Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντροπή ΕΕ!


Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης οδηγούνται σε μία ανάλογη παγίδα, με αυτήν που στήθηκε στην Ελλάδα, στα πλαίσια της πολιτικής του μερκαντιλισμού που εφαρμόζουν οι χώρες του κέντρου – με τελικό αποτέλεσμα τη μετατροπή τους σε αποικίες.

Έχοντας την πολύ κακή εμπειρία της ανόδου των μισθών στην Ελλάδα μετά την είσοδο της στην Ευρωζώνη σε επίπεδα που υπερέβαιναν σταθερά την παραγωγικότητα της, με τελικό αποτέλεσμα την υποχρέωση και τη χρεοκοπία της, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – πιστεύοντας πως οδηγούνται σε μία ανάλογη παγίδα που στήνεται από τα έμπειρα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, στα πλαίσια της πολιτικής του μερκαντιλισμού που ακολουθούν.

Με απλά λόγια παροτρύνουν τα φτωχότερα πρώην κομμουνιστικά κράτη, τα οποία δεν χρεώνονταν λόγω του συστήματος που είχαν, καθώς επίσης της λιτής διαβίωσης τους, να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους – με στόχο αφενός μεν την άνοδο της κατανάλωσης τους με «δυτικά» προϊόντα (που αυξάνουν τις δικές τους πωλήσεις και τα κέρδη τους), αφετέρου τη σταδιακή υπερχρέωση τους, μέσω της οποίας θα μετατραπούν μακροπρόθεσμα σε αποικίες, κατά το παράδειγμα της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, όπου αναγράφονται οι μισθοί σε σχέση με την παραγωγικότητα των εργαζομένων (πηγή), σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αυξάνονται πάρα πολύ – με πρώτη τη Ρουμανία, στην οποία υπερβαίνουν την παραγωγικότατα πάνω από 15%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία με ρυθμούς άνω του 10%!.

Η άνοδος αυτή είναι αναμφίβολα πάρα πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις σταδιακά σε μεγάλα προβλήματα – αφού για να επιβιώσουν θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές πώλησης τους, οπότε δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Οι ξένες επιχειρήσεις τώρα που δραστηριοποιούνται εκεί θα είναι σε θέση να τα καταφέρουν παρά τις αυξήσεις, επειδή είναι μεγαλύτερες και πουλούν τα προϊόντα τους σε πολλές άλλες χώρες – οπότε θα  έχουν απλά λιγότερα κέρδη και θα κλείσουν/εξαγοράσουν τις εγχώριες, κατακτώντας τις οικονομίες των εκάστοτε κρατών.

Βραχυπρόθεσμα βέβαια η ισχυρή αύξηση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων τονώνει την κατανάλωση σε αυτές τις χώρες, οπότε οι επιχειρήσεις κερδίζουν – κάτι που όμως δεν θα έχει διάρκεια, αφού θα προκληθούν μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους, η χρηματοδότηση τους θα είναι όλο και πιο δύσκολη, ενώ όταν ξεσπάσει η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση θα έχουν τη μοίρα της Ελλάδας.  Πόσο μάλλον όταν το 2008 τα ελλείμματα τους είχαν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη –  όπως διαπιστώνεται για τη Ρουμανία (-12%) και τη Βουλγαρία (-25%) από το γράφημα.

Analyst Team
Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουPost A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Πρώτα σοβιετοποιούν τις χώρες καταστρέφοντας τες οικονομικά και προ πάντων ηθικά και έπειτα τις δίνουν βορά στα ίδια τα τραπεζιτικά κοράκια πού έστησαν και τα κομμουνιστικά κράτη.
  Ολες οι μεγάλες επιχειρήσεις των πρώην κομμουνιστικών κρατών έχουν και εκεί εξαγορασθεί για ένα κομμάτι ψωμί.
  Τωρα απλώς ανεβάζουν το επίπεδο των πολιτών για να τους εντάξουν στην κομμουνιστική σοβιετικού τύπου Ευρωπαϊκή ένωση χωρίς να φέρουν αντίρρηση.
  Χωρίς να καταλάβουν πως οδηγούνται και πάλι σε ένα απολυταρχικό κομμουνιστικό καθεστώς!
  Συγκρίνουν την Ευρώπη με το κομμουνιστικό σύστημα που ζούσαν και φυσικά το βρίσκουν ...δημοκρατία!
  Καλά αυτοί οι άμοιροι λαοί δικαιολογημένα. Σκλάβοι για πολλά χρόνια δεν ξέρουν τι σημαίνει ελευθερία!
  Εμείς ;
  Γιατί δεν συγκρίνουμε την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, πρίν την έλευση των σοσιαληστών το 80 με το σήμερα και να αποφασίσουμε να φύγουμε μια ωρα αρχύτερα από την κομμουνιστική Ευρώπη;
  Εάν μας αφήσουν και δεν έχουμε τα "καλά" της άνοιξης της Πράγας!
  Θα τα έχουμε!
  Αλλά καλύτερα μιας ωρας ελεύθερη ζωη , μακριά από τον αντίχριστο ανθελληνικό κομμουνισμό παρά σκλάβοι με τσιπάκια για ολη μας την ζωή και για όλες τις υπόλοιπες μελλοντικές γενιές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]