αλλαζοντας το ΑΦΜ, παραγραφονται τα

      χρεη του παρελθοντος!

      Και δεν μας εχει καταπιει ακομα το συμπαν,μονο και μονο που

      "διαπραγματευομαστε"!!!


      ΓΜ

      Διαγραφή
  3. Αλήθεια το απέγιναν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις; Έριξαν δυο βολές στο αέρα για την τιμή των όπλων και εξαφανίστηκαν από κάθε ουσιαστική αντίσταση και δράση;
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ. Αν θέλει να αφήσει ελληνική γη στα παιδιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]