Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΥΠΕΞ Τουρκίας για γεωτρήσεις: Είμαστε συνιδιοκτήτες στις πηγές φυσικού πλούτου


Συνέχεια στην παρενόχληση του ιταλικού γεωτρύπανου της ΕΝΙ μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία δίνει σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με μια προκλητική ανακοίνωση, χαρακτηρίζει μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και ανακοινώνει ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού», για τους οποίους υποστηρίζουν ότι, «είμαστε συνιδιοκτήτες».

Δίνουν εντολές στις εταιρίες να αποφεύγουν τη στήριξη σε αυτές τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό είναι σε βάρος της επίλυσης του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Παρά τις προειδοποιήσεις, η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει τις μονομερείς έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το πράττει αυτό παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριοακού λαού, οι οποίοι είμαστε συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα παρατηρήσει ότι υπάρχει μία πρόθεση να ξεκινήσουν . δραστηριότητες στo τεμάχιο 3 της αποκαλούμενης Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Τουρκοκυπριακού λαού επί του θέματος και υποστηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η μόνη ευθύνη για όποια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια (αυτών), βαρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Aυτή η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν διστάζει να υπονομεύσει με ανεύθυνο τρόπο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία συνήλθε πέρυσι, οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν και πάλι την απροθυμία τους να αποδεχθούν μια συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους στη βάση της πολιτική ισότητας και γι 'αυτό το λόγο η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

Και για όσο διάστημα η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις μονομερείς της ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, παραμένει προφανές το πόσο απέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το να θεωρεί τους τουρκοκυπρίους ισότιμους εταίρους.

Εκμεταλλευόμαστε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας οι εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μπορουν οι αχρηστοι Κοτζιας και Πανουλης να απαντησουν στο αν ισχυει το

    Ενιαιο Αμυντικο Δογμα;

    Οι τουρκομογγολοι λενε και κανουν τις παπαριες τους!

    Εμεις στελνουμε φρεγατες στην περιοχη;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]