Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι περιλαμβάνεται στο «σύμφωνο» του Κοτζιά για τo Σκοπιανό!


Το ελληνικό σχέδιο για λύση «πακέτο» θα παρουσιάσει ο υπ. Εξωτερικών στον Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον οποίο θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Σε ουδέτερο έδαφος, στη Βουλγαρία, όπου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τρέχουσα περίοδο και η οποία κατά καιρούς έχει εκδηλώσει αλυτρωτικές τάσεις σε βάρος της Ελλάδας, θα γίνει το τετ α τετ του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα μέσα από τα οποία περνάει η λύση του προβλήματος, όπως διαμηνύει η Αθήνα, και όχι μόνο το ονοματολογικό που προβάλλουν τα Σκόπια. Ο Ελληνας υπουργός θα παρουσιάσει το «ελληνικό σύμφωνο» για λύση «πακέτο».

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει πως αυτοί που «καίγονται» για λύση είναι οι Σκοπιανοί και όχι «εμείς», οι πράξεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Επιμένουν σε διαπραγματεύσεις κάνοντας βήματα πίσω, όταν οι Σκοπιανοί σκληραίνουν τη στάση τους και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους «δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας» και «δεν δεχόμαστε υποδείξεις στο θέμα της ταυτότητας». Η κυβέρνηση, μάλιστα, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Ειδικά στην Αθήνα, η μεγαλειώδης συγκέντρωση προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου άρχισαν συντονισμένα να επιτίθενται στον Μίκη Θεοδωράκη, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να «ψαλιδίσουν» τον αριθμό των συγκεντρωμένων και να αμφισβητήσουν τα εθνικά και πατριωτικά πιστεύω τους.

Για να ξεφύγει από το ασφυκτικό πολιτικό πρέσινγκ και τη λαϊκή αντίδραση που προκάλεσαν οι χειρισμοί της στο Σκοπιανό, η κυβέρνηση έβγαλε από τα συρτάρια το σκάνδαλο της Novartis.

Αντιπερισπασμός

Ο «σεισμός» που προκάλεσε η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας με την εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών θα φανεί το επόμενο διάστημα πόση διάρκεια θα έχει και αν είναι ικανός να περιορίσει τα «Ρίχτερ» που προκαλούνται από το άλλο «ρήγμα», αυτό του ξεπουλήματος, όπως προκύπτει, του ονόματος «Μακεδονία» (την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου θα γίνει το τρίτο κατά σειρά συλλαλητήριο στην Πάτρα).
Στις 15-16 Φεβρουαρίου, λοιπόν, στη Σόφια, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών των Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου έχει προσκληθεί να παραστεί και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα έχουν συνάντηση, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Είναι η πρώτη πολιτική συνάντηση μετά το ταξίδι του κ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια και η επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι εθνικών αντιπροσώπων.

Παράκαμψη

Η κυβέρνηση Ζάεφ αποφάσισε να παρακάμψει τον αντιπρόσωπό της Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά την προσπάθειά του να τορπιλίσει με το «καλημέρα» (Νέα Υόρκη) τον διάλογο. Τα Σκόπια δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να χρεωθούν το «ναυάγιο» των συνομιλιών εξαιτίας των χειρισμών Ναουμόφσκι, που εκφράζει τη σκληρή γραμμή του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ και του κόμματος Γκρούεφσκι.

Πάντως, στη γραμμή της πρόκλησης και του αλυτρωτισμού κινούνται με τις «πλάτες» του Μάθιου Νίμιτς τόσο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να απαλειφθεί ο αλυτρωτισμός που υπάρχει, δηλώνουν «Μακεδόνες» και προκαλούν λέγοντας πως η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας.

Θέλουν δε διακρατική συμφωνία που θα κυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών για το όνομα, με στόχο να πάρουν το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και μετέπειτα να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα έχει χάσει τα πάντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς θα επισημάνει στον Σκοπιανό ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια πως με την πολιτική τους δεν μπορούν να γίνουν βήματα προς τη λύση, καθώς θα πρέπει όλα τα ζητήματα να μπουν στη διαπραγμάτευση και να ληφθεί συνολική απόφαση. Ούτε επικοινωνιακές ενέργειες, όπως η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα, αρκούν.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα διατυπώσει τις βασικές αρχές του «συμφώνου», όπως ονομάζεται, και σε αυτό συγκαταλέγονται η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, και τα ζητήματα της ταυτότητας, της εθνικότητας και του αλυτρωτισμού.

Ο βρόμικος ρόλος του Νίμιτς και των Τούρκων

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη στάση του Μάθιου Νίμιτς, αλλά και για τις πιέσεις που ασκούνται από Βρετανούς και Γερμανούς προκειμένου να κλείσει το θέμα της ονομασίας και να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Βρόμικο ρόλο παίζουν και οι Τούρκοι, οι οποίοι σιγοντάρουν την κυβέρνηση Ζάεφ στην αναγνώρισή τους ως «Μακεδονία». Σημειώνεται πως αύριο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία και θα έχει συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Είναι προφανές πως οι Τούρκοι θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και θα δώσουν... γραμμή για σκληρή και αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Ενόχληση

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς στη Σόφια θα εκφράσει και πάλι την ενόχλησή του προς τον Μάθιου Νίμιτς, επισημαίνοντάς του ότι δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της Ελλάδας και να προκαταβάλλει τις θέσεις και τις απόψεις της.
Στην Αθήνα υπάρχει δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», ρίχνοντας νερό στον μύλο του αλυτρωτισμού της γείτονος και παίζοντας φανερά υπέρ των Σκοπίων.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]